• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportRåvarer og ingredienserTop17. 10. 2023 | Mikkel Bækgaard

Danmark lancerer verdens første handlingsplan for plantebaserede fødevarer – men den mangler konkrete mål, lyder kritikken

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportRåvarer og ingredienserTop17. 10. 2023 By Mikkel Bækgaard

I fredags satte regeringen retningen for fremtidens grøntsager og bælgfrugter. Fødevareminister Jacob Jensen lancerede her regeringens handlingsplan for plantebaserede fødevarer – verdens første af sin slags. Dansk Vegetarisk Forening kalder den banebrydende, men de savner konkrete mål og finansiering.

Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i den plantebaserede aktør Dansk Vegetarisk Forening
Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i den plantebaserede aktør Dansk Vegetarisk Forening, har både ros og kritik til den politiske handlingsplan. Foto: Peder Bjerring

Med Aftale af grøn omstilling af dansk landbrug fra 2021 besluttede et bredt flertal i Folketinget, at der skulle udarbejdes en handlingsplan for plantebaserede fødevarer. Efter halvandet års arbejde har fødevareminister Jacob Jensen lanceret regeringens nye handlingsplan for plantebaserede fødevarer.

Handlingsplanen indeholder en række initiativer, der skal styrke den grønne omstilling af fødevare- og landbrugssektoren. Regeringen sætter med handlingsplanen retningen for hele den plantebaserede værdikæde fra landmand til forbruger. Handlingsplanen er skabt i dialog med interessenter på området med ambitionen om at udbrede sunde og klimavenlige fødevarer på de danske tallerkener og samtidig skabe en førende dansk plantebaseret fødevareproduktion til spisebordene i resten af verden.

”Det er med stor glæde og ikke mindst stolthed, at jeg på vegne af regeringen i dag kan præsentere handlingsplanen for plantebaserede fødevarer. Der hersker ingen tvivl om, at en mere planterig kost – i tråd med De Officielle Kostråd – er med til at nedbringe vores klimaaftryk. Vi har brug for handlingsplanen, der viser, hvordan vi kan understøtte hele den plantebaserede værdikæde og herved bidrage til den nødvendige omstilling. Produktionen af plantebaserede fødevarer er i øvrigt også en unik mulighed for at øge den danske fødevareeksport og tage førertrøjen på området. Med denne handlingsplan har regeringen dermed sat retning for den fortsatte udvikling af landbrugs- og fødevaresektoren,” sagde fødevareministeren ved lanceringen.

Hos Dansk Vegetarisk Forening hilser man handlingsplanen velkommen. De gar sammen med andre organisationer arbejdet for, at Danmark skulle få en sådan handlingsplan. Derfor roser man ger planen for at have fokus på udviklingen hele vejen fra jord til bord. Noget, der har været efterspurgt længe.

“Danmark er det første land, der har udarbejdet en handlingsplan for plantebaserede fødevarer. Derfor er planen i sig selv internationalt banebrydende. Det er også positivt, at der er fokus på så mange aspekter –  fra forskning, produktudvikling og eksport af danske produkter til opkvalificering af køkkenprofessionelle. Vi har løbende fået henvendelser fra NGO’er, politikere og erhvervsliv i udlandet, der har ventet lige så spændt på handlingsplanen, som vi selv har,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Eksempelvis kan det nævnes, at planen nævner opkvalificering af personale i de offentlige og private køkkener samt mere fokus på planterig kost i grundskolen og på de videregående uddannelser som et område, hvor der skal sættes ind. Noget, Dansk Vegetarisk Forening længe har påpeget som nødvendigt, hvis ambitionen om at gøre Danmark til et plantebaseret foregangsland skal lykkes.

Uklart, hvilke målsætninger man vil nå

Der er dog samtidig plads til en lang række forbedringer, hvis politikernes ambitioner skal indfries, mener Dansk Vegetarisk Forening. F.eks. savner man politikker for de offentlige køkkener, et eftersyn af alle relevante uddannelser samt ikke mindst finansiering i en helt anden skala. Plantefonden, som i efteråret lukkede sin første ansøgningsrunde til en pulje på 58 mio. kr., er blevet massivt oversøgt. Det tyder ifølge Dansk Vegetarisk Forening på, at det plantebaserede område stadig er voldsomt underfinansieret i forhold til behovet.

Anbefalingerne fra eksperterne på flere af landets universiteter går da også på, at der skal investeres mindst det seksdobbelte – anbefalet 600 mio. kr. årligt – i en målrettet indsats for plantebaserede fødevarer. 

“Både vi og mange andre gode kræfter på det plantebaserede område er opsatte på at få missionen til at lykkes, men det kræver investeringer i alle dele af værdikæden, og her følger pengene altså på ingen måde med ambitionerne,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl og peger ligeledes på, at den politiske plan mangler konkrete målsætninger i alle dele af planen:

“Der er rigtig mange flotte visioner i handlingsplanen, men det er uklart, hvilke målsætninger man vil nå, og hvordan man vil nå derhen. Hvis Danmarks konstruktive vej skal være et troværdigt alternativ til f.eks. Hollands fremgangsmåde, som medførte store demonstrationer i landet, skal der konkrete tal på visionerne. De konkrete målsætninger håber vi, at politikerne vil sætte i den kommende tid, og vi tilbyder gerne vores ekspertise på området for at sikre, at det her lykkes,” siger Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær. 

Fakta om handlingsplanen

  • Handlingsplanen er et initiativ fra Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug af 4. oktober 2021.
  • Plantebaserede fødevarer er identificeret som et fremtidigt vækstområde, hvor nye indtjenings- og jobmuligheder går hånd i hånd med hensyn til miljø, klima og sundhed.
  • Cirka 30 forskellige interessenter har givet input til arbejdet i form af en række skriftlige bidrag og deltagelse i følgegruppemøder. Der er endvidere udarbejdet to analyser.
  • Handlingsplanen har en bred forståelse af plantebaserede fødevarer: Alle fødevarer, der er fremstillet af planter samt spiselige svampe, alger og gavnlige mikroorganismer.
  • Handlingsplanen giver et overblik over en række initiativer, der styrker plantebaserede fødevarer i hele værdikæden, herunder fonde og tilskudsordninger, rådgivning af start-ups, udvikling af plantebaserede efter- og videreuddannelser samt initiativer til at tiltrække investeringer og styrke dansk plantebaseret eksport.
  • Undersøgelser viser, at der er en stigende efterspørgsel på plantebaserede fødevarer i både Danmark og udlandet. En markedsfremskrivning fra Københavns Universitet konkluderer, at sektoren for proteinrige plantebaserede fødevarer kan forvente en vækst på mellem fire og elleve pct. årligt frem mod 2030 i Danmark og på nærmarkederne, mens produktionen af frugt og grønt vil være støt stigende.

Skrevet i: Frugt og grønt, Miljø og sundhed, Politik og eksport, Råvarer og ingredienser, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik