• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

LandbrugMejeri14. 09. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Danskerne mangler viden om malkekøer

LandbrugMejeri14. 09. 2023 By Helle Friemann Nielsen

En ny undersøgelse viser, at mange danskeres forestilling om malkekøer på flere områder ikke er helt i overensstemmelse virkeligheden. For eksempel tror en hel del danskere, at de fleste køer står i bindestald, på trods af at det kun gælder for tre procent af køerne. Derfor glæder formanden for Mejeriforeningen sig over, at danskerne ved den kommende søndags Åbent Landbrug-arrangement har mulighed for at besøge en gård med mælkeproduktion.

Foto: freepik.com.

Danskernes billede af dansk mælkeproduktion svarer ikke altid helt til virkeligheden. Det viser en undersøgelse foretaget af Norstat for Mejeriforeningen.
I undersøgelsen tror 35 procent af de adspurgte, at de fleste køer i Danmark står i en bindestald, men det gælder i virkeligheden kun få procent af køerne.
Undersøgelsen viser også, at næsten halvdelen af alle danskere tror, at der er flere malkekøer i dag end for 30 år siden. Men også her er det omvendte faktisk tilfældet. Antallet af malkekøer er over de seneste tre årtier faldet fra ca 712.000 malkekøer til i dag ca 553.000 malkekøer. Samtidig giver køerne mere mælk i dag, end dengang.
Mejeriforeningens formand, Steen Nørgaard Madsen, er selv mælkeproducent, og det glæder ham, at der over hele landet er mulighed for, at forbrugerne søndag 17. september kan komme på besøg på landet. I alt 37 gårde, der leverer mælk til et af mejerierne Arla, Them, Øllingegaard og Mammen, byder velkommen til Åbent Landbrug.
-Jeg håber, at rigtigt mange vil tage imod invitationen, og jeg er meget glad for, at så mange gårde over hele landet er med. Vi har i landbruget en opgave i at vise vores gårde frem og forklare, hvordan vi arbejder i en moderne mælkeproduktion, som er et stor cirkulært kredsløb med koen i centrum. Det vidste vi nok godt, men undersøgelsen understreger bare behovet, siger Steen Nørgaard Madsen.

Meget mere end mælk
Undersøgelsen viser også, at mange danskere ikke er klar over, at malkekoen bidrager med meget mere end mælk. Godt og vel hver tredje dansker tror således, at malkekøer kun benyttes til produktion af mælk, men når koen slagtes, bliver den til oksekød. Cirka 80 pct. af det danske kalve- og oksekød er udledt af mælkeproduktionen.
Malkekoens skind bruges til en række formål fra sko til møbler, og øvrige dele fra koen bruges blandt andet i kredsløbet omkring biogasproduktion, som bliver til el og varme. Mens koen lever, bruges dens gødning som næringsstoffer på markerne, i stedet for kunstgødning.
Undersøgelsen giver således stof til eftertanke:
-Den siger mig, at vi skal blive ved med at fortælle og vise, hvordan vi arbejder på gårdene i Danmark, og hvordan malkekoen indgår i et cirkulært kredsløb, hvor mælken ganske vist er den primære produktion, men hvor nærmest intet går til spilde, siger Steen Nørgaard Madsen.
Ved Åbent Landbrug er der i øvrigt også er mulighed for at besøge Naturmælks mejeri i Tinglev og Øllingegaard mejeri i Nordsjælland.

Undersøgelsen er foretaget på vegne af Mejeriforeningen. Undersøgelsen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Norstats panel i foråret 2023.

Skrevet i: Landbrug, Mejeri

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik