Danskerne går efter mindre portioner og alternative udskæringer – men kvalitet og lækkerhed vil de ikke undvære. Derfor bliver fødevarebrancen nød til at omstille sig, mener en ernæringsekspert sammen med en af fødevareindustriens førende leverandører.

Fødevarebranchen bliver nødt til at omstille sig en ny virkelighed, hvor de danske forbrugeres ønsker er under forandring. Sådan lyder opfordringen samstemmende fra en ernæringsekspert og en af fødevareindustriens førende leverandører.
Opfordringen bunder i, at danskerne går efter billigere alternativer, mindre portioner og retter, som kan tilberedes på mindre end en halv time. Samtidig efterspørger forbrugerne fortsat lækkerhed og gode smagsoplevelser.
Ifølge en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer har danske forbrugere det seneste halve år haft øget fokus på gode tilbud, billigere alternativer og forebyggelse af madspild. Men Hanne Castenschiold, der er selvstændig ernærings- og fødevarerådgiver, påpeger, at danskerne især i weekenden fortsat gerne vil have lækre retter af god kvalitet.
“Udviklingen i familiernes budgetter har ført til, at der for nogle fødevarers vedkommende bliver købt færre økologiske produkter. Desuden er der en øget interesse for billigere udskæringer end eksempelvis mørbrad. Her er det lykkedes at opnå en tilstrækkeligt god spisekvalitet med fx tyksteg, flanksteaks og cuvette,” siger Hanne Castenschiold, HCA Consulting.
Vigtig at tilpasse sig
De nye udskæringer kan vise sig ikke alene at blive et af fødevareindustriens svar på udviklingen i husholdningsbudgetterne. Det er ifølge Hanne Castenschiold også vigtigt, at fødevareindustrien tilpasser sig forbrugernes ønsker om at kunne lave mad hurtigt. Analysen Madkultur 22 viser således, at 7 ud af 10 aftensmåltider laves på under 30 minutter.
“Generelt bruger folk mindre tid på at lave mad end før. Godt nok er der stadig især mange mænd, der står i deres læderforklæder og kokkererer i timevis. Men det er i weekenden. På hverdagene vil også mændene helst kunne lave aftensmad på 25-30 minutter. Og hvis man samtidig gerne vil skære ned på kødforbruget, kan det være en hjælp, hvis man kan købe kød, som er skåret i tynde skiver, og som har en kort tilberedningstid,” siger Hanne Castenschiold.
Tendensen er ifølge Hanne Castenschiold, at man spiser mindre portioner og mere plantebaseret.
“Navnlig de yngre forbrugere i aldersgruppen 18-34 år spiser mere grønt og flere bælgfrugter og prøver alternativer som fx køderstatningsprodukter. Vi hører fra fødevareproducenterne, at de sælger mindre hakket oksekød, så det er i hvert fald ét tegn på, i hvilken retning udviklingen går. Men det går langsomt. Mad- og måltidsvaner er svære at ændre, og forbrugerne går ikke gerne på kompromis med den gode smag. Og der er en kendt sag, at der er forskel på, hvad folk siger, og hvad de faktisk gør,” pointerer Hanne Castenschiold.
Forbrugere prioriterer velsmag frem for volumen
CEO Lars Olsgaard fra Nemco, førende nordisk leverandør af løsninger til fødevareindustrien, ser klare indikationer på, at forbrugerne stadig vil have fødevarer af høj kvalitet – selv om undersøgelser viser, at danskerne køber mere discount.
“Det kan godt være, at man nogle af ugens dage vælger billige produkter. Men man vil ikke helt undvære de lækre fødevarer, og vi ser derfor den trend, at alt bliver mindre. Forbrugerne går efter mere spændende og mere lækre fødevarer og prioriterer velsmag frem for mængde. Spise- og smagsoplevelser er i centrum. Forbrugerne vil have fødevarer, der præsenterer sig godt, dufter godt og smager godt. De vil have fødevarer, der er en oplevelse for alle sanser,” siger Lars Olsgaard.
Han opfordrer fødevareindustrien til at stille om til en ny virkelighed, hvor kvalitet og sanseoplevelser er vigtigere end volumen.
“Hvis vi foretager et historisk tilbageblik, så har vi haft en tendens til at sætte volumen og pris over lækkerhed. Pris er stadig vigtig, men forbrugerne vil også have lækkerheden. Dertil kommer, at selve fremstillingsprocessen tillægges stor betydning af mange forbrugere. Gode processer, hvor der er taget hensyn til dyrevelfærd og andre etiske dimensioner, hænger tæt sammen med forbrugernes oplevelse af selve produktet,” fastslår Lars Olsgaard.
Hanne Castenschiold opfordrer fødevareindustrien til at prioritere produkternes indpakning.
“Ud over de tynde skiver af billigere udskæringer er det vigtigt for fødevarebranchen at have fokus på, hvordan deres produkter præsenterer sig. Man kommer ikke uden om at tænke bæredygtighed ind i emballagen, men det vigtigste er stadig, hvordan pakningen ser ud. Desuden må der gerne være en opskrift som en del af emballagen, så forbrugeren kan få inspiration til, hvordan man kan tilberede fødevaren og få en lækker ret ud af den,” lyder rådet fra Hanne Castenschiold.
Fakta om trends vedrørende danskernes spisevaner
- I gennemsnit spiser danskerne kød til aftensmad 5,3 dage ud af ugens 7 dage. Kilde: Analysen ”Hvad spiser danskerne til aftensmad 2022” baseret på L&F Madtracker gennemført af Epinion for Landbrug & Fødevarer.
- 24 % spiser ude, færdigretter eller takeaway. Kilde: Madkultur 22.
- 7 ud af 10 aftensmåltider laves på under 30 minutter. Kilde: Madkultur 22.
- Danske forbrugere har det seneste halve år haft øget fokus på gode tilbud, billigere alternativer og forebyggelse af madspild. Kilde: Analyse fra Landbrug & Fødevarer, februar 2023.