SVM-regeringens nye folkeskoleudspil bliver positivt modtaget af FødevareDanmark, der er brancheorganisation for små og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren. Organisationens medlemmer er klar til at finde de nødvendige ”juniormesterlære”-pladser.

“Der kommer til at mangle 99.000 faglærte på det danske arbejdsmarked i 2030. Derfor er det særdeles positivt, at SVM-regeringen i sit nye folkeskoleudspil har et stærkt fokus på at lade eleverne stifte bekendtskab med de mere praktiske fag.”
Sådan lyder det fra Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark, der er brancheorganisation for små og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren.
Helt konkret lægger regeringen blandt andet op til at etablere en ny såkaldt ”juniormesterlære”-ordning, som giver elever i 8. og 9. klasse mulighed for at vælge at være i en virksomhed eller på en erhvervsskole to dage om ugen i stedet for at følge den almindelige undervisning.
“I Danmark har vi en meget stærk position på fødevareområdet også i international målestok. Men den er truet af, at alt for få vælger en uddannelse, som kan lede til en karriere inden for fødevarefagene. Vores medlemmer skriger efter elever, men der er næsten ingen at få. Jeg er overbevist om, at vi kan få flere unge til at se mulighederne i en karrierevej inden for fødevarefagene, hvis de allerede i folkeskolen kommer ud i en virksomhed og oplever håndværket,” siger Leif Wilson Laustsen, der udover at være direktør i FødevareDanmark også er formand for Slagterfagets Fællesudvalg, der tilrettelægger slagteruddannelserne.
Klar til at finde de mange lærerpladser
Regeringen forventer, at op imod 5.000 elever vil vælge juniormesterlæren, og ifølge Leif Wilson Laustsen er hans medlemmer allerede klar til at finde de mange lærepladser.
“Det bliver ikke noget problem at finde plads til de mange folkeskoleelever. Det her område har topprioritet for vores medlemsvirksomheder, så vi skal nok finde gode lærepladser til alle de elever, som vælger ordningen,” siger han.
Ud over juniormesterlære-ordningen lægger regeringen også op til, at antallet af valgfagstimer skal fordobles. Det betyder, at udskolingseleverne i 7. til 9. klasse fremover får samlet 360 timer med valgfag fordelt på de tre år. I dag har de 180 timer.
Også dette forslag bliver mødt med opadvendte tommelfingre fra FødevareDanmark.
“Der er mange unge mennesker, som savner praktiske udfordringer i folkeskolen. Jeg tror, at man ved at skabe større valgfrihed for eleverne i højere grad vil kunne stimulere den boblende nysgerrighed for de praktiske fag, som er nødvendig, hvis vi skal have flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse,” siger Leif Wilson Laustsen.