Når kunderne efterlyser vegansk is med kage, så lytter de hos Naturli’, der netop har rørt deres første portion is tilsat intet mindre end tre tons kage.

Is og kage er bare godt sammen. Derfor er der ingen ko på isen, når Naturli’ i disse dage lancerer et nyt sortiment, hvor 100 procent plantebaseret is er kombineret med 100 procent plantebaseret kage. Den nye serie lander nu i supermarkedets frysediske over hele landet – den sidste variant inden for en uge.
Der er tre forskellige varianter: isvafler med brownie og to halvliters is – den ene med cookie dough (glutenfri) med chokoladestykker og den anden med kakao og brownie. De nye is er lavet på verdens ældste afgrøde, ris, og isvaflerne er lavet på majs.
– Vi forventer, at de nye is vil gå som varmt brød. Det er ganske enkelt unikt at kombinere hjemmebagt vegansk kage med is lavet på ris. Det er ikke bare mig, der synes, at de smager efter meget mere, siger Henrik Lund, CEO hos Naturli’.
På ét døgn fik Naturli’s nye cookie dough is mere end 2.500 kommentarer på de sociale medier fra forbrugere, som havde savnet plantebaseret is med kage.
Udvikling og udvidelser – hele tiden
Forud for lanceringen ligger et stort udviklingsarbejde. Naturli’s grønne ismejeri i Thy har mangedoblet sin kapacitet inden for det seneste år, og nu er der indrettet eget, grønt bageri, så der altid er frisk, hjemmebagt plantebaseret kage til at komme i isen.
– Vi er nok de mest kræsne i hele Danmark, når vi udvikler nye is. Sammen med dygtige bagere har vi bagt og rørt is, bagt og rørt is i ét væk. Vi står nu med en serie, som ingen kan efterligne. Selv om jeg er fra Thy, så tør jeg godt love, at det er is i verdensklasse, siger Claus Sørensen, som er ismesteren på Naturli’s grønne ismejeri, og med fire guldmedaljer for plantebaseret is, så ved han, hvad han taler om.
Faktisk er troen på is og kage så stor, så produktionen igen bliver udvidet med en ny produktionslinje, så kapaciteten også rækker til eksport. Kapaciteten i eget bageri slår også til, selv om forbrugere i andre lande også får lov til at smage.
Forventer eksporteventyr
– Det er ikke kun os i Danmark, der gerne spiser nye, velsmagende, grønne fødevarer og har stor omtanke for klimaet. Der er en global madrevolution i gang, hvor plantebaseret is og kage er en brik i den grønne omstilling. Både den grønne is og kage belaster klimaet langt mindre end traditionel is og kage, hvor der har været blandet en ko ind i opskriften, siger Henrik Lund.
Han forventer derfor, at smagen af de nye varianter kombineret med omtanke for klimaet vil åbne døren til flere nye markeder og nye kunder, herunder restauranter. I dag har Naturli’ 20 is-varianter i de danske frostdiske og eksporterer til 6 markeder. Australien er det seneste marked.
Senest har virksomheden lanceret en plantebaseret softice, som Naturli’ forventer tager 75 pct. af det danske softicemarked.
– Plantebaseret is er ikke bare kommet for at blive. Is på planter er kommet for at sende koen på en lang og velfortjent ferie, siger Henrik Lund.