• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Økologi og bæredygtighed03. 10. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Vi er ikke blevet bedre til at undgå madspild: Flere end 4 ud af 10 danskere smider mad ud hver uge – og det gjorde vi også for tre år siden

Økologi og bæredygtighed03. 10. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

I forbindelse med den officielle madspildsdag den 29. september blev en undersøgelse der viste, at vi slet ikke er blevet bedre til madspild offentliggjort. 45 procent svarer i undersøgelsen, at de smider mad ud mindst én gang om ugen, og det tal er stabilt de seneste tre år.

Karolines Køkken giver gode råd til, hvordan man får liv i de kedelige grøntsager igen. Foto: Arkiv.

Vi danskere er ikke blevet bedre til at undgå at smide mad ud de seneste tre år.

Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken, hvor 45 procent af danskerne svarer, at de smider mad ud mindst én gang om ugen. Det samme indrømmede 40 procent af danskerne i samme undersøgelse for Karolines Køkken i 2021, mens det gjaldt for 44 procent af danskerne i undersøgelserne fra år 2020 og 2019.

Danskerne er dermed ikke blevet bedre til at undgå madspild hjemme i køkkenerne. Og det kommer bag på Tove Færch, der leder af Karolines Køkken.

– Vi har mange tidligere undersøgelser, der viser, at vi danskere interesserer os for at undgå madspild. Derfor er det også overraskende, at vi slet ikke har rykket os på den front, og det er vi nødt til at tage alvorligt, siger Tove Færch og fortsætter:

– Travlhed i hverdagen er sandsynligvis årsag til rigtig meget spild, fordi vi ikke får planlagt vores måltider godt nok. Men der findes mange gode tricks til, hvordan vi mindsker vores madspild samtidig med, at vi sparer penge. Og jeg tror, at særligt sidstnævnte kan være med til at skubbe endnu flere danskere i den rigtige retning i en tid med inflation og stigende energipriser.

Hver tredje småbørnsfamilie smider mad ud flere gange om ugen

Ifølge Tove Færch er der særligt én ting i Karolines Køkkens befolkningsundersøgelse, der peger på, at netop hverdagstravlhed er årsag til madspild.

Undersøgelsen viser nemlig, at børnefamilier med småbørn i alderen 0-6 år er den gruppe, som oftest smider mad i skraldespanden. 35 procent af småbørnsfamilierne svarer, at de smider mad ud flere gange om ugen, mens det gælder for 25 procent med børn i alderen 7-12 år og 19 procent med børn på 13-18 år.

– Vi ved, at mange småbørnsfamilier har en travl hverdag, hvor de skal balancere arbejde, indkøb og madlavning samtidigt med, at børnene skal hentes fra institutionen, og ulvetimen melder sig. Mit bedste råd er derfor at lave madplaner og købe ind om søndagen, så ugens måltider bliver planlagt i god tid, og så forældrene sparer tid i supermarkederne i hverdagen, siger Tove Færch og tilføjer:

– Madplaner er også en god idé for pengepungen, fordi de sikrer, at vi får brugt den halve squash og resten af cremefraichen. Fx er tærte en god ret, når man skal bruge resten af de råvarer, man har fra ugen.

Ifølge undersøgelsen er det især brød, grøntsager, frugt og rester fra gårsdagens aftensmad, der ikke blev spist op, som ryger en tur i skraldespanden. Derfor deler Karolines Køkken nu sine bedste råd til at undgå særligt denne type madspild i fremtiden.

Karolines Køkkens tips og trick til at minimere madspild

Genopliv grøntsagerne

  1. Er dine grøntsager blevet trætte, kan du få noget af sprødheden tilbage ved at lægge dem i vand med isterninger i en halv times tid.
  2. Husk at være kreativ med dine favoritopskrifter, når du skal bruge de sidste grøntsager. Squash er fx perfekt i en grøntsagslasagne i stedet for – eller som supplement til – oksekød, se bare her.
  3. Vidste du, at grøntsager kan fryses ned? Rens dem, skær dem ud og kom dem i en fryseboks, så grøntsagerne er lige til at tage frem og bruge i fx supper eller wokretter.

Hold orden i køleskabet

  1. Madvarer fra en tidligere indkøbstur kan nemt komme til at gemme sig bagerst i køleskabet, så sørg for at stille de ældste madvarer forrest, og placer det ældste frugt og grønt øverst i grøntsagsskuffen.
  2. Mangler du inspiration til at bruge alle varerne i dit køleskab, kan du med fordel besøge funktionen ’Tøm Køleskabet’ på Arla.dk. Her kan du indtaste de madvarer, du har til overs og få et lynhurtigt forslag til retter, som råvarerne kan bruges i.
  3. Mange af dine råvarer kan sagtens holde sig længere tid, end den dato, der er markeret som ”bedst før” på emballagen. Det gælder fx mælk, der i dag har mærket ”ofte god efter”, som betyder, at datomærkningen kun er vejledende. Så brug din smags- og lugtesans til at vurdere, om du kan spise maden, før du smider den ud.

Lav en madplan

  1. Du sparer både penge, tid og madspild ved at lave en madplan, før du handler ind, så du er sikker på, at du køber det, du rent faktisk har brug for. Husk desuden altid at tjekke køleskabet og fryseren, inden du handler.
  2. Planlæg ugens retter ud fra råvarerne og ikke omvendt – langt de fleste råvarer kan trylles om til mange flere retter, end du tror. Det handler bare om at bruge sin fantasi.
  3. Husk, at du hver uge kan finde en ny madplan på Arla.dk, som du kan tilpasse efter, hvor mange personer I er i din husstand, ligesom du nemt kan udskifte opskrifter med nye retter efter behov.

Skrevet i: Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

FoodserviceTop17. 06. 2025

Danmark udbyggede sin position som gastronomisk stormagt, da Michelin i aftes tildelte dansk gastronomi hele otte nye stjerner, så der i dag er 52 stjerner fordelt på 38 restauranter i Danmark. Bag succesen står en hel branche, der gennem to årtier har arbejdet kompromisløst med talentudvikling,

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

FødevareproduktionRåvarer og ingredienser17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner

Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

Kød, fisk og fjerkræ17. 06. 2025

Danish Crown har ansat Anders Boecker Pedersen som ny CEO for ESS-FOOD, der er koncernens handelsselskab. Med en fortid i bl.a. PepsiCo og Carlsberg er han en stærk lederprofil, som skal overtage posten efter den mangeårige CEO, Morten Holm, der har valgt at gå på pension. Anders Boecker

Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMejeriMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed17. 06. 2025

Poul Agger, iværksætteren bag Naturli’ Foods og SOY4YOU - begge solgt til Orkla - fylder 75 år tirsdag i dag den 17. juni. Han har spillet en central rolle i udviklingen af den plantebaserede fødevarebranche i Danmark og har modtaget flere priser for sit arbejde med bæredygtige løsninger. Poul

Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

AktueltFoodserviceMesser og konferencer17. 06. 2025

Stjernekokke, dessertduel, pop-up gourmetrestaurant og masser af musik på havnefronten i Gudhjem. Om blot to dage bringer Sol over Gudhjem dansk gastronomi tæt på, så den både kan smages, mærkes og forstås. På torsdag den 19. til lørdag den 21. juni 2025 bliver Bornholm igen gastronomisk

Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025

Nu kan råmælksost sikres mod uønskede bakterier, samtidig med at den unikke smag bevares. Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas bruger den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras. Det giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og

Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

AktueltCertificeringForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

En ny undersøgelse viser, at videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt. Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu. Forskere fra hvert eneste beboede kontinent er

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

Politik og eksport12. 06. 2025

Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Henrik Kjærgaard kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han har været afdelingschef siden 2020. Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen siger om den nye

Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

I går den 12. juni fik Carlsberg Byen et nyt gastronomisk pejlemærke, da Paula åbnede dørene til en restaurant, der hylder nordisk skånsomt fanget fisk og skaldyr, fritlevende vildt og danske grøntsager.   Køkkenchefen Stefan Hansen medbringer erfaring fra bl.a. Kong Hans Kælder og

Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

MarkedsføringMesser og konferencerTop12. 06. 2025

På mandag bliver de eftertragtede Michelinstjerner uddelt ved et arrangement i Odsherred. Og som optakt til stjerneuddelingen er der fra 13. til 15. juni der liv og glade dage i Anneberg Kulturpark, når madfestivalen ’Smag på Anneberg’ løber af stablen for allerførste gang. Festivalen markerer

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

    17.06.2025

  • Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

    17.06.2025

  • Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

    17.06.2025

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik