• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed01. 02. 2024 | Mikkel Bækgaard

Er det fremtidens superfood?: ”Søl kan noget helt andet rent smagsmæssigt”

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed01. 02. 2024 By Mikkel Bækgaard

Dansk tangproduktion styrkes endnu engang, efter GUDP i fjor gav tilsagn om 4 mio. kr. til udvikling og opskalering af kommerciel sølproduktion. Det vil gøre en dyr delikatesse til allemandseje og samtidig bidrage til at fjerne næringsstoffer fra danske kyster.

Tegning af tang
Tegning: Freepik.com

Et af tidens helt store dagsordener på miljøområdet er det omfattende iltsvind, der har ramt de danske fjorde og kyster.

Den danske havbund har været sammenlignet med Saharas ørken. Blottet for liv.

Årsagen til iltsvindet er især udledningen af kvælstof og fosfor, der udvaskes i vandet, når store nedbørsmængder rammer landet. Næringsstofferne giver liv til alger, der fortrænger alt andet liv, når de senere nedbrydes og fortager ilten i vandet.

Mens tiltag såsom reduktion i brug af næringsstoffer på markerne og spildevandsrensning fra byerne gradvist reducerer udledningen af kvælstof og fosfor fra land, kigger innovative virksomheder ind i et forretningspotentiale, der kan angribe iltsvindet fra søsiden.

Der findes nemlig en 100-meter mester i bekæmpelse af uønskede næringsstoffer i vandet, nemlig tang.

Effektiv støvsuger for næringsstoffer

Mens tang, fra et fødevaremæssigt perspektiv, kan være et bud på fremtidens superfood – det vender vi tilbage til – så er tang et effektivt middel til at støvsuge vandet for næringsstoffer såsom kvælstof og fosfor.

Problemet er bare, at det er forholdsvis dyrt og besværligt at dyrke tang.

Mens flere tiltag, herunder en række GUDP-projekter, allerede nu kigger ind i kommerciel opskalering og produktion af populære arter såsom sukkertang, har et nyt GUDP-projekt kastet sig over en mere nichepræget art, som måske i fremtiden kan blive en tilbagevendende gæst på danskernes spiseborde.  

Projektet SøStem har, med 4 mio. kr. i ryggen fra GUDP, kastet et hold marineeksperter ind i kampen for kommerciel produktion af tangarten Søl. En bekostelig art, der i dag primært indsamles ved sankning, og derfor typisk kun er at finde på restauranter, hvor tjeneren løbende fejer bordet for brødkrummer og skubber stolen ind for dig.

”Søl kan noget helt andet rent smagsmæssigt. Det har mange smagsnuancer, og er dermed en velegnet smagsgiver til vegetariske retter, eller retter hvor det kan bidrage med umami som man traditionelt får fra kød” fortæller Daniel Nørgaard, productmanager hos Aurelis Aps og projektleder for Søstem, og fortsætter:

”Søl er bare meget mere besværligt at dyrke end andre tangarter. Du kan finde det alle mulige steder, og det indsamles i dag primært ved sankning. Det er ikke svært at få fat i, men så snart vi vil have meget af det, bliver det for svært og omkostningstungt at indsamle”

Tangdyrkning til lands

Kommerciel produktion af søl i storskala er et punkt, hvor SøStem kan betegnes som noget af en first-mover. Stort set alle aspekter i produktionen skal tænkes fra bunden, og det stiller særlige krav til den kreative hjernehalvdel:

”Vores testproduktionsanlæg er sammensat af forskellige dele fra et byggemarked. Man kan ikke bare bestille et tangdyrkningssystem på nettet, og så gå i gang. Alt skal tænkes fra bunden” som Daniel Nørgaard fortæller.

SøStems tangdyrkningssytem er overordnet baseret på to processer: En proces der foregår til lands, og en proces der foregår til vands.

På land dyrkes de små tangskud under kontrollerede forhold i plastiktanke, indtil de er store nok til at blive sat ud i åbent havmiljø. Om den del fortæller Daniel Nørgaard:

”I tankene nurser vi de bittesmå søl-blade, så de har den bedste forudsætning for at formere sig. Vi trækker vand ind fra havnebassinet på Frederikshavn Havn, som tilfører næring til tanken samtidig med at det holder temperaturen nede. Inden vandet går ind i tanken, passerer det igennem et filtersystem, der fanger mikroalger og små dyr, men som tillader næringsstofferne at passere. Dermed har tangen ikke nogen konkurrenter i tanken”

Når et søl-blad opnår en tilpas størrelse, tages den ud af tanken, og placeres i en specialdesignet strømpe, der sættes ud i åbent hav. I den efterfølgende sæson vil det give et stort søl-blad, klar til høst.

Fremtidens superfood?

Nok rummer tang en kavalkade af gode egenskaber – både fra et ernæringsmæssigt- såvel som klima og miljømæssigt perspektiv. Men for at tang for alvor kan blive fremtidens superfood, kræver det først og fremmest, at Hr og Fru Danmark begynder at spise det.

Og på dette punkt erkender Daniel Nørgaard da også, at der venter en lige så udfordrende opgave som at få søl til at vokse på kommando.

Heldigvis har virksomheden bag, Aurelis ApS, allerede god erfaring med introduktion af tangprodukter på supermarkedshylderne, ligesom man har allieret sig med samarbejdspartnere, der skal hjælpe med at få søl-produkterne ind i de danske hjem.

”Et væsentligt aspekt ved projektet er, at vi ikke forestiller os, at vi eksempelvis kan bygge en forretning på at sælge søl-pulver. Det køber folk måske med hjem, drysser lidt på salaten af og til, men glemmer den nok bare i skabet. Vi skal lave produkter – færdige produkter – produkter med en høj grad af convenience” fortæller Daniel Nørgaard og fortsætter:

”Vi har eksempelvis positiv salgserfaring fra et knækbrød med tang. Den tilgang tager vi med videre. Vi skal lave noget genkendeligt – en ”gateway”. Hvis vi kan sælge et knækbrød med tang, har vi måske allerede fat i forbrugeren. Så bliver det næste skridt, at forbrugeren skal prøve produkter, der ikke nødvendigvis passer ind i deres billede af fødevarer”

Til at hjælpe med det arbejde, har projektpartneren KOST tre medarbejdere ansat til at udvikle nye fødevareprodukter baseret på søl, mens fire forskere på Københavns Universitet undersøger, hvordan fermentering af søl kan bidrage til produktudviklingen.

Søstem er igangsat med indgangen til 2023 og løber frem til 2026.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Landbrug, Miljø og sundhed, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. For nylig åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit

Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed04. 12. 2025

Dansk akvakultur kan stå over for et markant gennembrud i indsatsen for at reducere brugen af antibiotika. Forskere fra Københavns Universitet leder projektet AQUAPHAGE, der udvikler en virusbaseret teknologi, som kan anvendes som et bæredygtigt og målrettet alternativ til antibiotika i produktionen

Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltDrikkevarer04. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri hædres af Danske Ølentusiaster for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene. Bad Seed Brewing løb med hver femte stemme, da medlemmerne af forbrugerorganisationen

Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ04. 12. 2025

Der er fisk og skaldyr på menuen i årets sidste udgave af branchemagasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Vi besøger blandt andet Krogs Fiskerestaurant og hører mere om forædling af fisk, der ikke altid behøves at være pivfrisk. Samme budskab får vi også fra en fiskeopdrætter i

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

Miljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

I forrige uge samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, skulle

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik