Der er stadig meget at hente for fødevarevirksomheder i Danmark i forhold til styring af fødevareallergener. Alene i 2015 stod udeklarerede fødevareallergener for 15 % af tilbagetrækninger af fødevarer. Det er en dyr affære for de involverede virksomheder, og det er alt for mange tilbagetrækninger.
På det nyligt afholdte FoodTech 2016 lancerede Teknologisk Institut netværket omkring fødevareallergener (NOFA) i samarbejde med Food Diagnostics ApS. Formålet med netværket er at få branchen til at dele viden om fødeallergener for dermed at reducere antallet af tilbagetrækninger.
Fra analyse og risikovurdering til korrekt mærkning
Skal man grave lidt ned i baggrunden for de mange udeklarerede fødevareallergener, vil man hurtigt opdage, at det er et komplekst område. Fødevareallergener er en del af den obligatoriske fødevareinformation i forhold til EU-bestemmelserne, og derudover er der en lang række forhold, som spiller ind.
Eksempelvis tyer mange fødevarevirksomheder til forsigtighedsprincippet, når de udarbejder spormærkning. I stedet burde de lave en reel risikovurdering af ingredienser, produktionslinjer og den færdige fødevare. Andre virksomheder bruger mange ressourcer på analyser. De er dog ikke meget værd, hvis prøverne, der analyseres på, ikke er repræsentative – eller hvis prøveforberedelsen ikke er korrekt. Tolkning af analyseresultater er et kapitel for sig, og det hele skal reflekteres korrekt på etiketten. Det er faktisk ikke så underligt, at det kan gå galt.
Færre tilbagetrækninger via samarbejde
Teknologisk Institut og Food Diagnostics ApS oplevede, at deltagerne på FoodTech 2016 var meget interesserede i NOFA. Alle fødevarevirksomheder, som dagligt håndterer fødevareallergener, er velkomne. I netværket vil der blive delt viden om styring af allergener, prøveudtagning, korrekte analysemetoder, håndtering af analyseresultater, ny lovgivning på området, risici for krydsforureninger og om, hvordan andre virksomheder håndterer allergener.
Formen på netværket er to årlige møder, hvor der vil være indlæg fra relevante eksperter, opdatering på lovgivning og analyser, debat om aktuelle emner, miniworkshops og eventuelt virksomhedsbesøg. Dette suppleres med nyhedsbreve mellem møder.
Med disse tiltag skulle det være muligt at se et lavere niveau af tilbagetrækninger på grund af allergener i de kommende år.
Læs mere om netværket på http://www.nofa.dk.
NOFA-fakta
NOFA betyder “Netværk omkring fødevareallergener”, og netværket er netop etableret i et samarbejde mellem Teknologisk Institut og Food Diagnostics ApS.
Formålet med netværket er at få branchen til at dele viden om fødeallergener for dermed at reducere antallet af tilbagetrækninger.


