• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltEmballage08. 06. 2023 | Helle Friemann Nielsen

92 pct. af danskerne bakker op om nye pantsystemer

AktueltEmballage08. 06. 2023 By Helle Friemann Nielsen

En undersøgelse fra miljøorganisationen Plastic Change viser, at danskerne gerne vil genbruge deres plastemballage, hvis løsningerne var der. Miljøorganisationen opfordrer politikerne til at bane vejen forud for forhandlinger om en ny global plasttraktat.

Kan du forestille dig, at din plastikemballage fra take away, din to go-kop eller din shampooflaske fik et helt nyt bæredygtigt liv? Og i stedet for at ende i skraldespanden blev pantet, afhentet og vasket, så den kunne bruges igen og igen?
For rigtig mange danskere er det intet problem, viser en ny undersøgelse fra den danske miljøorganisation Plastic Change.
Her svarer mere end 9 ud af 10 (92 pct.), at de ville aflevere deres emballage til genbrug, hvis der var pant på, som der er på flasker og dåser i Danmark.
Det vigtigste for, at danskerne vil bakke op om mere genbrug, er, at nye systemer er miljørigtige (39 pct.), let tilgængelige (34 pct.) og ikke koster mere end engangsemballage (24 pct.). For halvdelen (51 pct.) lyder det dog, at de ikke har noget imod at betale mere for genbrugsemballage.
-Undersøgelsen viser, at der er en vilje og en lyst til at genbruge, og de seneste år har flere opdaget, at det kan lade sig gøre, siger Louise Lerche-Gredal, der er administrerende direktør i Plastic Change.
Kendskabet til en lang række genbrugsløsninger er nemlig fordoblet siden 2021, hvor Plastic Change senest spurgte ind til danskernes genbrugsvaner.

Danskernes svar kan bane vej for lovgivning
Undersøgelsen kommer kort efter, at FN´s miljøprogram i en rapport slår fast, at genbrug er en af de vigtigste løsninger for at nedbringe plastforurening på verdensplan. Danskernes svar er ifølge miljøorganisationen et tydeligt tegn på, at nye systemer for genbrug kan vinde bred opbakning.
-Vi er vant til genbrug: Vores grønne ølflaske har været i et velfungerende pantsystem i over 100 år og er et godt billede på, hvad vi kan opnå, når lovgivning, industri og danskernes adfærd følges ad, siger Louise Lerche-Gredal.
Netop lovgivning er vigtigt, hvis vi i Danmark skal indføre et effektivt nationalt system for vask og genopfyldning af vores emballager, mener Plastic Change.
-Hvis vi i Danmark skal bryste os af at være et foregangsland inden for miljø og klima, og nedbringe brugen af plastik og andre ressourcer, så er danskerne velvilje ikke nok. Så skal politikerne lytte og handle, siger Louise Lerche-Gredal.

Flere eksempler fra ind- og udland
Der findes allerede flere eksempler, der viser, at det er muligt at skifte engangsemballagen ud med genbrug, hvis den politiske vilje er der.
I Tyskland kan forbrugerne få deres take away i genbrugsemballage. Restauranter og caféer af en vis størrelse er forpligtede til at tilbyde en genopfyldelig emballage, ellers risikerer de en bøde. Og både i Aarhus og København er et nyt pantsystem for to go-kopper og take away-emballage på vej til at blive testet. De to typer emballage alene genererer 450 millioner stykker affald om året i Danmark.
Flere steder er der desuden indført afgifter på engangsemballage for at give incitament til genbrug.

Industrien efterspørger også handling
I brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Cafeer er de også åbne for mere genbrug af emballage. De arbejder med bæredygtighed i restaurationsbranchen, og for dem er både opbakning fra danskerne og politikerne afgørende.
-Vores medlemmer vil gerne være med til at gøre en forskel, men der skal tages yderligere politiske initiativer og beslutninger om reguleringer, så virksomhederne ved, hvad der skal sigtes og ikke mindst investeres efter, siger ESG- og HR chef Birgitte Wad.
Plastic Change håber med undersøgelsen at vise, at tiden er moden til at sætte genbrug på den politiske dagsorden.
Organisationen er tilhænger af genbrugssystemer, fordi det kan være med til at nedbringe vores enorme forbrug af engangsplastik og dermed reducere klimaaftrykket, vandforbruget og spare på klodens ressourcer.
Samtidig er genbrug et stort tema i de kommende forhandlinger af en ny global plastiktraktat i FN, der skydes i gang 29. maj. Her deltager Plastic Change som den eneste danske miljøorganisation.

Om undersøgelsen
På vegne af Plastic Change har analyseinstituttet Norstat spurgt 1014 respondenter i Danmark om deres syn på plastik og genbrug. Respondenterne er repræsentativt udvalgt på baggrund af køn, alder og bopæl. En tilsvarende undersøgelse blev lavet i 2021.

Forskel på genbrug og genanvendelse
Begreberne genbrug og genanvendelse forveksles ofte, selvom der er betydelig forskel. En genbrugsemballage bliver ikke til affald, efter den har været brugt, men bliver vasket og kan fyldes igen. En genanvendt emballage betyder, at materialet – eksempelvis plastikken – er blevet indsamlet som affald og laves om til nye produkter, ofte i en dårligere kvalitet.

Skrevet i: Aktuelt, Emballage

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik