
I løbet af to måneder er tre danske mikrobryggerier gået konkurs og der er flere, der kæmper med indtjeningen.
Mikrobryggeriernes økonomiske buler skyldes primært de store bryggeriers indtog på markedet for specialøl. Det påpeger flere brancheaktører overfor Finans efter at Indslev Bryghus, Stevns Bryggeri og Mylius-Erichsen Bryghus gik konkurs i august og september.
– Det helt grundlæggende problem er, at industribryggerierne fører sig frem som mikrobryggerier med en helt anden omkostningsstruktur, siger Tore Jørgensen, formand for foreningen Det Fri Øl og indehaver af Herslev Bryghus, til nyhedsmediet.
– Der bliver en prissætning, som mikrobryggerierne slet ikke kan hamle op med, tilføjer han og påpeger, at det kan være svært for forbrugere at skelne mellem øl brygget af store og små bryggerier.
– Og det har fatale konsekvenser for de små bryggere.
Forbrugernes efterspørgsel på mikrobryg og specialøl vokser ellers hastigt. Og det har fået branchen til at blomstre. På ti år er antallet af mikrobryggerier fordoblet. Alene i 2017 kom der 30 nye til.
– Der er en overrepræsentation af nye selskaber i bryggeribranchen. Det fortæller noget om, at bryggeøl er blevet hypet, og det gør selvfølgelig udbuddet og dermed konkurrencen større, siger Kaj Glochau, partner og statsautoriseret revisor i revisionskoncernen EY, til Finans. Han oplyser, at EY’s tal viser, at hele 43 procent af bryggerierne i 2017 havde underskud.
Redningsplanken er kastet ud på Fyn og i Hvide Sande
Indslev blev overtaget af Vestfyen og Mylius-Erichsen Bryghus i Hvide Sande er onsdag overtaget af to lokale investorer, der i forvejen ejer den bygning, som bryggeriet ligger i, skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.
Investorerne Jens Bøndergaard og Anders Thygesen har ingen bryggerierfaring, og leder ifølge avisen efter samarbejdspartnere, der kan drive bryggeriet videre.
Som tidligere omtalt på FødevareFOKUS har bryggeriet kørt med underskud lige siden det blev etableret for omkring 12 år siden.