• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosFoodserviceFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed17. 11. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Du skal have implementeret nye affaldsløsninger den 1. januar!

Detailhandel og en grosFoodserviceFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed17. 11. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Der træder nye affaldsregler i kraft fra 1. januar 2023, der betyder, at alle virksomheder, såvel som private skal sortere deres affald i 10 fraktioner. Daka ReFood oplever stor afventning og manglende viden blandt mange virksomheder, hvor mange afventer yderligere information om, hvornår og hvordan de skal sortere.

Der skal være styr på affaldssorteringen i små som store virksomheder fra den 1. januar. Få gode råd fra Daka ReFoods marketingchef, Katja Juul Nielsen her.

Det nye år nærmer sig med hastige skridt, hvorfor mange virksomheder snart bør begynde at rette deres fokus mod deres affald. I starten af 2023 skal man nemlig efterleve de nye krav om affaldssortering.

– Det er ikke, når det nye år starter, man skal til at finde ud af, hvordan man vil sortere. Tværtimod er det skæringsdatoen for, hvornår du skal have implementeret en løsning, der efterlever de nye krav i affaldsbekendtgørelsen. Har du som virksomhed ikke styr på dette inden årsskiftet, risikerer man bøder, fortæller Katja Juul Nielsen, Marketingchef i Daka ReFood.

De nye lovkrav betyder, at virksomhederne skal sortere affald som i husholdningerne. Det vil sige i ti fraktioner, herunder madaffald, plastik, metal, glas, pap, med mere. Det er en kompleks opgave at få løst i praksis, da det for mange virksomheder vil kræve et helt nyt mindset i forhold til deres affaldshåndtering.

– Vi oplever heldigvis, at flere og flere virksomheder har hørt om de nye regler, men kun få har sat sig grundigt ind i dem. Folk tror, at der stadig er rigeligt med tid at løbe på. Men året er snart omme, og det efterlader meget lidt tid til at få styr på reglerne, når den daglige drift også skal passes. Vi hører om mange, der forventer, at kommunen kommer og fortæller dem, hvordan de bør gøre – men det man ikke forvente, at alle kommunerne gør, fortæller Katja Juul Nielsen og fortsætter:

– Det er ens eget ansvar at leve op til de nye regler. Udfordringen er tiden, det kræver at sætte sig ind i de nye regler, og implementeringen af de løsninger der passer til behovet i virksomheden. Miljøstyrelsen har udarbejdet noget materiale omkring affaldssortering, man kan tage udgangspunkt i. Men det kan dog for mange virksomheder være nemmere at få en professionel aktør til at hjælpe med at finde den optimale løsning. Aktører, som os i Daka ReFood, kan hjælpe med det praktiske – men også med at få styr på dokumentationskravene, der kan være særligt komplekse at finde hoved og hale i.

Det handler om ressourcer
Affaldsbekendtgørelsen er del af de nationale klimamål, og er til for at beskytte natur og miljø gennem forbedret genanvendelse. Daka ReFood mener også, at det i den kommende tid, er vigtigt at fokusere på baggrunden for, hvorfor der nu skal ekstra fokus på affaldshåndteringen.

– Vi oplever, at de fleste bliver overraskede over, hvor meget vi får ud af ganske lidt. Så det er vigtigt, at vi også får fortalt, at det nytter. Affaldssortering er ikke en træls ekstra opgave, men noget vi gør for klima, miljø og vores samfund. Den nye affaldsbekendtgørelse er et skridt på vejen til, at vi i Danmark skal have en cirkulær økonomi, hvor vi modsat tidligere tider ikke længere smider ud, men genanvender, fortæller Katja Juul Nielsen og fortsætter:

– For affaldssortering nytter, og med bare 50 kg. madaffald kan vi lave energi, der svarer til to dages varme i en husstand og gødning til 81 kg gulerødder. Den energi, vi kan få ud af det organiske materiale, der indtil nu er gået til spilde, må vi ikke negligere – og slet ikke denne vinter.

 Fakta om affaldsbekendtgørelsen

  • Affaldsproducerende virksomheder skal senest den 31. december 2022 sortere deres husholdningslignende affald i mindst 10 forskellige fraktioner. Man skal som virksomhed sikre en høj reel genanvendelse af affaldet og kunne dokumentere, hvor stor en del af de enkelte affaldsfraktioner der reelt bliver forberedt med henblik på genbrug eller genanvendelse.
  • Affaldsbekendtgørelsen er lavet for at opnå en klimaneutral sektor i år 2030 og beskytte naturen og miljøet.
  • Der kan være særregler for nogle virksomhedstyper, såsom kiosker, kantiner og cateringsvirksomheder samt virksomheder med produktionsaffald. Her skal du som virksomhed være opmærksom på, at du følger reglerne for din virksomhedstype.

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Foodservice, Fødevareproduktion, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 11. 2025

Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder. Den danske app Too Good To Go har på få år etableret sig som en markant aktør på det amerikanske marked. Siden lanceringen i 2020

Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

AktueltFoodserviceFrugt og grøntRåvarer og ingredienser18. 11. 2025

Michelinkok og leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, Per Mandrup, er udnævnt som Kartoffelambassadør 2025 af Danmarks Kartoffel Råd. Kartoflen bør inkluderes på lige fod med linser og bælgfrugter, når de planterige måltider skal på bordet. I hvert fald hvis det står til kulinarisk leder

Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

AktueltMarkedsføringPolitik og eksport18. 11. 2025

Forum for Fødevarereklamer og Læskedrikreklamenævnet hæver aldersgrænsen fra 13 til 15 år for reklamer for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt og for reklamer for læskedrikke. Forum for Fødevarereklamer har siden januar 2008 arbejdet for god markedsførings etik i forhold til

Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

Kød, fisk og fjerkræMejeriTop18. 11. 2025

Ved et storstilet gallaarrangement blev Årets Ret med Gris og Årets Ret med Ost i går uddelt. Med et imponerende håndværk kan Brasserie Carl således kalde sig vinder af Årets ret med gris 2025, mens Ti Trin Ned tog prisen for den bedste osteret. Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik