Hvor dyrkes kaffe?

Kaffetræer vokser og dyrkes primært i det tropiske klimabælte omkring ækvator. Her er gennemsnitstemperaturen 17-23°C. Her er rigeligt med nedbør og en frugtbar jord, der er godt drænet. Der dyrkes kaffe i ca. 70 lande på verdensplan. Brasilien, Colombia, Vietnam og Indonesien hører til de mest kaffedyrkende lande. Ser vi nærmere på den procentvise dyrkningsfordeling står Centralamerika for 13%, Sydamerika for 44%, Afrika for 11% og Asien for 32%.

Kaffe kan inddeles i højlandskaffe og lavlandskaffe. Kaffe fra højland, dvs. dyrket i 600-1800 meters højde over havoverfladen, er modnet i længst tid. Det giver kaffen en aromatisk og rig aromaprofil. Lavlandskaffe har en hurtigere vækst – det giver en stærk smag og en knap så aromatisk nuanceprofil som i højlandskaffe.

3 forskellige høstmåder

Kaffe kan høstes på 3 forskellige måder:

  1. Selektiv høst – håndplukning, særlig anvendt ved højlandskaffe. En erfaren kaffeplukker kan plukke op til 100 kg bær pr. dag.
  2. Slå høst – stripning. Her slås de modne bær af træet og samles i store klæder/duge under træerne.
  3. Maskinhøst – høsten foregår mekanisk. Det er en metode, der særligt egner sig til lavlandskaffe. På den måde er høstmetoden fuldstændig afhængig af dyrkningsstedet. Det er primært på de store plantager, at man bruger høstmaskiner. Her høstes modne og umodne bær på én gang.