Siden 1959 er 98 procent af alle mejerier i Danmark lukket, men det 125 år gamle Ingstrup Mejeri i Vendsyssel eksisterer fortsat. Mejeriet har holdt fast i traditionerne og har siden 2009 specialiseret sig yderligere, så man nu kun får leveret mælk fra Vrejlev Kloster. Men ifølge DR Nordjylland er salget af ost og smør nu steget så meget, at man inden for en kort tid skal finde flere leverandører.
– Vi kan komme i en situation, hvor vi skal bruge noget mere mælk, siger Hans Smith Andersen, administrerende direktør i Ingstrup Mejeri, der lige nu tæller ti medarbejdere.
DR og Information samarbejder i uge 38 om at sætte landbruget i Danmark anno 2016 på dagsordenen. Fokus er på de fødevarer, der bliver produceret lokalt, og hvad de betyder for os.
Blandt andet skal ni testfamilier fra hele landet i en uge udelukkende spise mad produceret tæt på deres hjem. DR følger familierne og fortæller om deres oplevelser med det lokale fødevaremarked.
En af dem kunne potentielt være Arla, men det vil være et problem for det produkt, man gerne vil byde kunderne.
– Så har vi ikke den gode historie, som vi gerne vil have. Det er fra jord til bord, og det er fra Vrejlev Kloster, hvor en lastbil kører de få kilometer til Ingstrup. Det er de køer, der går på den mark, der interesserer os, fortæller Hans Smith Andersen til DR.
I stedet for købe mælk ind fra Arla overvejer man nu i stedet, om man kan få Vrejlev Kloster til at udvide besætningen af malkekøer, eller om man kan få andre landbrug i Vendsyssel til at levere direkte til Ingstrup Mejeri.
– Det vigtige er at holde fast i det lokale og ikke lade sig lade efterspørgslen diktere, hvilken retning man skal gå i, mener Hans Smith Andersen ifølge DR Nordjylland.



