• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarer20. 08. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Danskerne har talt: Sådan smager den danske sommer

AktueltDrikkevarer20. 08. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Op til sommeren fik fire populære opskriftudviklere en udfordring af Aalborg Akvavit om at sætte smag på den danske sommer ud fra lokale råvarer, der repræsenterer den gode, enkle smag af Danmark. Nu er retterne og opskrifterne klar til både dit køkken og til madfestivalen Copenhagen Cooking!

Varmrøget laks med en akvavitrørt rævesovs og fennikelsalat serveret i tacos er Mads Niemanns bud på smagen af dansk sommer.

Danmark bugner af dygtige lokale producenter, der leverer produkter i højeste kvalitet, og dertil har vi stolte traditioner med regionale retter. For at hylde de mange danske råvarer, indgik Aalborg Akvavit et samarbejde med de fire landskendte og lokalt kyndige opskriftudviklere, der hver især skulle finde en eller flere råvarer fra deres lokale egn, der kunne bidrage til en ret, hvor dansk akvavit bruges som smagsgiver. Efter masser af hjælp og gode forslag fra lokale stemmer, kan vi nu præsentere smagene af hhv. Nordjylland, Midtjylland, Østjylland, Nordsjælland og Fyn!

Den nordsjællandske kartoffelsalat med sprøde friske grøntsager og Dild Akvavit

I Nordsjælland har Dianna Brinch været rundt om flere af de lokale producenter, men blev ledt til landbruget og gårdbutikkerne, hvor hun fandt inspiration og varer til sin kartoffelsalat med sprøde friske grøntsager og Dild Akvavit:

– Bidragene fra mine følgere ledte mig jo til Stengården, og da jeg først kom derhen og så udvalget af de sæsonbestemte grøntsager, var jeg solgt. Jeg elsker jo måltidssalater, så jeg så med det samme mit snit til at blande de skønne sprøde grøntsager med røget laks. Derefter gik det hele op i en højere enhed, da jeg brugte Aalborg Dild Akvavit i min dressing, fortæller Dianna Brinch.

Hos Aalborg Akvavit er smagsekspert Lars Kragelund begejstret for retten og kombinationen af friske grøntsager, varmrøget laks og Dild Akvavit:

– Den kombination er med til at holde sommeren ung og frisk. Aalborg Dild Akvavit passer med sin fine dildsmag fortræffeligt til retten og får det bedste frem i det røgede laks og de friske urter. Især det lille indspark af citronskal i akvavitten giver ekstra friskhed. Derudover er akvavit og vinaigrette det perfekte match, der strammer smagene i retten helt op, fortæller Lars Kragelund og afslutter med et festligt forslag.

– Hvis man vil gøre retten endnu mere festlig, vil jeg anbefale at spraye en smule Aalborg Dild Akvavit på retten. Det er en elegant introduktion til den friske akvavit.

Røget laks med akvavitrørt rævesovs og fennikelsalat serveret i tacos

I Uggerby har Mads Niemann brugt sin rygeovn til at sprede den delikate duft af røget laks over de nordjyske himmelstrøg imens han sammensatte sin ret af røget laks med akvavitrørt rævesovs og fennikelsalat serveret i tacos:

– Kan man sige sommer i Nordjylland uden at komme i tanke om duften af grillet fisk? Jeg har taget fat i en klassiker, der bare smager fantastisk, og valgt at grille varmrøget laks – og den finder man ikke meget bedre end hos fiskemanden i Hirtshals! Det var faktisk udfordringen at inkorporere en Aalborg Akvavit som ingrediens, der også fik mig i denne retning. Det søde element i rævesovsen bliver bundet godt op på med den sødme, der er i Aalborg Nordguld, da det er lagret på cherry fade. Og den sødme spiller bare godt op imod den saltede laks. Lyder et fra Mads.

Som kok har Mads sans for smagsnuancerne og hans kombination komplimenteres også af Lars Kragelund:

– Det er altså en rigtig, rigtig fin idé. Koger man det ned til essensen, giver det i den grad mening. Nordgulds ravnoter, de lidt fyrnåls- og rosmarinagtige noter, går godt sammen med det søde element i rævesovsen, der jo typisk blander sennep og brun farin. Det giver ekstra krydderi til rævesovsen, der, sammen med akvavittens sødme, binder godt an til rævesovsen. Og det salte element, der er i den røgede laks, komplimenterer rævesovsens sødme rigtig godt.

Gyros fra det fynske øhav

Flere stiller spørgsmålstegn ved, hvor Illiaden egentlig udspiller sin historie. Er det i det græske øhav, eller er det i virkeligheden det sydfynske? Kigger man på Maria Vestergaards sommerret, finder man ikke kun paralleller til de græske, flotte naturomgivelser men også i gastronomien. Hun har nemlig lavet Gyros med mør, grillet gris oliven, tzatziki og chili og rødløg syltet i Aalborg Akvavit, inspireret af producenten Pedersens Udvalgte og akvavitten som konserveringsmiddel:

Forsætter efter billedet

Maria Vestergaard bruger akvavitten som konserveringsmiddel.

– Jeg har valgt Pedersens udvalgte. Producenten er placeret i min baghave, og jeg nyder at se råvarerne i mit lokale supermarked hver eneste dag, hvor jeg bevist går efter dem. Jeg nyder tanken om, at der ikke er langt fra jord til bord, og så er deres tomater og agurker fremragende. Og så passer de perfekt i en gyros, fordi det er en ret, hvor man kan eksperimentere med indholdet og bruge Akvavit som både konserveringsmiddel og smagsgiver, når det bruges i en syltelage.

Sommerbærtærte fra Aarhus’ egen bagedystfinalist

Jon Edlund har været på besøg hos flere af de lokale producenter i det midtjyske, men han valgte i sidste ende, at retten skulle inspireres af de midtjyske frugtavlere. Inspirationen til Jon Edlunds sommerbærtærte med mazarinbund, bærkompot og Aalborg Porse Akvavit kom til ham på en sommerdag ved et besøg hos Karensmindes Frugtplantage, der ligger i Odder syd for Aarhus:

– Jeg har valgt at arbejde med kirsebær, som jeg har plukket på Karensminde Frugtplantage. Det er et super hyggeligt sted, hvor man selv kan komme ud og plukke sine egne frugter og bær. Det gør noget særligt at være helt tæt på råvaren, at kunne udvælge den selv. Det vækker følelser af nærhed og autenticitet og gør lysten til at bage endnu større!

Hos Aalborg Akvavit er Lars Kragelund begejstret for retten og kombinationen af de røde bær og Porse.

– Jon har foretaget det helt rigtige valg ved at kombinere Aalborg Porse Akvavit med de her blandede røde bær. Det er lidt et mysterium, men porse gør de røde bær langt mere interessante. Porsen krydrer dem og mangedobler deres smag. I min optik er det den perfekte smagsætter til sådan en Sommerbærtærte. Og så passer det super med sæsonen for de danske røde bær, fortæller Lars Kragelund.

Smag på retterne til Copenhagen Cooking

Er du nysgerrig på hvordan Aalborg Akvavit og ny dansk gastronomi passer sammen? Og kunne du tænke dig at smage retterne, inden du selv kaster dig over opskrifterne i dit eget køkken? Så kom til begivenheden Snapseskolen: Smag for det enkle, Danmark Rundt under madfestivalen Copenhagen Cooking den 25. august.

Her kan du prøve Mads Niemanns røget laks, Maria Vestergaards gyros og Jon Edlunds sommerbærtærte som en lille treretters tasting-menu. Smagsekspert Lars Kragelund har sammensat akvavitter til retterne, og vil fortælle om snaps: Fra dets forskellige nuancer til hvordan mange drikker snaps rigtigt og forkert, og hvordan man bedst nyder de klare og gyldne dråber i og til mad. Udover et bookinggebyr, er begivenheden gratis – men man skal skynde sig for at få fat i nogle af de resterende billetter. Og så får du en Aalborg Akvavit goodie-bag, der bl.a. indeholder en kogebogen ”smag for det enkle” samt de nævnte opskrifter. Du kan læse om arrangementet og booke billet her: Arrangement (copenhagencooking.dk)

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

  • Kastberg Is ApS

    Start et gourmet-ishus med minimal investering – under 15.000 kr.

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions opnår SBTi-validering af mål for emissionsreduktion

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik