• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed07. 12. 2023 | Mikkel Bækgaard

Flere vender ryggen til klimavenlig mad

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed07. 12. 2023 By Mikkel Bækgaard

Mens kriserne står i kø, opgiver mange at spise med klimaet in mente, viser ny, stor undersøgelse. Sundhed og pris er i stedet øverst på dagsordenen, når vi skal købe ind til de daglige måltider.

Hænder masserer kål

Jeg vil gerne spise klimavenligt! Sådan lød det næsten samstemmigt fra unge i hele Danmark efter klimavalget i 2019. Nu har Madkulturen stillet det samme spørgsmål igen som led i årets store undersøgelse af den danske hverdagsmad, og denne gang er svaret mindre entydigt.

Nu er det ikke længere otte ud af ti, men kun lidt over halvdelen af unge, der er indstillet på selv at spise klimavenligt. Samtidig er bekymringen for madens klimabelastning faldet, så den nu kun optager halvdelen af de unge, viser Madkultur23. Også i resten af befolkningen er flere begyndt at melde pas på klimavenlig mad.

”Desværre er det ikke fordi, maden nu er blevet klimavenlig, og problemet er løst. Kun hver syvende oplever, at vi får et klimavenligt måltid til aften, og andelen af aftensmåltider med kød er helt uændret over årene”, fortæller direktør i Madkulturen, Judith Kyst.

Kødkultur og klimatræthed

Netop kødet er en akilleshæl, når det kommer til at spise mere klimavenligt. Kun en tredjedel mener, at vi skal skrue ned for kødforbruget for klimaets skyld – selv om langt de fleste godt ved, at kød, og især oksekød, belaster klimaet i langt højere grad end grøntsager og fisk.

”Spændet mellem viden og handling er et symptom på en fast forankret madkultur med kød i centrum. Vi hænger fast i et repertoire af retter baseret på princippet om, at god mad er kødmad. I stedet for at tage et svært opgør med kødkulturen, ender mange af os med at skyde klimahensynet hen”, siger Judith Kyst.

Hun peger desuden på, at klimakrisen i løbet af de seneste år har fået selskab af bl.a. en coronakrise, internationale konflikter og stigende fødevarepriser, der er med til at trænge klimadagsordnen i baggrunden.

”Efter en tid med store prisstigninger, er vi nu blevet endnu mere opmærksomme på pris, så mere end halvdelen af os næsten altid går efter de billigste varer. Samtidig spiller sundhed nu en rigtig stor rolle for vores madvalg. Det tror jeg hænger sammen med, at vi lever i en usikker tid, hvor vi finder tryghed i at tage os godt af os selv og familien gennem maden,” forklarer Judith Kyst.

Sundhed får os til at ændre vaner

Sunde madvaner er vigtige for otte ud af ti danskere, og mens hensynet til klima tit er svært at handle på, ændrer mange af os gerne vaner for sundhedens skyld. Det er nu fire ud af ti, der følger et eller flere sundhedsrelaterede kostprincipper, og mange er desuden motiveret af sundhed til at spise mere lyst end rødt kød.

I det gennemsnitlige aftensmåltid er der oftere kylling og sjældnere oksekød end for få år siden, og over halvdelen af os oplever, at vi generelt oftere spiser lyst end rødt kød. Seks ud af ti forklarer den tilgang med et hensyn til sundhed, mens fire ud af ti gør det for klimaets skyld.

”Det er en rigtig fin udvikling, som er i tråd med kostrådet om at spise mindre af især det røde kød for sundhedens og klimaets skyld. De to hensyn kan godt følges ad, og det er altså vigtigt at huske begge aspekter – særligt når vi skal tage lidt større skridt væk fra den kødtunge madkultur. For mange af os opfatter nemlig kød som en sund råvare, især når vi laver mad til børn”, forklarer Judith Kyst.

Hun henviser bl.a. til, at børnefamilier spiser kød til aftensmad seks dage om ugen, mens det kun er fem dage om ugen for resten af befolkningen. Særligt unge voksne skruer op for kødgryderne, når de får børn, og er på den måde med til at give den kødtunge madkultur videre til næste generation.

Nogle unge er stadig frontløbere

Selvom den brede opbakning til klimadagsordenen svinder ind også blandt unge, er der stadig nogle grupper af unge, som i meget høj grad er gearet til at spise klimavenligt.

I 2023 er det hver sjette unge, der bestræber sig på at spise mad uden kød, hvoraf mange begrunder det med et hensyn til klimaet. Tilsvarende er det hver femte af de unge, der bruger bælgfrugter i aftensmaden mindst én gang om ugen, hvilket er langt flere end tidligere og fire gange flere end blandt bedsteforældrene på 65-80 år.

Også kvinder i storbyen skiller sig ud som en gruppe, der spiser færre aftensmåltider med kød og flere med bælgfrugter, end resten af befolkningen.

Fakta

Madkultur23 er den tiende store befolkningsundersøgelse fra Madkulturen af hverdagsmaden i Danmark. Den bygger på svar fra 2.187 repræsentativt udvalgte danskere om deres måltider, madvalg og forhold til råvarer. Undersøgelsen viser bl.a., at:

Flere vender ryggen til klimavenlig mad

  • 56% af danskerne finder det i 2023 vigtigt, at vores madvaner bliver mere klimavenlige. Det gjaldt 70% i 2019.
  • 46% vil gerne selv spise klimavenligt i 2023. Det gjaldt 60% i 2019.
  • 74% af aftensmåltiderne i Danmark indeholder kød. Det er stort set uændret siden 2015.
  • 2% af danskerne gik efter varianter med et lavt CO2-aftryk, sidste gang de købte almindelige madvarer.

Især unge opgiver klimahensynet

  • 57% af unge (18-25-årige) vil gerne selv spise klimavenligt i 2023. I 2019 gjaldt det 79%.
  • 53% af unge (18-25-årige) bekymrer sig i 2023 om, hvordan maden påvirker klimaet. I 2019 gjaldt det 66%.

Sundhed og pris betyder mere

  • 62% af danskerne valgte ud fra prisen, sidste gang de købte almindelige madvarer.
  • 55% går næsten altid efter de billigste madvarer, når de handler ind.
  • 80% af danskerne finder det vigtigt, at deres madvaner er sunde.
  • 39% følger et eller flere sundhedsrelaterede kostprincipper i 2023. Det gjaldt 28% i 2019.
  • 56% spiser oftere lyst kød end rødt kød. Heraf begrunder 57% deres tilgang til kød med et sundhedshensyn, og 37% med et hensyn til klimaet.

Børnefamilier spiser mest kød

  • 83% af forældre i Danmark får kød til aftensmad på en typisk aften. For folk uden børn er det 72%.
  • 88% af forældre mellem 18 og 34 år får kød til aftensmad på en typisk aften. For deres jævnaldrende uden børn gælder det 73%.

Bælgfrugter og kødfri mad i fremgang – særligt blandt unge og kvinder i storbyen

  • 9% af danskerne bestræber sig på at spise vegetarisk, vegansk eller pescetarisk i 2023. I 2019 gjaldt det 4%.
  • 16% af unge (18-25-årige) bestræber sig på at spise vegetarisk, vegansk eller pescetarisk i 2023.
  • 9% af aftensmåltiderne indeholder bælgfrugter i 2023. I 2016 gjaldt det 3%.
  • 20% af 18-34-årige får bælgfrugter mindst en gang om ugen. Det gælder 5% af de 65-80-årige.
  • 64% af kvinderne i storbyerne spiser kød til aftensmad og 14% spiser bælgfrugter til aftensmad.

Skrevet i: Aktuelt, Forskning og uddannelse, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed27. 10. 2025

Det er ikke kun sollys, men også kosten, der styrer vores indre biologiske ur og dets evne til at tilpasse sig årstiderne, viser ny forskning i mus. Derfor kan det have betydning for vores sundhed, at vi spiser sæsonens lokalt producerede fødevarer, vurderer forsker. Vores blodtryk stiger fra

Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

Frugt og grøntFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Mangfoldigheden af planter bliver begrænset, hvis EU vedtager ny lov om bytte og handel med frø, mener Frie Bønder – Levende Land og Landsforeningen Praktisk Økologi. En menu med høj biodiversitet er den sundeste - det er efterhånden almen viden, mener Levende Land og Landsforeningen Praktisk

Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksport27. 10. 2025

Årets finanslov er blevet offentliggjort, og her modtager Madens Folkemøde 1 mio. kroner til at afholde et Nationalt Forum for Ung Sundhed i 2026. Indsatsen skal samle en breds kreds af aktører for at forebygge overvægt og styrke sundhed og madvaner blandt børn og unge både lokalt og

Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

AktueltFødevareproduktionMiljø og sundhed27. 10. 2025

Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 % sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske partnerskaber inden for restaurant- og

Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Landbrug & Fødevarer har kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Køkkenprisen 2025 uddeles til det offentlige køkken, der bedst formår at kombinere sundhed, smag og økologi. I år har Skolerne i Oure

Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

DrikkevarerEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed23. 10. 2025

Ét år efter introduktionen af Danmarks første genanvendelige festivalkrus har Smukfest, Royal Unibrew og Faerch bevist, at cirkularitet ikke bare er en ambition – det er noget, der virker i praksis. På Smukfest 2025 nåede returprocenten for de genanvendelige krus hele 97 procent – et resultat,

Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

Messer og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed23. 10. 2025

Øksnehallen i København bliver fyldt med smagsoplevelser, inspiration og grønne løsninger, når Plant Food Festival åbner dørene for tusindvis af besøgende. Den første weekend i november forvandles hallen til et mødested for alle, der er nysgerrige på fremtidens mad. Plant Food Festival

Hørkram-stifter er død

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice23. 10. 2025

Stifteren af en af Danmarks største fødevaregrossister er død, 84 år gammel. Alex Buchardt Pedersen, der døde d. 18. oktober, betragtes som en pioner indenfor den danske fødevarebranche. Han stod nemlig bag Hørkram, som stiftede tilbage i 1978. Det skete i første omgang som en lokal

Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

AktueltFoodservice23. 10. 2025

Hvert år hylder Arla dem, der gør noget særligt for at skabe sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge. Det gør de med prisen Årets Madsjæl, hvor årets tre nominerede nu er klar. Årets Madsjæl er en pris, der gives til personer, som inspirerer, engagerer og gør en forskel i

Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed23. 10. 2025

Fra kantiner til køkkenborde: Ny landsdækkende kampagne sætter fokus på, hvor nemt bælgfrugter kan blive en del af hverdagsmaden. Aviser og kantiner landet over vil i dag være krydret med lækre linser, når Bælgfrugtspartnerskabet lancerer en landsdækkende kampagne, der skal inspirere danskerne

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

    27.10.2025

  • Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

    27.10.2025

  • Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

    27.10.2025

  • Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

    27.10.2025

  • Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

    27.10.2025

  • Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

    23.10.2025

  • Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

    23.10.2025

  • Hørkram-stifter er død

    23.10.2025

  • Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

    23.10.2025

  • Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

    23.10.2025

  • Vin kan også komme nordfra

    21.10.2025

  • Økologer diskuterer trepart og grøn omstilling med minister og borgmester

    21.10.2025

  • Dansk Akvakultur: Lystfiskeri, spildevand og turisme presser havmiljøet langt mere end havbrug

    21.10.2025

  • Køkkenchef og restaurantchef bliver medejere, når Domestic fejrer 10 år

    21.10.2025

  • Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

    21.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik