
Arla-mejeriet Taw Valley Creamery i Devonshire i det sydlige England har fokus på, at fremstille ost, der smager af noget. Og det bliver også værdsat uden for landets grænser. Mejeriets lagrede cheddar ’Tickler’ løb således med en førstepris på FOOD Contest, der blev afholdt i forbindelse med FoodTech.
Blandt de øvrige vindere kan nævnes Holstebro Mejeri i det internationale smørmesterskab med en usaltet Lurpak 400 g til det arabiske marked og Esbjerg Mejeris UHT-fløde med 36 pct. fedt i konsummælkskategorien.
Samlet deltog over 1500 produkter fra 10 lande i mejeridysten, der efter at være blevet bedømt af fagdommere fra mejeribranchen kunne prøvesmages af de mange besøgende på messen i Herning.
Der blev som vanlig også konkurreret om Mejeribrugets Gourmetpris, hvor det er kokke og madskribenter, der vælger deres favorit. Her var Arlas Unika-serie dominerende med tre sejre. Heriblandt Troldhede Mejeris dehydrerede skimmelost ’Sirus’ tilsat den præmirede danske whisky fra Stauning.
Naturmælk var også i år på skamlen. Dette år som vinder i konsumkategorien for deres biodynamiske hø-mælk. En specialitet fra det økologiske mejeri, der sidste år vandt med Jersey hø-mælk.
Ikke kun mejeriprodukter
Mejerier har i flere år opfordret flere brancher til at deltage i FOOD Contest og selvom mejerier stadig udgør langt den overvejende del blev der også plads til at præmiere bl.a. Slagter Munch får årets produkt inden for ’kød og fjerkræ’ for en Umbria salami.
Vinder i kategorien for fiskeprodukter blev Centralrøgeriet med ’Fynbolaksen’, mens Skærsøgaards Don Brut løb med sejren i vin-kategorien.
FOOD Contest Vinderne (IFC Award):
Ost: Taw Valley Creamery (UK) for Tickler.
Smør: Holstebro Mejeri for Lurpak Arabisk usaltet.
Konsummælk: Esbjerg Mejeri, Fløde 36% UHT.
Fisk: Fynbolaksen fra Centralrøgeriet
Honning: Klokkelyng Honning fra Naturpark Thy
Vin: Dons Brut fra Skærsøgaard
Frugt og grønt: Estragon Mayonnaise fra Mayoriet
Kød og fjerkræ: Umbria Salami fra Slagter Munch
Øl: Skolder fra Bryggeriet Frejdahl
Mejeribrugets Gourmetpris
Smør: Arla Foods, Holstebro for Unika med Læsø sydesalt, hvor dommerne fremhævede bl.a. flot udseende og et velsyret produkt, som er rig på smag, og hvor saltet er fint fordelt i smørret.
Mejeri: Naturmælk for Biodynamisk Hømælk, hvor dommerne brugte betegnelser som et levende produkt, der giver brugeren mange smagsnuancer, og hvor man kan smage, at mælen ikke er standardiseret.
Hård ost: Arla Foods, Tistrup for Unika Havgus Øko, der fremhæves for en meget fin smag, hvor man hele tiden oplever nye toner, og hvor konsistensen er cremet og dermed smelter godt i munden.
Blød ost: Arla Foods, Troldhede for Sirius med Whisky, der bliver kaldt en levende ost med veldefineret, sødmefuld smag, der holder længe.