3.500 socialt udsatte i Nord- og Midtjylland nyder godt af overskudsmaden fra årets Smukfest. Takket være gavmilde donorer og en gruppe frivillige fra FødevareBanken på overarbejde.
Mens Mads Langer og Gnags på effektiv vis klemte de sidste ædle dråber ud af Smukfest 2017, samlede et hold frivillige fra FødevareBanken arbejdshandskerne op og gik i aktion. Flere tons overskudsmad skulle på køl og frost i en fart.
Sent søndag aften var oprydningen i fuld gang bag Smukfests kulisser og nu er ethvert spor af festival elimineret – herunder også madboderne og de fødevarer, som aldrig blev brugt. Ti frivillige fra FødevareBanken meldte sig til at indsamle frugt, grønt, brød, æg, mælk og ost, så festmåltidet kunne blive videreformidlet til Midt- og Nordjyllands socialt udsatte.
”Vi er i topform og parate til at rykke ud overalt på festivalområdet med kølebiler, trækvogne, mælkekasser og sække. Alt den mad, der kan bruges, skal bruges – og det sikrer vi ved at få varerne pakket grundigt i vores store kølecontainer,” forklarer Sofie Rudfeld, FødevareBankens koordinator på Smukfest.
I en af kølebilerne på det forladte og temmelig ramponerede teltområde indsamlede chaufføren Yussuf og den frivillige medarbejder Claus kasser med leverpostej, ketchup, purløg og meget andet fra madbodernes kølerum til FødevareBankens varevogn.
”Det er fedt at være med til at hjælpe andre – og samtidig gøre noget godt for sig selv. Der er et fantastisk sammenhold i gruppen, jeg får rørt mig en masse, og jeg løser en opgave, som gør en forskel på flere planer. Vi mindsker madspild og leverer nærende måltider til samfundets mest udsatte grupper,” siger 63-årige Claus Jonsbak, som har været frivillig i FødevareBanken siden december 2016, hvor han gik på pension efter 40 år hos Jyske Bank.
”Jeg kan godt lide det lettere kaotiske element. At der skal tages fat i en fart – og at vi ikke rigtig ved, hvad der sker om lidt. Det giver en glad stemning med plads til gode grin. FødevareBanken udgør en dejlig ekstra-familie, som jeg nødig vil undvære,” fortæller Claus, som ved siden af indsamling og udbringning af mad er med i FødevareBankens nationale ”bankbestyrelse”.
Prøv det dog af!
I indsamlingscentralens sofa møder vi Camilla Callisen, 26 år og nyuddannet kandidat i kultur og formidling. Hun har kun været med på holdet siden juni, men har for længst fundet sin plads.
”Jeg hørte om FødevareBanken på jobcentret og syntes med det samme vældig godt om sagen. Jeg tog kontakt til Sofie, kom til en samtale og fik ret hurtigt derefter min første vagt. Det har jeg ikke fortrudt et sekund. Jeg har mødt mange vidt forskellige, dejlige mennesker – både blandt de andre frivillige og blandt modtagerne af de fødevarer, som vi leverer,” beretter Camilla.
På Smukfest slår hun to fluer med ét smæk, idet der både er tid til at høre musik og indsamle mad.
”For mig er det en perfekt kombination. Den musikalske underholdning er i top, og samtidig giver arbejdet for FødevareBanken den bedste fornemmelse i kroppen. Det er et meningsfuldt og meget konkret stykke arbejde, som afstedkommer masser af taknemmelige skulderklap rundt omkring. Jeg ved, at der er plads til flere frivillige, så prøv det dog af,” lyder opfordringen fra den unge århusianer.
En potentiel målgruppe på næsten 3.500 socialt udsatte i Nord- og Midtjylland vil i de kommende dage kunne nyde godt af overskudsmaden fra årets Smukfest. Takket være gavmilde donorer og en gruppe frivillige på overarbejde.
Enorme mængder mad
“På den ene side kasseres der dagligt enorme mængder mad i fødevarebranchen, hvilket betyder spild af ressourcer og en belastning for miljøet. På den anden side er en del af de dårligst stillede i vores samfund ofte frataget muligheden for et dagligt og nærende måltid, som har afgørende betydning for deres sundhed. Det kæmper vi for at ændre,” skriver non-profit organisation FødevareBanken på http://www.foedevarebanken.dk.