• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarer20. 08. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Danskerne har talt: Sådan smager den danske sommer

AktueltDrikkevarer20. 08. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Op til sommeren fik fire populære opskriftudviklere en udfordring af Aalborg Akvavit om at sætte smag på den danske sommer ud fra lokale råvarer, der repræsenterer den gode, enkle smag af Danmark. Nu er retterne og opskrifterne klar til både dit køkken og til madfestivalen Copenhagen Cooking!

Varmrøget laks med en akvavitrørt rævesovs og fennikelsalat serveret i tacos er Mads Niemanns bud på smagen af dansk sommer.

Danmark bugner af dygtige lokale producenter, der leverer produkter i højeste kvalitet, og dertil har vi stolte traditioner med regionale retter. For at hylde de mange danske råvarer, indgik Aalborg Akvavit et samarbejde med de fire landskendte og lokalt kyndige opskriftudviklere, der hver især skulle finde en eller flere råvarer fra deres lokale egn, der kunne bidrage til en ret, hvor dansk akvavit bruges som smagsgiver. Efter masser af hjælp og gode forslag fra lokale stemmer, kan vi nu præsentere smagene af hhv. Nordjylland, Midtjylland, Østjylland, Nordsjælland og Fyn!

Den nordsjællandske kartoffelsalat med sprøde friske grøntsager og Dild Akvavit

I Nordsjælland har Dianna Brinch været rundt om flere af de lokale producenter, men blev ledt til landbruget og gårdbutikkerne, hvor hun fandt inspiration og varer til sin kartoffelsalat med sprøde friske grøntsager og Dild Akvavit:

– Bidragene fra mine følgere ledte mig jo til Stengården, og da jeg først kom derhen og så udvalget af de sæsonbestemte grøntsager, var jeg solgt. Jeg elsker jo måltidssalater, så jeg så med det samme mit snit til at blande de skønne sprøde grøntsager med røget laks. Derefter gik det hele op i en højere enhed, da jeg brugte Aalborg Dild Akvavit i min dressing, fortæller Dianna Brinch.

Hos Aalborg Akvavit er smagsekspert Lars Kragelund begejstret for retten og kombinationen af friske grøntsager, varmrøget laks og Dild Akvavit:

– Den kombination er med til at holde sommeren ung og frisk. Aalborg Dild Akvavit passer med sin fine dildsmag fortræffeligt til retten og får det bedste frem i det røgede laks og de friske urter. Især det lille indspark af citronskal i akvavitten giver ekstra friskhed. Derudover er akvavit og vinaigrette det perfekte match, der strammer smagene i retten helt op, fortæller Lars Kragelund og afslutter med et festligt forslag.

– Hvis man vil gøre retten endnu mere festlig, vil jeg anbefale at spraye en smule Aalborg Dild Akvavit på retten. Det er en elegant introduktion til den friske akvavit.

Røget laks med akvavitrørt rævesovs og fennikelsalat serveret i tacos

I Uggerby har Mads Niemann brugt sin rygeovn til at sprede den delikate duft af røget laks over de nordjyske himmelstrøg imens han sammensatte sin ret af røget laks med akvavitrørt rævesovs og fennikelsalat serveret i tacos:

– Kan man sige sommer i Nordjylland uden at komme i tanke om duften af grillet fisk? Jeg har taget fat i en klassiker, der bare smager fantastisk, og valgt at grille varmrøget laks – og den finder man ikke meget bedre end hos fiskemanden i Hirtshals! Det var faktisk udfordringen at inkorporere en Aalborg Akvavit som ingrediens, der også fik mig i denne retning. Det søde element i rævesovsen bliver bundet godt op på med den sødme, der er i Aalborg Nordguld, da det er lagret på cherry fade. Og den sødme spiller bare godt op imod den saltede laks. Lyder et fra Mads.

Som kok har Mads sans for smagsnuancerne og hans kombination komplimenteres også af Lars Kragelund:

– Det er altså en rigtig, rigtig fin idé. Koger man det ned til essensen, giver det i den grad mening. Nordgulds ravnoter, de lidt fyrnåls- og rosmarinagtige noter, går godt sammen med det søde element i rævesovsen, der jo typisk blander sennep og brun farin. Det giver ekstra krydderi til rævesovsen, der, sammen med akvavittens sødme, binder godt an til rævesovsen. Og det salte element, der er i den røgede laks, komplimenterer rævesovsens sødme rigtig godt.

Gyros fra det fynske øhav

Flere stiller spørgsmålstegn ved, hvor Illiaden egentlig udspiller sin historie. Er det i det græske øhav, eller er det i virkeligheden det sydfynske? Kigger man på Maria Vestergaards sommerret, finder man ikke kun paralleller til de græske, flotte naturomgivelser men også i gastronomien. Hun har nemlig lavet Gyros med mør, grillet gris oliven, tzatziki og chili og rødløg syltet i Aalborg Akvavit, inspireret af producenten Pedersens Udvalgte og akvavitten som konserveringsmiddel:

Forsætter efter billedet

Maria Vestergaard bruger akvavitten som konserveringsmiddel.

– Jeg har valgt Pedersens udvalgte. Producenten er placeret i min baghave, og jeg nyder at se råvarerne i mit lokale supermarked hver eneste dag, hvor jeg bevist går efter dem. Jeg nyder tanken om, at der ikke er langt fra jord til bord, og så er deres tomater og agurker fremragende. Og så passer de perfekt i en gyros, fordi det er en ret, hvor man kan eksperimentere med indholdet og bruge Akvavit som både konserveringsmiddel og smagsgiver, når det bruges i en syltelage.

Sommerbærtærte fra Aarhus’ egen bagedystfinalist

Jon Edlund har været på besøg hos flere af de lokale producenter i det midtjyske, men han valgte i sidste ende, at retten skulle inspireres af de midtjyske frugtavlere. Inspirationen til Jon Edlunds sommerbærtærte med mazarinbund, bærkompot og Aalborg Porse Akvavit kom til ham på en sommerdag ved et besøg hos Karensmindes Frugtplantage, der ligger i Odder syd for Aarhus:

– Jeg har valgt at arbejde med kirsebær, som jeg har plukket på Karensminde Frugtplantage. Det er et super hyggeligt sted, hvor man selv kan komme ud og plukke sine egne frugter og bær. Det gør noget særligt at være helt tæt på råvaren, at kunne udvælge den selv. Det vækker følelser af nærhed og autenticitet og gør lysten til at bage endnu større!

Hos Aalborg Akvavit er Lars Kragelund begejstret for retten og kombinationen af de røde bær og Porse.

– Jon har foretaget det helt rigtige valg ved at kombinere Aalborg Porse Akvavit med de her blandede røde bær. Det er lidt et mysterium, men porse gør de røde bær langt mere interessante. Porsen krydrer dem og mangedobler deres smag. I min optik er det den perfekte smagsætter til sådan en Sommerbærtærte. Og så passer det super med sæsonen for de danske røde bær, fortæller Lars Kragelund.

Smag på retterne til Copenhagen Cooking

Er du nysgerrig på hvordan Aalborg Akvavit og ny dansk gastronomi passer sammen? Og kunne du tænke dig at smage retterne, inden du selv kaster dig over opskrifterne i dit eget køkken? Så kom til begivenheden Snapseskolen: Smag for det enkle, Danmark Rundt under madfestivalen Copenhagen Cooking den 25. august.

Her kan du prøve Mads Niemanns røget laks, Maria Vestergaards gyros og Jon Edlunds sommerbærtærte som en lille treretters tasting-menu. Smagsekspert Lars Kragelund har sammensat akvavitter til retterne, og vil fortælle om snaps: Fra dets forskellige nuancer til hvordan mange drikker snaps rigtigt og forkert, og hvordan man bedst nyder de klare og gyldne dråber i og til mad. Udover et bookinggebyr, er begivenheden gratis – men man skal skynde sig for at få fat i nogle af de resterende billetter. Og så får du en Aalborg Akvavit goodie-bag, der bl.a. indeholder en kogebogen ”smag for det enkle” samt de nævnte opskrifter. Du kan læse om arrangementet og booke billet her: Arrangement (copenhagencooking.dk)

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik