• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion06. 03. 2019 | Dann Bjarke Jensen

UR-robot håndterer krydderurter i højteknologisk drivhus

Fødevareproduktion06. 03. 2019 By Dann Bjarke Jensen

– Hvis vi skal fremtidssikre vores virksomhed, er det den her vej, vi må gå, siger Johnny Albertsen, administrerende direktør for Gartneriet Rosborg, der er Danmarks langt største producent af krydderurter og miniplanter og har en væsentlig markedsandel.

Danmarks største producent af krydderurter og miniplanter har investeret i en UR-robotarm fra Bila Robotics. Sammen med gartneriets øvrige robotter har robotarmen effektiviseret arbejdsflowet, øget konkurrenceevnen samt sikret arbejdspladser og bedre arbejdsmiljø i gartneriets højteknologiske drivhuse.
Robotter er bestemt ikke et særsyn hos landets største producent af krydderurter og miniplanter. Gartneriet Rosborg i Bellinge ved Odense har nemlig automatiseret en lang række arbejdsopgaver og processer i produktionen ved hjælp af robotteknologi.
– Hvis vi skal fremtidssikre vores virksomhed, er det den her vej, vi må gå. Automatiseringen betyder markant lavere enhedsomkostninger og større kapacitet. Det giver mulighed for at tage nye kunder ind, og derved fastholde vores medarbejderstab, fortæller Johnny Albertsen, administrerende direktør for Gartneriet Rosborg.
Hos Rosborg har man siden 2015 investeret omkring 55 millioner kroner i blandt andet energibesparende foranstaltninger og nye højteknologiske drivhuse med robotter, der planter, plukker og pakker krydderurter i æsker og stabler kasser på paller.
Og den omfattende investering har ifølge Johnny Albertsen optimeret såvel virksomhedens arbejdsflow som arbejdsmiljø markant:
– Der bliver ikke længere spildt tid på konstant at køre frem og tilbage med containere, og vi har fokus på at fjerne tunge og ensformige løft og skub, der slider på medarbejderne, fortæller han.

Første investering: en UR-robot
Da det fynske gartneri i juni 2017 investerede i sin første robot til produktionen, var det uden først at have tiltænkt den en specifik arbejdsopgave. Efter at have drøftet mulighederne for en fleksibel automatiseringsløsning med Bila Robotics besluttede man sig for en løsning bestående af en UR10-robotarm fra Universal Robots kombineret med en robothånd fra OnRobot. En investering til i alt 500.000 kroner for det komplette anlæg.
– Nogen vil måske tænke: Købte du lige en robot til en halv million uden at vide, hvad du skulle sætte den til? Men det var for at komme i gang med tanken om ny teknologi, forklarer Rosborgs administrerende direktør.
I dag udfører selvsamme UR-robot en halv mands arbejde og sparer virksomheden for omkring 150.000 kroner om året. Førhen var det medarbejdere, der ved håndkraft både pakkede krydderurter i æsker, satte etiket på, vejede dem, pakkede i kasser og siden stablede dem på paller. Nu er medarbejdernes eneste opgave at fylde æsker med krydderurter. Resten klarer robotten.

Robotterne erstatter ikke personale
Med effektiviseringen og omlægningen til robotteknologi er Gartneriet Rosborgs konkurrenceevne blevet markant forbedret, hvilket har resulteret i nye og større ordrer fra blandt andre Nemlig.com og Årstiderne. Men selv om robotterne har effektiviseret produktionen ved at overtage manuelle arbejdsprocesser, er medarbejderantallet uforandret. Personalet er blot forflyttet til bedre arbejdsopgaver, der er mindre slidsomme og ensformige, fortæller Johnny Albertsen.
– Vi kan nu producere 30 procent flere krydderurter på samme areal, end vi kunne før, og det øger omsætningen og effektiviteten gevaldigt. Derfor er der stadig brug for de samme medarbejdere, siger Johnny Albertsen.
Ud over UR-robotten har Gartneriet Rosborg tre afstandsrobotter, der automatisk placerer planterne i et rendesystem med den rette afstand imellem, så de får tilstrækkelig plads at vokse på. Og trods den allerede høje automatiseringsgrad er det fynske gartneri ikke færdig med at investere yderligere i robotteknologi. Næste supplement til robotstaben er endnu en UR-robot, som inden længe slutter sig til Rosborgs produktion, hvor den skal varetage emballering.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Tjenerikon og legendarisk ‘opvarter’ er død

FoodserviceTop05. 08. 2025

Den tredje august mistede den danske service-scene en af sine største og mest toneangivende profiler. Restaurantschef fra Søllerød Kro, Jan Reffstorf, døde 57 år gammel efter længere tids sygdom. Han markerede sig som den, der satte standarden for service på danske restauranter, og han fik sågar en

Københavnsk paella-kok i finalen ved World Paella Day Cup i Valencia

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ05. 08. 2025

Danmark har for allerførste gang sikret sig en plads i finalefeltet, når verdens bedste paella-kokke dyster i den internationale World Paella Day Cup i Valencia 20. september. Den danske deltager er Eva Gallart López – kok og grundlægger af Ris Paella i København – som netop er blevet udvalgt til at

“Den smager pissegodt”: Plantebaseret burger overrasker på populær sønderjysk grillbar

AktueltFoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed05. 08. 2025

Hos grillbaren Drej Ind i Jels sælger de stadig masser af kød – men en ny plantebaseret burger overrasker både ejer og stamkunder. Den traditionelle grillbar har knækket en del af koden til, hvordan man kan sælge flere grønne retter. Hos den klassiske grillbar Drej Ind i den lille by Jels, hvor

Bagerikæden emmerys leverer historisk stærkt driftsresultat – investerer rekordhøjt i fremtidens økologiske bageri

Brød og kagerDetailhandel og en grosØkologi og bæredygtighed05. 08. 2025

Den økologiske bagerikæde emmerys runder 2024 det bedste driftsresultat i kædens historie og sætter samtidig investeringsrekord i både butikker og digital infrastruktur. Regnskabet for emmerys er blevet offentliggjort og det viser et flot resultat, der især er opnået på baggrund af flere

Forskere er lykkedes med at gøre sukkerpulp til superfood

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed05. 08. 2025

I det for nyligt afsluttede projekt MYCOPROTEIN, ledet af lektor René Lametsch, har forskerne fundet en metode til at omdanne restproduktet fra sukkerproduktion, pulp, til et spiseligt og proteinrigt produkt ved hjælp af svampe og fermentering. Sukker har siden 1960’erne været brugt som

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

  • Alflow Scandinavia A/S

    “Vi sender ikke bare ventiler over Øresund – vi sender ekspertviden med”

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

  • Kastberg Is ApS

    Start et gourmet-ishus med minimal investering – under 15.000 kr.

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions opnår SBTi-validering af mål for emissionsreduktion

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Tjenerikon og legendarisk ‘opvarter’ er død

    05.08.2025

  • Københavnsk paella-kok i finalen ved World Paella Day Cup i Valencia

    05.08.2025

  • “Den smager pissegodt”: Plantebaseret burger overrasker på populær sønderjysk grillbar

    05.08.2025

  • Bagerikæden emmerys leverer historisk stærkt driftsresultat – investerer rekordhøjt i fremtidens økologiske bageri

    05.08.2025

  • Forskere er lykkedes med at gøre sukkerpulp til superfood

    05.08.2025

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik