• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceFødevaresikkerhed05. 03. 2018 | Dann Bjarke Jensen

Nyt affaldssystem sparer køkkenpersonalet for tid og skridt

FoodserviceFødevaresikkerhed05. 03. 2018 By Dann Bjarke Jensen

Det tager et minuts tid at kværne en 40-liters tragt fuld af madaffald. Herefter transporteres affaldet i et lukket rørsystem til en opsamlingstank nederst i bygningen.

Et nyt affaldssystem gør, at medarbejderne i over 100 danske storkøkkener slipper for at slæbe rundt på tunge affaldsspande. Systemet er samtidig miljøvenligt og sparer køkkenerne for betalinger til skraldekørsel

Kartoffelskræller, brødskorper og mad, der ikke bliver spist op fra restauranten på kursusstedet Rungstedgaard, bliver nu omdannet til grøn energi uden ekstra arbejde for køkkenpersonalet. Restauranten har anskaffet sig et nyt affaldssystem, der har vist sig både at være godt for økonomien, for stedets grønne profil og ikke mindst for de ansattes arbejdsmiljø.
Tidligere smed medarbejderne køkkenaffald i store spande, som så skulle køres ud til containerne, som var placeret et stykke væk. På en varm dag kunne affaldet begynde at lugte, og eftersom hygiejnen altid er i højsædet, blev spandene tømt mange gange om dagen.
– I dag er det meget nemmere. Nu hælder vi simpelthen alt madaffald ned i en biokværn, der står i køkkenet, og så ser vi ikke mere til det, siger Vagn Kristensen, food & beverage-chef på Rungstedgaard.

Affald samles i biotank
Rungstedgaards køkken er et af cirka 100 danske køkkener, som har fået installeret en madkværn fra det danske firma BioTrans Nordic. Kværnen er på størrelse med en almindelig opvaskemaskine, den blender alt organisk affald og sender det med tryk ned i en opsamlingstank, som kan stå i kælderen, i et skur udenfor eller være nedgravet.
I Nordeas nye hovedkvarter i Ørestaden er affaldssystemet designet, så der er placeret affaldskværne fem steder fordelt på to etager, og alt affaldet samles i samme biotank.
– Det er en fornuftig og billig måde at komme af med de store mængder af madaffald, der vil blive genereret i bygningen. Desuden er affaldssystem et af kriterierne for, at bygningen kunne blive LEED-certificeret, fortæller Jens Haldager, senior projekteringschef i MT Højgaard, der står bag Nordea-bygningen.

Grønt og godt for medarbejderne
Assens Madservice har også installeret BioTrans Nordics affaldssystem, og her er leder Line Hansen glad for både at skåne miljø og medarbejdere.
– Selvfølgelig er den grønne tanke vigtig i disse år – som offentlig virksomhed er vi glade for at kunne være et godt eksempel. Men det er lige så vigtigt at lette det fysiske arbejdsmiljø for vores ansatte i køkkenet, siger Line Hansen. Assens Madservice leverer døgnkost til ca. 650 borgere.
AgroTech, Institut for Jordbrugs- og Fødevarerenovation, har udarbejdet en rapport, der viser, at køkkenpersonalet på Rungstedgaard tidligere slæbte 35 fyldte affaldsspande ud til containeren om ugen. Disse ture er nu helt skåret væk, og der spares næsten en times ugentlig arbejdstid.
Holbæk Sygehus installerede affaldssystemet i 2013, og her slipper medarbejderne for turen med 40 affaldsspande om ugen. Hver spand tog godt tre minutter at tømme – det vil sige, at medarbejderne tilsammen sparer over to timer om ugen.

Madrester bliver til el og varme
De fleste storkøkkener og spisesteder får hentet madaffald med en skraldebil to, tre eller flere gange om ugen. Men med det lufttætte og lugtfrie system kan BioTrans Nordics tank nøjes med at blive tømt 10-14 gange om året. Det enkelte køkken sparer derfor penge på de færre tømninger, og det giver en tilbagebetalingstid på anlægget på to til fire år. Til eksempel kan nævnes køkkenet på Bispebjerg Hospital i København, som sparer 150.000 kroner om året ved at gå fra seks ugentlige afhentninger til en månedlig.
– Region Hovedstaden har miljørigtig drift og udvikling som et af sine vigtige indsatsområder, så derfor er det oplagt, at vi installerer dette anlæg, siger Sune Læborg, sektions- og køkkenchef på Bispebjerg Hospital.
Når tanken er fuld, sender et specialdesignet GSM-modul i tanken besked til køkkenets teknisk ansvarlige om, at der automatisk er bestilt tømning. En tankbil kører biomassen til nærmeste biogasanlæg, hvor den omdannes til el og fjernvarme.

Skrevet i: Foodservice, Fødevaresikkerhed

Seneste nyt fra redaktionen

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

DrikkevarerForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i f.eks. pølser. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt. For mange går en øl

Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse11. 11. 2025

Mens hotel- og restaurationsbranchen kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft, har Hotel Vejlefjord succes med at fastholde og udvikle medarbejdere gennem målrettede talentprogrammer. Hotel- og restaurationsbranchen har i flere år været blandt de hårdest ramte af forgæves rekrutteringer.

Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den 18.–19. november samles landmænd, forskere, rådgivere og virksomheder i Kolding til Økologikongres 2025. Med 47 faglige sessioner og temaer fra grøn trepart til sundhed og økologisk regenerativt landbrug sætter kongressen fokus på, hvordan økologien kan levere løsninger på tidens største

Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMesser og konferencerMiljø og sundhedTop11. 11. 2025

Den offentlige debat om ultraforarbejdede fødevarer fylder meget hos både forbrugere og fødevaresektor. På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut satte forskere og aktører problemstillingen under lup og opfordrede til at flytte fokus fra proces til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik