• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed07. 08. 2025 | Mikkel Bækgaard

En sejr for havet – sardinfiskeriet er igen MSC-certificeret takket være et grænseoverskridende samarbejde

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed07. 08. 2025 By Mikkel Bækgaard

Den iberiske sardin – en ikonisk art i den gastronomiske arv i både Spanien og Portugal – kan igen bære det blå MSC-miljømærke. Denne velsmagende lille fisk, der fiskes langs den iberiske halvøs kyster, er ikke kun en elsket klassiker på tapasmenuer, men også en vigtig del af det marine økosystem. Certificeringen er resultatet af en stærk, fælles engagement og samarbejde på tværs af landegrænser, for bæredygtigt fiskeri.

Foto: Freepik.com

Historien om den fiskeriet af iberiske sardin er en historier om tilbagegang – og genopretning.
Fiskeriet var tidligere certificeret, men har været suspenderet siden 2014 på grund af bestandens dårlige status. Siden da har fiskeriet implementeret en flerårig forvaltningsplan, der blev vedtaget i 2021 af regeringerne i Spanien og Portugal. Planen omfatter sæsonlukninger og fangstbegrænsninger i overensstemmelse med den videnskabelige rådgivning fra ICES. Dette har været afgørende for at få certificeringen tilbage.

“Denne certificering er en international anerkendelse af ansvarligt fiskeri med et stærkt engagement i vores oceaners fremtid og kystsamfundenes velfærd. Den er resultatet af mange års hårdt arbejde, dialog og fælles ansvar mellem fiskere, forskere og myndigheder i begge lande.”  Siger Humberto Jorge (fra nonprofit-organisationen ANOPCERCO) og Alberto Castro (fra OPPs Cantábrico, Spaniens første sammenslutning af fiskeriproducentorganisationer).

Kan have afsmittende effekt

Kim Stobberup, Senior Fisheries Manager for Østersøen og Centraleuropa hos MSC, anerkender potentialet i dette engagement og mener ligefrem, at den kan skabe en afsmittende effekt: 

»Vi ser dette som et stærkt eksempel, som vi håber vil inspirere til lignende positive ændringer i forvaltningen af andre pelagiske fiskerier, f.eks. brisling og sild i Østersøen, hvor forsigtighedsprincipper og fortsatte forbedringer vil være afgørende for at beskytte økosystemets balance og genvinde MSC-certificeringen.«

Det nyligt certificerede snurrevodsfiskeri omfatter 317 fartøjer, 185 spanske og 132 portugisiske, som fisker i ICES-område VIIIc (sydvestlige del af Biscayabugten) og IXa (vestkysten af Den Iberiske Halvø) i det nordøstlige Atlanterhav. Certificeringsprocessen involverede 15 producentorganisationer og tre portugisiske fødevareindustriorganisationer (ANICP, ALIF og APED) og blev fejret den 4. juli i den ikoniske havn i Leixões, Matosinhos, Portugal. Ceremonien samlede repræsentanter fra regeringen, fiskere, forskere og medierne og understregede Portugals og Spaniens fælles interesse i bæredygtigt fiskeri og markerede en vigtig milepæl for den internationale markedspositionering af iberiske fiske- og skaldyrsprodukter.

I en kommentar til certificeringen sagde Rupert Howes, CEO for MSC:

»Dette stærke samarbejde viser et fælles engagement i den fortsatte bæredygtighed af det iberiske sardinfiskeri, som ikke kun er en vigtig ressource for både Portugal og Spanien, men også en nøglekomponent i det iberisk-atlantiske økosystem og afgørende for den marine fødekæde.«

Hvad er snurrevodsfiskeri?

En fiskemetode på åbent hav, hvor et stort net – snurpenoten – bruges til at fange tætte stimer af pelagiske (mellemvands-) fiskearter som tun og makrel. Nettet holdes oppe som et gardin i vandet med flåd i toppen og vægte i bunden. Når en fiskestime er lokaliseret, føres nettet rundt om stimen i en cirkel. Det nederste reb strammes som en snor i en pose og fanger fiskene indeni. Snurrevod kan være over 2000 meter langt og nå dybder på op til 200 meter, afhængigt af båd, maskestørrelse og målart. Hvis fiskeriet er MSC-certificeret, gøres det med minimal påvirkning af økosystemet og bæredygtig forvaltning på sunde bestande.

Skrevet i: Certificering, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Findus gør comeback i dansk detailhandel

Detailhandel og en gros28. 08. 2025

Efter flere år med fokus på foodservice gør Findus nu comeback i de danske supermarkedshylder. Med et udvidet sortiment af moderne frostvarer og ny Salgschef, Pia Jensen, i spidsen, vil Findus igen være en synlig spiller i dansk detailhandel. Findus har i årtier haft en solid position i Danmark

Danmark har fået sin første herboende Master of Wine

AktueltDrikkevarerForskning og uddannelse28. 08. 2025

Qian Janice Wang, lektor og sektionsleder for Design og Forbrugeradfærd, kan føje endnu en prestigefyldt titel til sit imponerende CV: Master of Wine. Hun er nu Danmarks første herboende Master of Wine. Efter at have bestået den tredje og sidste del af den krævende eksamensproces, har Qian

Ny madkonkurrence vil samle generationer om kartoflen

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhed28. 08. 2025

Både børn og voksne kan være med i den nye madlavningskonkurrence, Sammen om kartoflen, der opfordrer danskerne til at genfinde kartoflen gennem kreativ madlavning på tværs af generationer. "Tag din far med, tag din bedstemor med, tag din bror eller søster eller din gode ven med." Sådan

Nye tal: Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

FoodserviceTop28. 08. 2025

En ny opgørelse fra fødevaregrossisten Dagrofa Foodservice viser, at klassikere som pølser på grillen, flødeis, pizza og salat igen i år hitter hos gæsterne, der har spist ude i sommerlandet. Samtidig viser tallene, at økologiske og dyrevelfærdsmærkede produkter også har oplevet fremgang denne

Anuga med koreansk partnerskab og ti fagmesser

Messer og konferencer28. 08. 2025

8.-10. oktober er den store fødevaremesse Anuga tilbage i Køln. Ligesom tidligere har messen fokus på bæredygtig vækst, hvilket gennemsyrer alle de ti mindre fagmesser, som messen består af. Og der er asiatisk inspiration at hente, når Sydkorea er årets partnerland. Med sine ti specialiserede

Danske svinefarmere får massiv kritik af uafhængigt råd

Kød, fisk og fjerkræLandbrugPolitik og eksport26. 08. 2025

Dansk svineproduktion må nytænkes, og det er på tide, at dyrenes velfærd tilgodeses - frem for vækst og bundlinje. Det er konklusionen hos Dyreetisk Råd i deres nye udtalelse, der kritiserer en række af industrilandbrugets ømme punkter: Fiksering af søer, halekupering, og alt for lidt plads og

Fødevareminister Jacob Jensen

Nyt undervisningsmateriale: Elever skal smage og lære madkultur fra fortiden

Forskning og uddannelsePolitik og eksport26. 08. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) lancerer nyt undervisningsmateriale til madkundskabsundervisning i grundskolen. Materialet baserer sig på en folkeindsamling af opskrifter og skal inspirere de kommende generationer til at forstå og værne om dansk madkultur. Hjemmelavet mad er en vigtig og stor

Hele Danmark fejrer Øllets Dag den 6. september

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer26. 08. 2025

Første lørdag i september fejrer Danske Ølentusiaster Øllets Dag. Dagen markeres i hele landet, hvor lokalafdelinger står bag smagninger, bryggeribesøg, gadeaktiviteter og små ølfestivaler. Lørdag den 6. september 2025 holder Danske Ølentusiaster Øllets Dag, der er foreningens fødselsdag og en

Historisk dag, mener Brancheforeningen for kaffe og te

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport26. 08. 2025

Regeringen meldte i fredags en fuld afskaffelse af kaffeafgiften ud. Det er en afgiftslettelse, der vækker stor glæde i den danske kaffebranche – og ikke mindst for de mange forbrugere, der hver dag nyder en kop kaffe. Henrik Frellsen, formand for Brancheforeningen for Kaffe og Te,

Millionløft til Bocuse d’Or og Kokkelandsholdeti ny finanslov

FoodservicePolitik og eksportTop26. 08. 2025

En flerårig bevilling sikrer op til 5,5 mio. kr. årligt til Bocuse d’Or og Kokkelandsholdet frem til 2029. Midlerne skal både styrke talentudviklingen i dansk gastronomi og fastholde Danmarks position som et gastronomisk fyrtårn på verdensscenen. Regeringen har med sit forslag til finansloven

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

  • Alflow Scandinavia A/S

    “Vi sender ikke bare ventiler over Øresund – vi sender ekspertviden med”

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Findus gør comeback i dansk detailhandel

    28.08.2025

  • Danmark har fået sin første herboende Master of Wine

    28.08.2025

  • Ny madkonkurrence vil samle generationer om kartoflen

    28.08.2025

  • Nye tal: Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

    28.08.2025

  • Anuga med koreansk partnerskab og ti fagmesser

    28.08.2025

  • Danske svinefarmere får massiv kritik af uafhængigt råd

    26.08.2025

  • Nyt undervisningsmateriale: Elever skal smage og lære madkultur fra fortiden

    26.08.2025

  • Hele Danmark fejrer Øllets Dag den 6. september

    26.08.2025

  • Historisk dag, mener Brancheforeningen for kaffe og te

    26.08.2025

  • Millionløft til Bocuse d’Or og Kokkelandsholdeti ny finanslov

    26.08.2025

  • Grisene strømmer til Danish Crown

    21.08.2025

  • Ny koffeinfri kaffe fra Lavazza

    21.08.2025

  • Med nyt charter udstikker Organic Summit vejen mod 25 pct. økologi i 2030

    21.08.2025

  • Brønnum inviterer til åbningsfest i Aarhus

    21.08.2025

  • Smag på succesen: Hoteller bruger mad og forkælelse til at skille sig ud

    21.08.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik