Kend din bønne

Velkommen til Nørdens Kafferejse. Det er her, vi stikker et spadestik dybere og klæder dig godt på, så du kan fremstå stærkt i serveringsmomentet. I dette blogindlæg zoomer vi ind på kaffebønnen.

 

Kaffebønnen

Kaffebønnens oprindelse findes i den eksotiske kaffeplante Coffea, som omfatter omkring 60 forskellige arter. Heri finder vi også de to typer kaffeplanter, der leverer kaffebønner til hele verden; Arabica og Robusta. Disse planter trives bedst i tropiske klimaområder med god varme, høj fugtighed og temperaturer mellem 15-30°C. For optimale forhold skal jorden helst være af vulkansk oprindelse. Det gør jorden rig på nitrogen – et vigtigt næringsstof for kaffeplantens vækst.

Selve bønnen er et resultat af 30-35 ugers blomstring, som udvikler sig til kaffebær på størrelse med små kirsebær. Kaffebønner består primært af planteolie, kulhydrater og koffein.

Arabica bønnen / Coffee arabica

Arabica er en blid og mild kaffetype, som repræsenterer 2/3 af verdens samlede kaffeproduktion. Den er populær, fordi den har en delikat, aromatisk og syrlig smag med noter af sødme. Arabicabønner har grøn-blålige farvenuancer. De er ovale, aflange og har lav rille i bønnens midte.

Denne bønnetype dyrkes primært i bjergrige områder i Mellem- og Sydamerika, hvor der er temperatur mellem 15-25°C. Arabicabønnen har lavere indhold af koffein end Robustabønnen. 

Robusta / Coffee canephora

Robustaplanten dyrkes primært i Afrika og Asien og udgør den resterende 1/3 af verdens kaffeproduktion. Den trives bedst i luftlag op til 600 meter over havoverfladen, hvor den samtidig kan klare meget varme og fugtige omgivelser – sammenlignet med Arabicaplanten med temperaturer over 30°C grader.

Robustabønnen har en afrundet, irregulær bønneform med gul-grønlige farvenuancer og en dyb rille i bønnens midte.

Robustabønnen er mere fyldig, stærkere og skarpere i smagen end Arabica. Med noter af chokolade efterlader den en lang og vedvarende eftersmag. Denne bønnetype indeholder dobbelt så meget koffein som Arabicabønnen – samtidig har den et lavt syreindhold, hvilket gør, at Robustabønnen fejlagtigt anses som værende af dårligere kvalitet end Arabica.

Kaffeplantager med Robustabønnen giver et højere høstudbytte end kaffeplantager med Arabicabønnen. Det årlige høstudbytte pr. Robusta kaffetræ er ca. 900 gram ift. ca. 700 gram pr. Arabica kaffetræ.

 

 

The Art of Blending

Hos Lavazza har vi siden 1895 arbejdet med The Art of Blending. Vores Master Blenders er eksperter i at blande de forskellige bønnetyper fra forskellige regioner for at skabe den ultimative kop kaffe. Vi tager udgangspunkt i kaffens aroma, fylde og smag. Herefter opbygger vi den perfekte sammensætning, afhængig af om den specifikke kaffe skal være stærk på fylde, aroma eller smag.

Herfra udpringer vores La Reserva de ¡TIERRA!-sortiment, hvor hver ¡TIERRA!-kaffe har sin egen unikke smagsprofil. Profilerne breder sig fra den aromatiske Colombia 100% Washed Arabicabønne fra Colombia til den kraftigere Alteco, som består af 60% Arabicabønner fra Mellem- og Sydamerika samt 40% Robustabønner fra Afrika.

Vil du vide mere om vores ¡TIERRA!-sortiment og deres smagsprofiler, kan du finde mere info her.