• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosFoodserviceFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed17. 11. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Du skal have implementeret nye affaldsløsninger den 1. januar!

Detailhandel og en grosFoodserviceFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed17. 11. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Der træder nye affaldsregler i kraft fra 1. januar 2023, der betyder, at alle virksomheder, såvel som private skal sortere deres affald i 10 fraktioner. Daka ReFood oplever stor afventning og manglende viden blandt mange virksomheder, hvor mange afventer yderligere information om, hvornår og hvordan de skal sortere.

Der skal være styr på affaldssorteringen i små som store virksomheder fra den 1. januar. Få gode råd fra Daka ReFoods marketingchef, Katja Juul Nielsen her.

Det nye år nærmer sig med hastige skridt, hvorfor mange virksomheder snart bør begynde at rette deres fokus mod deres affald. I starten af 2023 skal man nemlig efterleve de nye krav om affaldssortering.

– Det er ikke, når det nye år starter, man skal til at finde ud af, hvordan man vil sortere. Tværtimod er det skæringsdatoen for, hvornår du skal have implementeret en løsning, der efterlever de nye krav i affaldsbekendtgørelsen. Har du som virksomhed ikke styr på dette inden årsskiftet, risikerer man bøder, fortæller Katja Juul Nielsen, Marketingchef i Daka ReFood.

De nye lovkrav betyder, at virksomhederne skal sortere affald som i husholdningerne. Det vil sige i ti fraktioner, herunder madaffald, plastik, metal, glas, pap, med mere. Det er en kompleks opgave at få løst i praksis, da det for mange virksomheder vil kræve et helt nyt mindset i forhold til deres affaldshåndtering.

– Vi oplever heldigvis, at flere og flere virksomheder har hørt om de nye regler, men kun få har sat sig grundigt ind i dem. Folk tror, at der stadig er rigeligt med tid at løbe på. Men året er snart omme, og det efterlader meget lidt tid til at få styr på reglerne, når den daglige drift også skal passes. Vi hører om mange, der forventer, at kommunen kommer og fortæller dem, hvordan de bør gøre – men det man ikke forvente, at alle kommunerne gør, fortæller Katja Juul Nielsen og fortsætter:

– Det er ens eget ansvar at leve op til de nye regler. Udfordringen er tiden, det kræver at sætte sig ind i de nye regler, og implementeringen af de løsninger der passer til behovet i virksomheden. Miljøstyrelsen har udarbejdet noget materiale omkring affaldssortering, man kan tage udgangspunkt i. Men det kan dog for mange virksomheder være nemmere at få en professionel aktør til at hjælpe med at finde den optimale løsning. Aktører, som os i Daka ReFood, kan hjælpe med det praktiske – men også med at få styr på dokumentationskravene, der kan være særligt komplekse at finde hoved og hale i.

Det handler om ressourcer
Affaldsbekendtgørelsen er del af de nationale klimamål, og er til for at beskytte natur og miljø gennem forbedret genanvendelse. Daka ReFood mener også, at det i den kommende tid, er vigtigt at fokusere på baggrunden for, hvorfor der nu skal ekstra fokus på affaldshåndteringen.

– Vi oplever, at de fleste bliver overraskede over, hvor meget vi får ud af ganske lidt. Så det er vigtigt, at vi også får fortalt, at det nytter. Affaldssortering er ikke en træls ekstra opgave, men noget vi gør for klima, miljø og vores samfund. Den nye affaldsbekendtgørelse er et skridt på vejen til, at vi i Danmark skal have en cirkulær økonomi, hvor vi modsat tidligere tider ikke længere smider ud, men genanvender, fortæller Katja Juul Nielsen og fortsætter:

– For affaldssortering nytter, og med bare 50 kg. madaffald kan vi lave energi, der svarer til to dages varme i en husstand og gødning til 81 kg gulerødder. Den energi, vi kan få ud af det organiske materiale, der indtil nu er gået til spilde, må vi ikke negligere – og slet ikke denne vinter.

 Fakta om affaldsbekendtgørelsen

  • Affaldsproducerende virksomheder skal senest den 31. december 2022 sortere deres husholdningslignende affald i mindst 10 forskellige fraktioner. Man skal som virksomhed sikre en høj reel genanvendelse af affaldet og kunne dokumentere, hvor stor en del af de enkelte affaldsfraktioner der reelt bliver forberedt med henblik på genbrug eller genanvendelse.
  • Affaldsbekendtgørelsen er lavet for at opnå en klimaneutral sektor i år 2030 og beskytte naturen og miljøet.
  • Der kan være særregler for nogle virksomhedstyper, såsom kiosker, kantiner og cateringsvirksomheder samt virksomheder med produktionsaffald. Her skal du som virksomhed være opmærksom på, at du følger reglerne for din virksomhedstype.

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Foodservice, Fødevareproduktion, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

DrikkevarerForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i f.eks. pølser. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt. For mange går en øl

Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse11. 11. 2025

Mens hotel- og restaurationsbranchen kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft, har Hotel Vejlefjord succes med at fastholde og udvikle medarbejdere gennem målrettede talentprogrammer. Hotel- og restaurationsbranchen har i flere år været blandt de hårdest ramte af forgæves rekrutteringer.

Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den 18.–19. november samles landmænd, forskere, rådgivere og virksomheder i Kolding til Økologikongres 2025. Med 47 faglige sessioner og temaer fra grøn trepart til sundhed og økologisk regenerativt landbrug sætter kongressen fokus på, hvordan økologien kan levere løsninger på tidens største

Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMesser og konferencerMiljø og sundhedTop11. 11. 2025

Den offentlige debat om ultraforarbejdede fødevarer fylder meget hos både forbrugere og fødevaresektor. På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut satte forskere og aktører problemstillingen under lup og opfordrede til at flytte fokus fra proces til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik