Den perfekte espresso

Danskerne har for længst taget espressoen til sig. Men hvad karakteriserer egentlig en god espresso-oplevelse af høj international klasse? Læs med her og bliv klogere på espresso.

Espresso er den perfekte italienske kaffe. Espresso betyder ”lavet på bestilling, og den brygges hurtigt”. En espresso er altid friskbrygget. Den er karakteriseret ved at have en crema (10% af den endelige espresso volumen), der er fyldig, cremet og gylden. Afhængig af bønnen og ristningen kan smagen på espressoen være bitter, sød eller syrlig.

Espressoens lækre tykke crema, fyldighed og intense aromatiske oplevelse er bl.a. resultatet af selve brygmetoden, hvor en espresso brygges under tryk. Den skal brygges ved et tryk på 9 bar.  Derudover er den rigtige ekstraktion af afgørende betydning.

Hvad betyder ekstraktion?

Ekstraktion er en proces i espressobrygningen, hvor smagsstofferne presses ud af bønnerne. Løber vandet for hurtigt gennem bønnerne, får du en underekstraktion, hvor du ikke får alle smagsstoffer ud. Løber vandet for langsomt, får du en overekstraktion, og espressoen bliver bitter.

Årsagen til den rigtige eller forkerte gennemløbstid skyldes formalingen af kaffen. For grov formaling giver for hurtig gennemløbstid, for fin formaling giver for lang gennemløbstid – i begge tilfælde opnår man ikke den korrekte ekstraktion. Den korrekte ekstraktion opnås ved en gennemløbstid på ca. 25 sek.

Se i videoen her, hvordan du brygger den perfekte espresso og indstiller kværnen rigtigt. Du ser også, hvordan en espresso ser ud, når den er brygget rigtigt og brygget forkert. Se med!

 

Lækre espressokopper

Helt traditionelt serveres espressoen i en hvid porcelænskop. Godt grej og lækre espressokopper er med til at øge din servicegrad. Lavazza har et bredt sortiment af porcelæn, som kan købes via Lavazzas salgskonsulenter. Se vores udvalg af porcelæn her. Espressokopper øger espresso-oplevelsen, gør den autentisk og så meget mere sofistikeret, lækker og italiensk