• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed08. 03. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Godt nyt: nordisk kost sænker kolestoroltallet

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed08. 03. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Et studie fra Københavns Universitet viser, at nordisk kost kan sænke blodsukkeret og kolesteroltallet, selv uden vægttab. De peger på fedtsammenhængen som en mulig forklaring på de positive effekter af kosten.

Nordisk kost er længe blevet koblet sammen med vægttab, da hovedingredienserne: bær, grøntsager, fisk, fuldkorn og rapsolie mindsker overvægt, men også reducerer bl.a. risikoen for hjertekarsygdomme, type 2 diabetes, forhøjet blodtryk og højt kolesteroltal. Men et nyt studie fra Københavns Universitet viser, at kosten har en positiv indvirkning på kroppen, også uden vægttab.

– Det er overraskende, fordi de fleste tror, at de gode effekter på blodsukker og kolesterol alene skyldes vægttabet, og det viser vi her, at det gør det ikke. Det betyder, at der også er andre mekanismer i spil, forklarer Lars Ove Dragsted, der er forsker og sektionsleder på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Sammen med forskere fra Finland, Norge, Sverige og Island har han undersøgt blod- og urinprøver fra 200 personer over 50 år med forhøjet BMI og øget risiko for diabetes og hjertekarsygdomme. Deltagerne blev delt op i to grupper – én der udelukkende skulle spise nordisk kost og én, der skulle spise som vanligt. Og resultatet efter seks måneders monitorering var tydeligt.

– Den gruppe, der var på nordisk diæt i et halvt år, blev markant sundere med lavere kolesterol, lavere samlet indhold af både mættet og umættet fedt i blodet og bedre regulering af blodsukkeret sammenlignet med den anden gruppe. Vi holdt gruppen på nordisk kost vægtstabile, dvs. bad dem spise mere, hvis de tabte sig. Og selv uden vægttabet kunne vi se en forbedring af sundheden, forklarer Lars Ove Dragsted.

Fedtet gør os sunde

I stedet for vægttabet alene peger forskerne på den unikke fedtsammensætning i nordisk kost som en mulig forklaring på de store sundhedsfordele.

– Ved at analysere deltagernes blod kunne vi se, at de deltagere, som havde fået de største sundhedsgevinster ud af kostændringen, havde andre fedtopløselige stoffer tilstede end den anden gruppe. Det er stoffer, som lader til at være knyttet til umættede fedtsyrer, der kommer fra olierne i den nordiske kost. Det er et tegn på, at fedtet i den nordiske kost sandsynligvis spiller den største positive rolle for sundheden, og det havde jeg ikke forventet, lyder det fra Lars Ove Dragsted.

Fedtet i nordisk kost kommer bl.a. fra fisk, hørfrø, solsikke og raps og udgør altså en særdeles gavnlig blanding for kroppen, selvom forskerne endnu ikke præcist kan forklare, hvorfor fedtet ser ud til at sænke både blodsukker og kolesteroltal.

– Vi kan kun spekulere i, hvorfor en ændret fedtomsætning virker så godt på vores sundhed. Dog kan vi bekræfte, at fraværet af usunde fødevarer og meget mættet fedt, som kommer fra smør og junkfood, har en rigtig god effekt på os. Så fedtsammensætningen i den nordiske kost, der bl.a. består af omega-3 og omega-6 umættet fedt, er sandsynligvis en væsentlig del af forklaringen på den sundhedsvirkning, vi finder af nordisk kost, når vægten hos deltagerne er stabil, slutter Lars Ove Dragsted.

Fakta om de nordiske kostråd

De nordiske kostråd blev vedtaget af kosteksperter i 2012 og bliver opdateret i år.

Kosten er tilpasset de nordiske lande nemlig; Danmark, Sverige, Norge, Finland, Grønland, Færøerne og Island. Derudover tages der udgangspunkt i sunde råvarer, der produceres lokalt og derved bæredygtigt.

De anbefalede fødevarer er grøntsager, eksempelvis ærter, bønner, kål, løg og rodfrugter samt frugt såsom æbler, pærer, blommer og bær. Derudover anbefales nødder, frø, fuldkorn, fisk, skaldyr og vegetabilske olier f.eks. fra raps, solsikke eller hørfrø. Sidst anbefales også fedtfattige mælkeprodukter samt en betydeligt mindre andel kød, end vi spiser i dag.

Kosten bidrager til vigtige fedtsyrer, mineraler vitaminer og plantestoffer, der har en positiv effekt på vores sundhed og blandt andet reducerer risikoen for blodpropper, type 2 diabetes, forhøjet blodtryk og kolesteroltal samt hjertekarsygdomme generelt.

Vægttabets rolle for fordelene ved nordisk kost


Det er vigtigt for forskerne at understrege, at vægttab, der ofte følger af at følge det nordiske kostmønster, fortsat er meget vigtig for sundhedsfordelene.

– Vi viser blot i dette studie, at det ikke kun er vægttabet, der giver de gode effekter af kosten. Den unikke fedtsammensætning spiller eksempelvis også en vigtig rolle, lyder det fra Lars Ove Dragsted.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik