• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarer20. 08. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Danskerne har talt: Sådan smager den danske sommer

AktueltDrikkevarer20. 08. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Op til sommeren fik fire populære opskriftudviklere en udfordring af Aalborg Akvavit om at sætte smag på den danske sommer ud fra lokale råvarer, der repræsenterer den gode, enkle smag af Danmark. Nu er retterne og opskrifterne klar til både dit køkken og til madfestivalen Copenhagen Cooking!

Varmrøget laks med en akvavitrørt rævesovs og fennikelsalat serveret i tacos er Mads Niemanns bud på smagen af dansk sommer.

Danmark bugner af dygtige lokale producenter, der leverer produkter i højeste kvalitet, og dertil har vi stolte traditioner med regionale retter. For at hylde de mange danske råvarer, indgik Aalborg Akvavit et samarbejde med de fire landskendte og lokalt kyndige opskriftudviklere, der hver især skulle finde en eller flere råvarer fra deres lokale egn, der kunne bidrage til en ret, hvor dansk akvavit bruges som smagsgiver. Efter masser af hjælp og gode forslag fra lokale stemmer, kan vi nu præsentere smagene af hhv. Nordjylland, Midtjylland, Østjylland, Nordsjælland og Fyn!

Den nordsjællandske kartoffelsalat med sprøde friske grøntsager og Dild Akvavit

I Nordsjælland har Dianna Brinch været rundt om flere af de lokale producenter, men blev ledt til landbruget og gårdbutikkerne, hvor hun fandt inspiration og varer til sin kartoffelsalat med sprøde friske grøntsager og Dild Akvavit:

– Bidragene fra mine følgere ledte mig jo til Stengården, og da jeg først kom derhen og så udvalget af de sæsonbestemte grøntsager, var jeg solgt. Jeg elsker jo måltidssalater, så jeg så med det samme mit snit til at blande de skønne sprøde grøntsager med røget laks. Derefter gik det hele op i en højere enhed, da jeg brugte Aalborg Dild Akvavit i min dressing, fortæller Dianna Brinch.

Hos Aalborg Akvavit er smagsekspert Lars Kragelund begejstret for retten og kombinationen af friske grøntsager, varmrøget laks og Dild Akvavit:

– Den kombination er med til at holde sommeren ung og frisk. Aalborg Dild Akvavit passer med sin fine dildsmag fortræffeligt til retten og får det bedste frem i det røgede laks og de friske urter. Især det lille indspark af citronskal i akvavitten giver ekstra friskhed. Derudover er akvavit og vinaigrette det perfekte match, der strammer smagene i retten helt op, fortæller Lars Kragelund og afslutter med et festligt forslag.

– Hvis man vil gøre retten endnu mere festlig, vil jeg anbefale at spraye en smule Aalborg Dild Akvavit på retten. Det er en elegant introduktion til den friske akvavit.

Røget laks med akvavitrørt rævesovs og fennikelsalat serveret i tacos

I Uggerby har Mads Niemann brugt sin rygeovn til at sprede den delikate duft af røget laks over de nordjyske himmelstrøg imens han sammensatte sin ret af røget laks med akvavitrørt rævesovs og fennikelsalat serveret i tacos:

– Kan man sige sommer i Nordjylland uden at komme i tanke om duften af grillet fisk? Jeg har taget fat i en klassiker, der bare smager fantastisk, og valgt at grille varmrøget laks – og den finder man ikke meget bedre end hos fiskemanden i Hirtshals! Det var faktisk udfordringen at inkorporere en Aalborg Akvavit som ingrediens, der også fik mig i denne retning. Det søde element i rævesovsen bliver bundet godt op på med den sødme, der er i Aalborg Nordguld, da det er lagret på cherry fade. Og den sødme spiller bare godt op imod den saltede laks. Lyder et fra Mads.

Som kok har Mads sans for smagsnuancerne og hans kombination komplimenteres også af Lars Kragelund:

– Det er altså en rigtig, rigtig fin idé. Koger man det ned til essensen, giver det i den grad mening. Nordgulds ravnoter, de lidt fyrnåls- og rosmarinagtige noter, går godt sammen med det søde element i rævesovsen, der jo typisk blander sennep og brun farin. Det giver ekstra krydderi til rævesovsen, der, sammen med akvavittens sødme, binder godt an til rævesovsen. Og det salte element, der er i den røgede laks, komplimenterer rævesovsens sødme rigtig godt.

Gyros fra det fynske øhav

Flere stiller spørgsmålstegn ved, hvor Illiaden egentlig udspiller sin historie. Er det i det græske øhav, eller er det i virkeligheden det sydfynske? Kigger man på Maria Vestergaards sommerret, finder man ikke kun paralleller til de græske, flotte naturomgivelser men også i gastronomien. Hun har nemlig lavet Gyros med mør, grillet gris oliven, tzatziki og chili og rødløg syltet i Aalborg Akvavit, inspireret af producenten Pedersens Udvalgte og akvavitten som konserveringsmiddel:

Forsætter efter billedet

Maria Vestergaard bruger akvavitten som konserveringsmiddel.

– Jeg har valgt Pedersens udvalgte. Producenten er placeret i min baghave, og jeg nyder at se råvarerne i mit lokale supermarked hver eneste dag, hvor jeg bevist går efter dem. Jeg nyder tanken om, at der ikke er langt fra jord til bord, og så er deres tomater og agurker fremragende. Og så passer de perfekt i en gyros, fordi det er en ret, hvor man kan eksperimentere med indholdet og bruge Akvavit som både konserveringsmiddel og smagsgiver, når det bruges i en syltelage.

Sommerbærtærte fra Aarhus’ egen bagedystfinalist

Jon Edlund har været på besøg hos flere af de lokale producenter i det midtjyske, men han valgte i sidste ende, at retten skulle inspireres af de midtjyske frugtavlere. Inspirationen til Jon Edlunds sommerbærtærte med mazarinbund, bærkompot og Aalborg Porse Akvavit kom til ham på en sommerdag ved et besøg hos Karensmindes Frugtplantage, der ligger i Odder syd for Aarhus:

– Jeg har valgt at arbejde med kirsebær, som jeg har plukket på Karensminde Frugtplantage. Det er et super hyggeligt sted, hvor man selv kan komme ud og plukke sine egne frugter og bær. Det gør noget særligt at være helt tæt på råvaren, at kunne udvælge den selv. Det vækker følelser af nærhed og autenticitet og gør lysten til at bage endnu større!

Hos Aalborg Akvavit er Lars Kragelund begejstret for retten og kombinationen af de røde bær og Porse.

– Jon har foretaget det helt rigtige valg ved at kombinere Aalborg Porse Akvavit med de her blandede røde bær. Det er lidt et mysterium, men porse gør de røde bær langt mere interessante. Porsen krydrer dem og mangedobler deres smag. I min optik er det den perfekte smagsætter til sådan en Sommerbærtærte. Og så passer det super med sæsonen for de danske røde bær, fortæller Lars Kragelund.

Smag på retterne til Copenhagen Cooking

Er du nysgerrig på hvordan Aalborg Akvavit og ny dansk gastronomi passer sammen? Og kunne du tænke dig at smage retterne, inden du selv kaster dig over opskrifterne i dit eget køkken? Så kom til begivenheden Snapseskolen: Smag for det enkle, Danmark Rundt under madfestivalen Copenhagen Cooking den 25. august.

Her kan du prøve Mads Niemanns røget laks, Maria Vestergaards gyros og Jon Edlunds sommerbærtærte som en lille treretters tasting-menu. Smagsekspert Lars Kragelund har sammensat akvavitter til retterne, og vil fortælle om snaps: Fra dets forskellige nuancer til hvordan mange drikker snaps rigtigt og forkert, og hvordan man bedst nyder de klare og gyldne dråber i og til mad. Udover et bookinggebyr, er begivenheden gratis – men man skal skynde sig for at få fat i nogle af de resterende billetter. Og så får du en Aalborg Akvavit goodie-bag, der bl.a. indeholder en kogebogen ”smag for det enkle” samt de nævnte opskrifter. Du kan læse om arrangementet og booke billet her: Arrangement (copenhagencooking.dk)

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Medaljeregn til Slagter Lampe

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencer15. 05. 2025

Det blev til hele 22 medaljer - 21 af guld og sølv - da Slagter Lampe deltog med deres produkter ved fagkonkurrencen på IFA-messen i Frankfurt. Kvaliteten er i fokus i det sønderjyske, familiedrevet pølsemageri i Hammelev, og produkterne testes løbende i fagkonkurrencer i ind- og udland. I en

Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

FødevareproduktionLandbrugPolitik og eksport15. 05. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) og den ukrainske landbrugsminister Vitalii Koval har på et møde i København underskrevet en aftale, der skal udbygge det samarbejde, som landene etablerede i 2023. Aftalen styrker det gode forhold mellem Danmark og Ukraine og samarbejdet om landbrug, fiskeri og

Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

AktueltFødevareproduktion15. 05. 2025

Orkla Danmark har ansat Simon Mosegaard Fibiger som ny administrerende direktør med tiltrædelse den 1. august 2025. Simon Mosegaard Fibiger kommer med solid ledelseserfaring og har arbejdet med nogle af de allerstørste FMCG-brands, senest som direktør for Carlsberg Tyskland. Tidligere har Simon

Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

MejeriTop15. 05. 2025

Årets vindere af Mejeriforeningens Gourmetprisen er Syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri, Fyrtårnsost fra Thise Mejeri og Sølvræv fra Arla Unika samt Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt og flødeis med pistacie begge fra Aabybro Mejeri. Vinderne blev fundet af en stærk dommertrio bestående

Det er blevet dyrere at spise varme hveder

AktueltBrød og kagerDetailhandel og en grosMejeriRåvarer og ingredienser15. 05. 2025

Selvom Store Bededag ikke længere er en helligdag, så ynder danskerne fortsat at spise varme hveder aftenen inden. Men med stigende fødevarepriser er denne tradition blevet dyrere at holde i hævd. En krydderbolle med smør er tradition for mange dagen inden Store Bededag. Men med stigende

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Medaljeregn til Slagter Lampe

    15.05.2025

  • Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

    15.05.2025

  • Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

    15.05.2025

  • Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

    15.05.2025

  • Det er blevet dyrere at spise varme hveder

    15.05.2025

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik