
Bag Grønvang Foods 25-års jubilæum gemmer sig 122 års margarinehistorie.
Den 19. marts 1994 slog Johnny Vang Lauridsen (kendt som margarinedronningen) – dørene op til en helt ny margarinefabrik i Vejen, der nu hedder Grønvang Food.
Selv om mange har vendt ryggen til margarinen, så er der travlhed på Grønvang Food. Det er en topmoderne produktion, hvor der er investeret 50 mio. kr. i løbet af de seneste år, og nye medarbejdere kommer hele tiden til. Grønvang Food forventer i fremtiden at få brug for flere dygtige medarbejdere med mejeribaggrund.
– På godt 100 år er 130 margarinefabrikker i Danmark blevet til 3. Vi har klaret os ved at være med helt fremme med hensyn til innovation, produktudvikling og nye markeder. I dag sælger vi fx til supermarkeder i hele Europa og i lande som Israel og Japan, fortæller fabriksdirektør Peter Thorning, som har mere end 35 års erfaring fra mejeri- og margarinebranchen.
122 år med mange udfordringer
Meget er sket gennem årene. Faktisk har historien om Grønvang Food rødder helt tilbage til 1897 – for 122 år siden. Her stiftede den driftige Johannes Lauridsen (siden nationalbankdirektør) margarinefabrikken Alfa i Vejen. Margarinen var et barn af industrialiseringen og et populært alternativ til det dyre smør. Omkring 130 margarinefabrikker skød op i hele landet. I dag er der tre tilbage i Danmark – Grønvang er den ene, som gennem de seneste otte år har været ejet af Dragsbæk.
– Navnet Grønvang stammer fra familie Lauridsens slægtsgård af samme navn, fortæller Peter Thorning, som kan kigge over vejen til den gamle margarinefabrik. Fabrikken er et kendt vartegn for Vejen og er i dag rammen om bl.a. Borgerservice.
Forskellige ’margarinekrige’ har været udkæmpet i branchen, og derfor har vejen fra stiftelsen i 1897 og frem til i dag været ujævn. Johannes Lauridsen overlod ledelsen af Alfa til sin søn, Olav Vang Lauridsen, og efter ham kom endnu en søn, Johannes Vang Lauridsen, som giftede sig med Johnny Vang Lauridsen.
Hun rykkede ind i chefstolen og blev kendt landet over som margarinedronningen, der ikke ville give op i den benhårde konkurrence. Hun gik i samarbejde med Unilever, som overtog fabrikken i 1991 og nedlagde produktionen i Vejen. Så snart en treårig konkurrenceklausul var udløbet, åbnede Johnny Vang Lauridsen en ny margarinefabrik, Grønvang.
Det var svære kår for at starte en ny og moderne margarinefabrik, og fabrikken gik kort efter konkurs. Den blev opkøbt af en hollandsk margarinefabrik, der siden solgte til Dragsbæk.
Omstilling er en del af DNA’et
– Vi er fulgt med tiden – og det har vi tænkt os at fortsætte med. Det betyder, at vi hele tiden omstiller os i forhold til, hvad forbrugerne, industrien og de forskellige markeder ønsker. Det er en del af vores DNA, som har betydet, at vi lever og har det godt. Ikke bare i dag, men også i morgen, siger Peter Thorning.