• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed07. 08. 2025 | Mikkel Bækgaard

En sejr for havet – sardinfiskeriet er igen MSC-certificeret takket være et grænseoverskridende samarbejde

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed07. 08. 2025 By Mikkel Bækgaard

Den iberiske sardin – en ikonisk art i den gastronomiske arv i både Spanien og Portugal – kan igen bære det blå MSC-miljømærke. Denne velsmagende lille fisk, der fiskes langs den iberiske halvøs kyster, er ikke kun en elsket klassiker på tapasmenuer, men også en vigtig del af det marine økosystem. Certificeringen er resultatet af en stærk, fælles engagement og samarbejde på tværs af landegrænser, for bæredygtigt fiskeri.

Foto: Freepik.com

Historien om den fiskeriet af iberiske sardin er en historier om tilbagegang – og genopretning.
Fiskeriet var tidligere certificeret, men har været suspenderet siden 2014 på grund af bestandens dårlige status. Siden da har fiskeriet implementeret en flerårig forvaltningsplan, der blev vedtaget i 2021 af regeringerne i Spanien og Portugal. Planen omfatter sæsonlukninger og fangstbegrænsninger i overensstemmelse med den videnskabelige rådgivning fra ICES. Dette har været afgørende for at få certificeringen tilbage.

“Denne certificering er en international anerkendelse af ansvarligt fiskeri med et stærkt engagement i vores oceaners fremtid og kystsamfundenes velfærd. Den er resultatet af mange års hårdt arbejde, dialog og fælles ansvar mellem fiskere, forskere og myndigheder i begge lande.”  Siger Humberto Jorge (fra nonprofit-organisationen ANOPCERCO) og Alberto Castro (fra OPPs Cantábrico, Spaniens første sammenslutning af fiskeriproducentorganisationer).

Kan have afsmittende effekt

Kim Stobberup, Senior Fisheries Manager for Østersøen og Centraleuropa hos MSC, anerkender potentialet i dette engagement og mener ligefrem, at den kan skabe en afsmittende effekt: 

»Vi ser dette som et stærkt eksempel, som vi håber vil inspirere til lignende positive ændringer i forvaltningen af andre pelagiske fiskerier, f.eks. brisling og sild i Østersøen, hvor forsigtighedsprincipper og fortsatte forbedringer vil være afgørende for at beskytte økosystemets balance og genvinde MSC-certificeringen.«

Det nyligt certificerede snurrevodsfiskeri omfatter 317 fartøjer, 185 spanske og 132 portugisiske, som fisker i ICES-område VIIIc (sydvestlige del af Biscayabugten) og IXa (vestkysten af Den Iberiske Halvø) i det nordøstlige Atlanterhav. Certificeringsprocessen involverede 15 producentorganisationer og tre portugisiske fødevareindustriorganisationer (ANICP, ALIF og APED) og blev fejret den 4. juli i den ikoniske havn i Leixões, Matosinhos, Portugal. Ceremonien samlede repræsentanter fra regeringen, fiskere, forskere og medierne og understregede Portugals og Spaniens fælles interesse i bæredygtigt fiskeri og markerede en vigtig milepæl for den internationale markedspositionering af iberiske fiske- og skaldyrsprodukter.

I en kommentar til certificeringen sagde Rupert Howes, CEO for MSC:

»Dette stærke samarbejde viser et fælles engagement i den fortsatte bæredygtighed af det iberiske sardinfiskeri, som ikke kun er en vigtig ressource for både Portugal og Spanien, men også en nøglekomponent i det iberisk-atlantiske økosystem og afgørende for den marine fødekæde.«

Hvad er snurrevodsfiskeri?

En fiskemetode på åbent hav, hvor et stort net – snurpenoten – bruges til at fange tætte stimer af pelagiske (mellemvands-) fiskearter som tun og makrel. Nettet holdes oppe som et gardin i vandet med flåd i toppen og vægte i bunden. Når en fiskestime er lokaliseret, føres nettet rundt om stimen i en cirkel. Det nederste reb strammes som en snor i en pose og fanger fiskene indeni. Snurrevod kan være over 2000 meter langt og nå dybder på op til 200 meter, afhængigt af båd, maskestørrelse og målart. Hvis fiskeriet er MSC-certificeret, gøres det med minimal påvirkning af økosystemet og bæredygtig forvaltning på sunde bestande.

Skrevet i: Certificering, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Delitaste styrker markedspositionen – klar til næste fase

FoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ07. 10. 2025

Lidt over halvvejs i strategiperioden gør Delitaste status: en styrket markedsposition, øget kundeorientering og et bedre fundament for videre vækst. Efter en gradvis sammenlægning af Stryhns Foodservice og Delitaste er foodserviceaktiviteterne i Stryhns Gruppen nu samlet. I starten af 2024

Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

Messer og konferencer07. 10. 2025

Opbakningen til Foodexpos nye messekoncept er stor blandt udstillerne, der fremhæver de nye, branche-samlende zoner og den deraf optimerede mulighed for at møde alle de mest relevante kunder. Foodexpo 2026 finder sted i MCH Messecenter Herning 22.-24. marts. Når Foodexpo til marts atter fylder

Danske husholdninger strammer livremmen, og det rammer dagligvaremarkedet

AktueltDetailhandel og en gros07. 10. 2025

Det danske dagligvaremarked har som det eneste i Europa oplevet et fald det seneste halve år ifølge nye tal fra YouGov. Mens forbrugere i store dele af Europa både handler mere og bruger flere penge per indkøbstur, peger pilen nedad i Danmark. Ifølge ny data fra YouGov handler danskerne 2,2

Fødevareminister Jacob Jensen

Ny praksis: Lavere bøder for mindre fejl ved allergenmærkning

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceFødevaresikkerhedPolitik og eksport07. 10. 2025

Mindre fejl i mærkning af fødevarer skal fremover ikke koste virksomheder store bøder, mener fødevareminister Jacob Jensen (V), der ønsker en praksisændring. Det skal ikke længere koste den lille slagter 40.000 kr. at glemme at skrive ”æg” i stedet for ”ÆG” med fed eller versaler på

Rasmus Munk er stadig verdens bedste kok

FoodserviceMesser og konferencerTop07. 10. 2025

Danske Rasmus Munk fra Alchemist i København blev i sidste uge hædret som “The Best Chef in the World” ved The Best Chef Awards 2025 i Milano. Han modtog prisen for første gang i 2024 og bliver dermed den første nordiske kok, der har vundet titlen mere end én gang. ”Det er en kæmpe ære at få

Ny frontperson i Alsiks køkken med fokus på madoplevelsen

Foodservice02. 10. 2025

Hotel Alsik i Sønderborg opruster på den gastronomiske front med Mette Gassner som ny Food & Beverage Director. Hun kommer med erfaring fra den roste Michelinrestaurant 10 Trin Ned i Fredericia. Og nu skal hotellet smage endnu mere af Sønderjylland. Mette Grassner er kendt fra den

Lurpak, Lillebror og islandsk skyr vinder nordisk mejeridyst

MejeriMesser og konferencer02. 10. 2025

Årets vindere i International Food Contest: Laktosefri skyr med mokka fra det islandske mejeri MS Selfossi, LURPAK usaltet smør fra Arla Holstebro Mejeri og Lillebror Ostehaps fra Arla Birkum Ost på Fyn. Det blev to danske og et islandsk produkt, der løb med sejren i mejeridysten ved dette års

Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

AktueltCertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed02. 10. 2025

Den globale standard for bæredygtigt fiskeri, MSC, opfordrer nordatlantiske nationer til at indgå en retfærdig kvoteaftale for at beskytte fiskerier, marine økosystemer og lokalsamfund. Marine Stewardship Council (MSC) advarer om, at de nordøstatlantiske bestande af makrel, sild og blåhvilling

Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræMejeri02. 10. 2025

Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet. I løbet af efteråret skal de norminerede til de to priser præsentere deres retter for den besøgende fagjury. Her skal

Bred alliance klar til et historisk løft af dansk frugt og grønt

Detailhandel og en grosFoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed02. 10. 2025

Efter årtiers tilbagegang for dansk frugt og grønt lancerer 31 af fødevarebranchens mest centrale aktører nu anbefalinger til en samlet, fremadrettet plan. Den skal vende udviklingen til gavn for Danmarks sundhed, klima og forsyningssikkerhed, og ambitionen er klar: I 2050 skal mindst 50 pct. af

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Infusion giver lavere energiforbrug og bedre produktion

  • DENIOS ApS

    I morgen sker det

  • DENIOS ApS

    Så er det nu eller aldrig

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Delitaste styrker markedspositionen – klar til næste fase

    07.10.2025

  • Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

    07.10.2025

  • Danske husholdninger strammer livremmen, og det rammer dagligvaremarkedet

    07.10.2025

  • Ny praksis: Lavere bøder for mindre fejl ved allergenmærkning

    07.10.2025

  • Rasmus Munk er stadig verdens bedste kok

    07.10.2025

  • Ny frontperson i Alsiks køkken med fokus på madoplevelsen

    02.10.2025

  • Lurpak, Lillebror og islandsk skyr vinder nordisk mejeridyst

    02.10.2025

  • Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

    02.10.2025

  • Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025

    02.10.2025

  • Bred alliance klar til et historisk løft af dansk frugt og grønt

    02.10.2025

  • Første supermarkeder i Danmark sætter mål for planteproteiner

    30.09.2025

  • Rørt åbner moderne smørrebrøds-restaurant i Bernikow Gården

    30.09.2025

  • FNs Internationale Madspildsdag: Tusindvis af svenske flag prydede København i går

    30.09.2025

  • Nyt Food&Drink på gaden

    30.09.2025

  • Mindre madspild i svanemærkede kantiner

    30.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik