• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 06. 2023 | Mikkel Bækgaard

Fluer kan gøre dansk landbrug langt grønnere

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 06. 2023 By Mikkel Bækgaard

Fluer kan være en effektiv erstatning for soja, når det kommer til dyrefoder. De lever af affald og kan omdannes til proteinrigt foder til køer og grise stort set uden at udlede CO2.

Sort soldaterflue
Det er den sorte soldaterflue her, som måske i fremtidens bliver en af de vigtigste kilder til foder i landbruget – også i Danmark. Fordi der går mindre end tre uger fra flueæggene klækker til larverne kan høstes, kan man hurtigt producere enormt meget protein på meget lidt plads. Foto: Judy Gallagher (wikimedia commons)

Hvert år importerer Danmark 1,6 millioner ton soja. Langt det meste af det bliver brugt i landbruget som foder til grise, køer og kyllinger.

Og foderet er enormt effektivt. De små sojaskrå indeholder meget protein og en særlig sammensætning af aminosyrer, som gør, at en meget stor del af foderet bliver optaget i dyrenes maver.

Problemet er bare, at importen af soja skader klimaet. I Brasilien fælder de regnskoven for at gøre plads til flere sojamarker – og den lange transport til Europa udleder store mængder CO2.

Men nu har forskere fra Aarhus Universitet måske fundet en erstatning for sojaen. Nemlig fluer. Fluernes larver indeholder store mængder protein – og derfor kan de tørres og males til en proteinrig mel. Et pulver, der efterfølgende kan laves foderskrå ud af.

Det fortæller Goutam Sahana, der er seniorforsker på Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning på Aarhus Universitet, hvor han leder et af centrets flueprojekter:

“At bruge fluer som kilde til protein har mange fordele. Insektproduktion kræver ikke særlig meget plads, larverne kan leve af affald, og de udleder en meget lille mængde drivhusgasser.”

Fluefarme i både Danmark og Afrika

Sammen med en række forskerkolleger og private virksomheder i både Danmark, Kenya og Uganda laver Goutam Sahana lige nu forsøg med at bruge fluer til foder.

I modsætning til sojabønner kræver fluerne ikke mange hektar jord. Alt hvad de har brug for er små varme insekt-drivhuse og bunker med skrald.

“Fluefarmene fungerer ved, at vi placerer en række voksne fluer i små drivhuse. De spiser ikke. De parrer sig, lægger æg og dør. Fra æggene klækker larverne, som så spiser det affald, vi giver dem”, siger han.

Når larverne når en vis størrelse, slår forskerne 99 procent af dem ihjel, tørrer dem og maler dem til et proteinrigt pulver, der kan bruges til dyrefoder.

Fordi hver flue lægger ekstremt mange æg, er der kun brug for at gemme en procent af larverne. Dem lader forskerne vokse op og blive voksne, så de kan parre sig og lave næste generation af larver til foder.

Om at avle på fluer

Det lyder måske alt sammen meget nemt, men der er stadig en række udfordringer, som forskerne skal have løst, før fluefarme kan etableres i en større skala.

En af udfordringerne er, hvordan man styrer avlsarbejdet med fluerne, forklarer Goutam Sahana.

“Med husdyr er det nemt at observere, om avlsarbejdet virker. Vi kan eksempelvis måle, hvor meget mælk den enkelte ko giver. Den ko, der giver meget mælk, vil vi så inseminere og forsøge at avle videre på. Med fluerne er det ikke muligt”, siger han og fortsætter:

“Vi kan ikke holde øje med fluerne på individniveau. Der er tusindvis af dem, og det er umuligt at kende forskel. I stedet arbejder vi med en teknologi til at holde øje med fluerne på familieniveau. Ved hjælp af kameraer og kunstig intelligens identificerer vi de familier, der giver flest æg og vokser hurtigst.”

Lige nu leder Goutam Sahana en række forsøg, der som de første i verden forsøger at udvikle teknologien til netop det.

“Vi er der ikke endnu, men vi håber, at vi ved hjælp af kameraer og forskellige sensorer i insektdrivhusene kan begynde at avle på fluerne. Når vi lykkedes med det, kan vi nemlig forbedre produktionen meget hurtigt.”

Den sorte soldaterflue

Det er ikke en hvilken som helst flue, Goutam Sahana og hans kolleger forsøger at avle på. På verdensplan findes der mere end 110.000 forskellige fluearter, men den sorte soldaterflue er særligt egnet til avl og produktion. Derfor har de udvalgt den til forsøgene.

Fluen, der naturligt lever i Afrika, det sydlige USA og andre steder på kloden, hvor der er varmt og fugtigt, indeholder en masse protein og en række mikronæringsstoffer, som er gode til foder.

I modsætning til sojaplanten kan protein fra fluen desuden høstes mange gange om året. Det tager mindre end tre uger fra flueæggene er lagt, til larverne er fede og parate til at blive omdannet til foder.

Hver enkelt flue lægger desuden mellem 300 og 600 æg. Det er derfor hurtigt at få en stor produktion op at stå – og med så korte generationer, er det muligt at avle lynhurtigt på fluerne, når først Goutam Sahana og kollegerne har knækket koden til at identificere og holde øje med de bedste arveanlæg.

Kan leve af affald og lort

Endnu en fordel ved den sorte soldaterflue er, at dens larver kan spise stort set alt. Madaffald, restprodukter fra slagterier, gylle og selv menneskelort er delikatesser for fluelarverne.

I Danmark er der strenge regler for, hvad dyr må fodres med. Men sådan er det ikke i Afrika. Her er flere landmænd og virksomheder allerede i dag godt i gang med at udnytte affald fra slagterierne, afføring fra kyllinger og menneskelort til at fodre fluer med, fortæller Goutam Sahana.

“Den sorte soldaterflue kan spise stort set alt, men der er naturligvis forskel på, hvor meget protein, der kommer ud af det. Noget af det, vi forsøger at finde genetiske markører for, og dermed avle frem, er træk, der gør fluerne mere modstandsdygtige over for bakterier og andre mikroorganismer i affald og afføring”, siger han.

For at en flueproduktion kan betale sig og levere nok protein er det nemlig vigtigt, at larverne vokser hurtigt og at så få som muligt dør for tidligt.

“Jo flere spildprodukter vi kan fodre fluerne med, desto mere bæredygtig bliver produktionen. Tænk hvis vi kan avle fluer, der kan omdanne stort set alt organisk affald til foderprotein”, siger han.

En enormt bæredygtig produktion

Hvis det lykkes Goutam Sahana og hans kolleger at udvikle en effektiv avlsteknologi til fluerne, kan de gå hen og blive så bæredygtige, at produktionen vil være helt cirkulær.

Det betyder, at fluefarmene ikke forbruger flere ressourcer, end de giver tilbage til naturen, forklarer Goutam Sahana.

“Fluelarverne kan leve af det affald, som vi i forvejen ikke ved, hvad vi skal gøre med. Og restproduktet fra produktionen af larverne kan vi udnytte som gødning på markerne. Der er med andre ord ingen spildprodukter”, siger han.

Den eneste udfordring ved at dyrke soldaterfluer i Danmark er, at de har brug for varme for at trives. Helst høje sommertemperaturer.

“Fluerne og larverne har brug for 25-27 grader, men larverne producerer faktisk varme nok til, at vi næsten ikke skal bruge noget energi til at varme drivhusene op. Men den smule energi, der skal til, skal naturligvis komme fra vedvarende strøm”, siger han.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Landbrug, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik