Både miljø og virksomheder vinder, hvis vi får en bedre udnyttelse af materialer og mere genanvendelse. Men der er behov for at få bedre styr på de skadelige kemikalier, mener miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.
Hvis vi skal fortsætte med at bruge genbrugspap til pizzabakker eller bygge nye huse af genanvendte materialer, er vi nødt til at sikre, at produkterne ikke indeholder skadelige stoffer, som forurener vores mad eller indeklima. Det kræver bl.a., at virksomhederne bliver bedre til at oplyse om problematiske stoffer i produkterne. Et af problemerne er, at to ud af tre registreringer af kemikalier i dag i større eller mindre grad er mangelfulde.
– Mere genanvendelse og bedre udnyttelse af materialer er godt for både miljøet og virksomhedernes bundlinje. Men uden gode data, kan vi ikke tage de nødvendige forholdsregler og erstatte skadelige stoffer med bedre alternativer. Det gælder både de kemikalier, der bliver puttet i nye produkter, fordi de er fremtidens råvarer, men vi skal også have bedre styr på de kemikalier, som allerede bruges i vores produkter. Derfor er det nødvendigt, at virksomhederne bliver bedre til at registrere både problematiske og uproblematiske kemikalier, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.
Hun mener, at registreringen af både problematiske og uproblematiske kemikalier er vigtig, for at virksomhederne får den rette viden for at kunne finde alternativer til brug i produkterne.
Torsdag afholdes Kemiens Dag i Industriens Hus i København med temaet er cirkulær økonomi, der handler om, hvordan virksomheder kan lave produkter, der kan genbruges fra vugge til grav. Hvis det i højere grad lykkes, er der stort potentiale både for miljøet og for besparelser og forretningsudvikling for virksomhederne. Danske virksomheder er allerede rigtig gode til at tænke ressourceeffektivt i deres egen produktion, men perspektivet skal være større end den enkelte virksomhed.
– Alene danske fødevarevirksomheder kan potentielt tjene mellem tre og seks mia. kroner på at tænke meget mere i at lave produkter, der kan bruges igen og igen. Og for Danmark som land kan vi hæve vores bruttonationalprodukt med op til 1,4 procent og skabe op til 13.000 jobs. Så der er virkelig noget på spil her, hvis vi bliver bedre til at udnytte vores materialer, siger Eva Kjer Hansen.
Miljø- og fødevareministeren støtter virksomhedernes arbejde gennem partnerskabet Kemi i Kredsløb og MUDP-puljen. Samtidig kræver ministeren bedre kemikalieregler i EU, og derfor har hun via REACH-UP-initiativet lagt pres på EU-Kommissionen sammen med otte andre lande for at få EU’s kemikalielovgivning op i gear. EU-Kommissionen ventes at fremlægge en handlingsplan for cirkulær økonomi i december.