• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltForskning og uddannelseFrugt og grøntMiljø og sundhed09. 05. 2023 | Mikkel Bækgaard

Dårlige vaner fra nedlukningerne bliver hængende hos voksne danskere

AktueltForskning og uddannelseFrugt og grøntMiljø og sundhed09. 05. 2023 By Mikkel Bækgaard

Nedlukning, afstand og isolation var effektivt til at forebygge spredning af COVID-19. Men restriktionerne påvirkede også voksne danskeres kost- og aktivitetsvaner og har forværret folkesundheden og fedmeepidemien, viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Usunde fristelser på den ene side - frugt og grønt på den anden. Hånd vælger en donut.
Corona-nedlukningerne fik os til at vælge flere søde sager – og flere af de usunde vaner hænger ved, viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet. Foto: Freepik.com

Voksne danskere tog i gennemsnit 0,3 kilo på under den første nedlukningsperiode i marts-maj 2020. Vi fik flere søde sager og søde drikke, samtidig med at vi bevægede os meget mindre end i årene før COVID-19 pandemien. En del af de etablerede vaner, som f.eks. hjemmearbejde, hænger ved, efter samfundet er åbnet igen. Gruppen med hjemmearbejde oplevede under nedlukningen de største ændringer i form af flere søde sager og mindre aktivitet.

Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, der har målt hele kosten, fysisk aktivitet og skærmforbrug i fritiden blandt 839 voksne under den første nedlukning i 2020 og igen et halvt år efter nedlukningen.

”Overordnet står vi et dårligere sted i forhold til voksne danskeres fysiske aktivitet og vægt end før nedlukningerne. Restriktionerne har haft negative konsekvenser for befolkningens aktivitetsvaner og vægt. Mens billedet er mere sammensat, når det kommer til kosten”, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.

Mindre fisk og fuldkorn, mere rødt kød efter nedlukningen

På den positive side spiste vi mindre mættet fedt et halvt år efter nedlukningen, mens vi på den negative side spiste mindre fisk og fuldkorn og mere rødt kød. Det peger på, at nedlukningen har skubbet til vaner, som på nogle punkter kan være blevet hængende, mens de på andre punkter har været knyttet til situationen.

”Det var nemt at tage en makrelmad på rugbrød hjemme ved køkkenbordet under nedlukningen for de mange danskere, som arbejdede hjemme, men efter samfundet åbnede mere op igen, spiste vi mere i kantinen og gik mere på restaurant og spiste rødt kød”, siger seniorforsker og forskningsgruppeleder Anja Biltoft-Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.

Unge mellem 18 og 34 har været hurtigere end voksne og midaldrende til at finde tilbage til en sundere kost med mindre sukker og mere vand efter nedlukningen.

Resultaterne peger også på, at par generelt øgede deres fysiske aktivitetsniveau hurtigere end singler generelt efter nedlukningen, men par uden børn oplevede samtidig en stor stigning i stillesiddende skærmtid. Det tyder på, at det har været sværere for dem at vende tilbage til deres tidligere skærmvaner fra før nedlukningen.

Det er værd at bemærke, at positive ændringer i fysisk aktivitet og stillesiddende adfærd ikke altid følges ad i alle befolkningsgrupper.

Hjemmearbejde gør os mere inaktive

Hjemmearbejdsdage var for en stor del en pålagt nødvendighed under nedlukningen, og efterfølgende har mange holdt fast i jævnligt at arbejde hjemme. For danskerne er omfanget af hjemmearbejde fordoblet på en almindelig arbejdsdag efter COVID-19 pandemien. Hvis man har en stillesiddende fritid, hvor man ikke lever op til anbefalingerne for fysisk aktivitet og samtidig har meget høj skærmtid i fritiden, kan det være bekymrende set fra et folkesundhedssynspunkt. 460.000-700.000 voksne danskere havde en stillesiddende fritid under første bølge af COVID-19 pandemien.

”Det udbredte hjemmearbejde er en stor omvæltning i mange danskeres livsstil, som er kommet i kølvandet på nedlukningerne, og det kan være en sundhedsmæssig udfordring, fordi man kan klare sig med at gå ganske få skridt i løbet af en hjemmearbejdsdag. En bevidsthed om at få lagt aktive pauser ind i løbet af arbejdsdagen kan være en god idé, hvis det ikke skal gå ud over sundheden”, siger Jeppe Matthiesen.

Fysisk inaktivitet har konsekvenser for sundheden efter relativt kort tid. Forskerne anbefaler derfor, at konsekvenserne af usund kost og fysisk inaktivitet bliver indregnet i forhold til den samlede folkesundhed, hvis det skulle blive aktuelt at lukke store dele af samfundet ned igen.

Om undersøgelsen

DTU Fødevareinstituttets Corona-undersøgelse er den første danske undersøgelse, der har målt på hele kosten og fysisk aktivitet for den samme gruppe personer under og efter første nedlukning i 2020.
Dataindsamlingen fandt sted i marts-april 2020 under den første COVID-19 bølge og den blev gentaget i september 2020, hvor Danmark var underlagt færre restriktioner end i foråret, og dagligdagen for mange var mindre begrænset.

Læs undersøgelsen fra DTU Fødevareinstituttet (PDF)

Skrevet i: Aktuelt, Forskning og uddannelse, Frugt og grønt, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik