• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Økologi og bæredygtighed03. 10. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Vi er ikke blevet bedre til at undgå madspild: Flere end 4 ud af 10 danskere smider mad ud hver uge – og det gjorde vi også for tre år siden

Økologi og bæredygtighed03. 10. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

I forbindelse med den officielle madspildsdag den 29. september blev en undersøgelse der viste, at vi slet ikke er blevet bedre til madspild offentliggjort. 45 procent svarer i undersøgelsen, at de smider mad ud mindst én gang om ugen, og det tal er stabilt de seneste tre år.

Karolines Køkken giver gode råd til, hvordan man får liv i de kedelige grøntsager igen. Foto: Arkiv.

Vi danskere er ikke blevet bedre til at undgå at smide mad ud de seneste tre år.

Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken, hvor 45 procent af danskerne svarer, at de smider mad ud mindst én gang om ugen. Det samme indrømmede 40 procent af danskerne i samme undersøgelse for Karolines Køkken i 2021, mens det gjaldt for 44 procent af danskerne i undersøgelserne fra år 2020 og 2019.

Danskerne er dermed ikke blevet bedre til at undgå madspild hjemme i køkkenerne. Og det kommer bag på Tove Færch, der leder af Karolines Køkken.

– Vi har mange tidligere undersøgelser, der viser, at vi danskere interesserer os for at undgå madspild. Derfor er det også overraskende, at vi slet ikke har rykket os på den front, og det er vi nødt til at tage alvorligt, siger Tove Færch og fortsætter:

– Travlhed i hverdagen er sandsynligvis årsag til rigtig meget spild, fordi vi ikke får planlagt vores måltider godt nok. Men der findes mange gode tricks til, hvordan vi mindsker vores madspild samtidig med, at vi sparer penge. Og jeg tror, at særligt sidstnævnte kan være med til at skubbe endnu flere danskere i den rigtige retning i en tid med inflation og stigende energipriser.

Hver tredje småbørnsfamilie smider mad ud flere gange om ugen

Ifølge Tove Færch er der særligt én ting i Karolines Køkkens befolkningsundersøgelse, der peger på, at netop hverdagstravlhed er årsag til madspild.

Undersøgelsen viser nemlig, at børnefamilier med småbørn i alderen 0-6 år er den gruppe, som oftest smider mad i skraldespanden. 35 procent af småbørnsfamilierne svarer, at de smider mad ud flere gange om ugen, mens det gælder for 25 procent med børn i alderen 7-12 år og 19 procent med børn på 13-18 år.

– Vi ved, at mange småbørnsfamilier har en travl hverdag, hvor de skal balancere arbejde, indkøb og madlavning samtidigt med, at børnene skal hentes fra institutionen, og ulvetimen melder sig. Mit bedste råd er derfor at lave madplaner og købe ind om søndagen, så ugens måltider bliver planlagt i god tid, og så forældrene sparer tid i supermarkederne i hverdagen, siger Tove Færch og tilføjer:

– Madplaner er også en god idé for pengepungen, fordi de sikrer, at vi får brugt den halve squash og resten af cremefraichen. Fx er tærte en god ret, når man skal bruge resten af de råvarer, man har fra ugen.

Ifølge undersøgelsen er det især brød, grøntsager, frugt og rester fra gårsdagens aftensmad, der ikke blev spist op, som ryger en tur i skraldespanden. Derfor deler Karolines Køkken nu sine bedste råd til at undgå særligt denne type madspild i fremtiden.

Karolines Køkkens tips og trick til at minimere madspild

Genopliv grøntsagerne

  1. Er dine grøntsager blevet trætte, kan du få noget af sprødheden tilbage ved at lægge dem i vand med isterninger i en halv times tid.
  2. Husk at være kreativ med dine favoritopskrifter, når du skal bruge de sidste grøntsager. Squash er fx perfekt i en grøntsagslasagne i stedet for – eller som supplement til – oksekød, se bare her.
  3. Vidste du, at grøntsager kan fryses ned? Rens dem, skær dem ud og kom dem i en fryseboks, så grøntsagerne er lige til at tage frem og bruge i fx supper eller wokretter.

Hold orden i køleskabet

  1. Madvarer fra en tidligere indkøbstur kan nemt komme til at gemme sig bagerst i køleskabet, så sørg for at stille de ældste madvarer forrest, og placer det ældste frugt og grønt øverst i grøntsagsskuffen.
  2. Mangler du inspiration til at bruge alle varerne i dit køleskab, kan du med fordel besøge funktionen ’Tøm Køleskabet’ på Arla.dk. Her kan du indtaste de madvarer, du har til overs og få et lynhurtigt forslag til retter, som råvarerne kan bruges i.
  3. Mange af dine råvarer kan sagtens holde sig længere tid, end den dato, der er markeret som ”bedst før” på emballagen. Det gælder fx mælk, der i dag har mærket ”ofte god efter”, som betyder, at datomærkningen kun er vejledende. Så brug din smags- og lugtesans til at vurdere, om du kan spise maden, før du smider den ud.

Lav en madplan

  1. Du sparer både penge, tid og madspild ved at lave en madplan, før du handler ind, så du er sikker på, at du køber det, du rent faktisk har brug for. Husk desuden altid at tjekke køleskabet og fryseren, inden du handler.
  2. Planlæg ugens retter ud fra råvarerne og ikke omvendt – langt de fleste råvarer kan trylles om til mange flere retter, end du tror. Det handler bare om at bruge sin fantasi.
  3. Husk, at du hver uge kan finde en ny madplan på Arla.dk, som du kan tilpasse efter, hvor mange personer I er i din husstand, ligesom du nemt kan udskifte opskrifter med nye retter efter behov.

Skrevet i: Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik