Op til sommeren fik fire populære opskriftudviklere en udfordring af Aalborg Akvavit om at sætte smag på den danske sommer ud fra lokale råvarer, der repræsenterer den gode, enkle smag af Danmark. Nu er retterne og opskrifterne klar til både dit køkken og til madfestivalen Copenhagen Cooking!

Danmark bugner af dygtige lokale producenter, der leverer produkter i højeste kvalitet, og dertil har vi stolte traditioner med regionale retter. For at hylde de mange danske råvarer, indgik Aalborg Akvavit et samarbejde med de fire landskendte og lokalt kyndige opskriftudviklere, der hver især skulle finde en eller flere råvarer fra deres lokale egn, der kunne bidrage til en ret, hvor dansk akvavit bruges som smagsgiver. Efter masser af hjælp og gode forslag fra lokale stemmer, kan vi nu præsentere smagene af hhv. Nordjylland, Midtjylland, Østjylland, Nordsjælland og Fyn!
Den nordsjællandske kartoffelsalat med sprøde friske grøntsager og Dild Akvavit
I Nordsjælland har Dianna Brinch været rundt om flere af de lokale producenter, men blev ledt til landbruget og gårdbutikkerne, hvor hun fandt inspiration og varer til sin kartoffelsalat med sprøde friske grøntsager og Dild Akvavit:
– Bidragene fra mine følgere ledte mig jo til Stengården, og da jeg først kom derhen og så udvalget af de sæsonbestemte grøntsager, var jeg solgt. Jeg elsker jo måltidssalater, så jeg så med det samme mit snit til at blande de skønne sprøde grøntsager med røget laks. Derefter gik det hele op i en højere enhed, da jeg brugte Aalborg Dild Akvavit i min dressing, fortæller Dianna Brinch.
Hos Aalborg Akvavit er smagsekspert Lars Kragelund begejstret for retten og kombinationen af friske grøntsager, varmrøget laks og Dild Akvavit:
– Den kombination er med til at holde sommeren ung og frisk. Aalborg Dild Akvavit passer med sin fine dildsmag fortræffeligt til retten og får det bedste frem i det røgede laks og de friske urter. Især det lille indspark af citronskal i akvavitten giver ekstra friskhed. Derudover er akvavit og vinaigrette det perfekte match, der strammer smagene i retten helt op, fortæller Lars Kragelund og afslutter med et festligt forslag.
– Hvis man vil gøre retten endnu mere festlig, vil jeg anbefale at spraye en smule Aalborg Dild Akvavit på retten. Det er en elegant introduktion til den friske akvavit.
Røget laks med akvavitrørt rævesovs og fennikelsalat serveret i tacos
I Uggerby har Mads Niemann brugt sin rygeovn til at sprede den delikate duft af røget laks over de nordjyske himmelstrøg imens han sammensatte sin ret af røget laks med akvavitrørt rævesovs og fennikelsalat serveret i tacos:
– Kan man sige sommer i Nordjylland uden at komme i tanke om duften af grillet fisk? Jeg har taget fat i en klassiker, der bare smager fantastisk, og valgt at grille varmrøget laks – og den finder man ikke meget bedre end hos fiskemanden i Hirtshals! Det var faktisk udfordringen at inkorporere en Aalborg Akvavit som ingrediens, der også fik mig i denne retning. Det søde element i rævesovsen bliver bundet godt op på med den sødme, der er i Aalborg Nordguld, da det er lagret på cherry fade. Og den sødme spiller bare godt op imod den saltede laks. Lyder et fra Mads.
Som kok har Mads sans for smagsnuancerne og hans kombination komplimenteres også af Lars Kragelund:
– Det er altså en rigtig, rigtig fin idé. Koger man det ned til essensen, giver det i den grad mening. Nordgulds ravnoter, de lidt fyrnåls- og rosmarinagtige noter, går godt sammen med det søde element i rævesovsen, der jo typisk blander sennep og brun farin. Det giver ekstra krydderi til rævesovsen, der, sammen med akvavittens sødme, binder godt an til rævesovsen. Og det salte element, der er i den røgede laks, komplimenterer rævesovsens sødme rigtig godt.
Gyros fra det fynske øhav
Flere stiller spørgsmålstegn ved, hvor Illiaden egentlig udspiller sin historie. Er det i det græske øhav, eller er det i virkeligheden det sydfynske? Kigger man på Maria Vestergaards sommerret, finder man ikke kun paralleller til de græske, flotte naturomgivelser men også i gastronomien. Hun har nemlig lavet Gyros med mør, grillet gris oliven, tzatziki og chili og rødløg syltet i Aalborg Akvavit, inspireret af producenten Pedersens Udvalgte og akvavitten som konserveringsmiddel:
Forsætter efter billedet
– Jeg har valgt Pedersens udvalgte. Producenten er placeret i min baghave, og jeg nyder at se råvarerne i mit lokale supermarked hver eneste dag, hvor jeg bevist går efter dem. Jeg nyder tanken om, at der ikke er langt fra jord til bord, og så er deres tomater og agurker fremragende. Og så passer de perfekt i en gyros, fordi det er en ret, hvor man kan eksperimentere med indholdet og bruge Akvavit som både konserveringsmiddel og smagsgiver, når det bruges i en syltelage.
Sommerbærtærte fra Aarhus’ egen bagedystfinalist
Jon Edlund har været på besøg hos flere af de lokale producenter i det midtjyske, men han valgte i sidste ende, at retten skulle inspireres af de midtjyske frugtavlere. Inspirationen til Jon Edlunds sommerbærtærte med mazarinbund, bærkompot og Aalborg Porse Akvavit kom til ham på en sommerdag ved et besøg hos Karensmindes Frugtplantage, der ligger i Odder syd for Aarhus:
– Jeg har valgt at arbejde med kirsebær, som jeg har plukket på Karensminde Frugtplantage. Det er et super hyggeligt sted, hvor man selv kan komme ud og plukke sine egne frugter og bær. Det gør noget særligt at være helt tæt på råvaren, at kunne udvælge den selv. Det vækker følelser af nærhed og autenticitet og gør lysten til at bage endnu større!
Hos Aalborg Akvavit er Lars Kragelund begejstret for retten og kombinationen af de røde bær og Porse.
– Jon har foretaget det helt rigtige valg ved at kombinere Aalborg Porse Akvavit med de her blandede røde bær. Det er lidt et mysterium, men porse gør de røde bær langt mere interessante. Porsen krydrer dem og mangedobler deres smag. I min optik er det den perfekte smagsætter til sådan en Sommerbærtærte. Og så passer det super med sæsonen for de danske røde bær, fortæller Lars Kragelund.
Smag på retterne til Copenhagen Cooking
Er du nysgerrig på hvordan Aalborg Akvavit og ny dansk gastronomi passer sammen? Og kunne du tænke dig at smage retterne, inden du selv kaster dig over opskrifterne i dit eget køkken? Så kom til begivenheden Snapseskolen: Smag for det enkle, Danmark Rundt under madfestivalen Copenhagen Cooking den 25. august.
Her kan du prøve Mads Niemanns røget laks, Maria Vestergaards gyros og Jon Edlunds sommerbærtærte som en lille treretters tasting-menu. Smagsekspert Lars Kragelund har sammensat akvavitter til retterne, og vil fortælle om snaps: Fra dets forskellige nuancer til hvordan mange drikker snaps rigtigt og forkert, og hvordan man bedst nyder de klare og gyldne dråber i og til mad. Udover et bookinggebyr, er begivenheden gratis – men man skal skynde sig for at få fat i nogle af de resterende billetter. Og så får du en Aalborg Akvavit goodie-bag, der bl.a. indeholder en kogebogen ”smag for det enkle” samt de nævnte opskrifter. Du kan læse om arrangementet og booke billet her: Arrangement (copenhagencooking.dk)