• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed20. 02. 2019 | Peter Friis

Fødevareindustrien har minimalt madspild

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed20. 02. 2019 By Peter Friis

De private husholdninger spiller en afgørende rolle i bekæmpelsen af madspild. (Arkivfoto)
De danske landmænd og fødevareindustrien er hver især så gode til at anvende restprodukter fra fødevareproduktionen på forskellige måder, så det reelle madspild er yderst begrænset.

I Danmark er både fødevareindustrien og landmændene i primærproduktionen rigtig gode til at undgå spild eller fødevaretab. Det sker eksempelvis, når kasserede grøntsager og revnede æg bliver brugt til enten dyrefoder eller produktion af biogas. Det viser en ny rapport fra Aarhus Universitet.
– Herhjemme er landmænd og fødevareindustri meget langt fremme i forhold til at undgå fødevarespild ved at bruge fx kasserede produkter eller rester fra fødevareproduktionen til andre formål. Fødevareklyngen har nemlig i årevis haft fokus på recirkulering og ressourceudnyttelse. Udover at være helt i tråd med ånden i den cirkulære bioøkonomi er det også godt for den dobbelte bundlinje. Når vi mindsker ressourcespild, er det altså både godt for klimaet, og så bidrager videreudnyttelsen også positivt til landmandens økonomi, siger Anne Lawaetz Arhnung, der er adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.
Det er forskere fra Aarhus Universitet, der har kortlagt, hvordan det ser ud med hensyn til Danmarks fødevareproduktion, og hvor de største udfordringer omkring madspild er.
– I forhold til mængden, der produceres, er det kun små procenter i både primærproduktionen og fødevareindustrien, der går til spilde på årsbasis i Danmark, siger videnskabelig assistent Anna Borum fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Sammen med kollegaer fra Institut for Fødevarer og Institut for Agroøkologi har hun kortlagt madspild i fødevareindustrien i Danmark. Resultaterne fremgår af en rapport udgivet af DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug og er foretaget på foranledning af Miljø- og Fødevareministeriet.

Næsten intet går til spilde

Produktion af fødevarer udleder drivhusgasser. Derfor er det også skidt for klimaet, hvis fødevarerne ikke bliver spist, men i stedet går til spilde. Ifølge FN’s sundhedsorganisation, FAO, går over en tredjedel af den producerede mad på globalt plan til spilde.
Forskerne fra Aarhus Universitet har undersøgt fødevarer i følgende fem kategorier; kød- og kødprodukter, herunder fisk, mælk og mejeriprodukter, æg og fjerkræ, korn og bageriprodukter samt frugt og grønt, herunder kartofler.
Undersøgelserne viste, at det er minimalt, hvor mange af vores fødevarer, der går til spilde i primærproduktionen og fødevareindustrien, da langt de fleste af spildprodukterne bliver brugt til produktion af biogas, husdyrfoder, markgødning eller farmaceutiske produkter.

Spildet er mindst ved animalsk produktion
Spildet fra produktion af animalske fødevarer er meget begrænset og ret konstant fra år til år. Her er de væsentligste årsager til spild eksempelvis sygdom blandt dyrene. Hvad angår produktion af vegetabilske produkter, er der mere spild og en større variation fra år til år. Her er de væsentligste årsager til spild angreb af sygdom og skadedyr.
Rapporten viser, at i fødevareindustrien stammer fødevarespildet hovedsageligt fra indvolde, knogler, hoveder og hud fra dyr, samt skræl og pulp fra frugt og grønt. Rapporten viser også, hvad de fem kategorier af fødevarer genererer i form af spild, og hvordan spildet netop bruges og dermed ikke går tabt. Spild fra både kød, æg, frugt og grønt kan bruges til biogas, mens spild fra kød, korn, mælk og frugt kan anvendes til foder, ligesom spild fra kød, mælk, frugt og grønt kan bruges til fx markgødning.

Alle skal hjælpe til
– Rapporten viser heldigvis meget tydeligt, at hovedparten af fødevarespildet fra primærproduktionen og fødevareindustrien i virkeligheden slet ikke går til spilde, men bliver genanvendt til forskellige formål; fx til husdyrfoder, biogas eller gødskning af markerne. Det er jeg glad for, da det netop kendetegner dansk landbrug og fødevareerhverv; vi har en lang tradition for at bruge ressourcerne mest og bedst muligt, og det afspejler sig heldigvis også her, siger Anne Lawaetz Arhnung.
– Det er forventeligt og interessant at se, at størsteparten af vores madspild faktisk opstår i detailleddet og hjemme hos os forbrugere. Derfor er det vigtigt, at der bliver sat ind her, og det kan vi heldigvis alle bidrage med hjemme i køkkenet, siger Anne Lawaetz Arhnung.
I rapporten anslås det, at spildet hos forbrugerne i industrialiserede lande udgør ca. 40 pct. af det totale madspild.

Skrevet i: Aktuelt, Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik