• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Messer og konferencer25. 09. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Torino, Milano, London, Grenoble, Oostende og Rom: Byer deler erfaringer med deres fødevarepolitik

Messer og konferencer25. 09. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Byer – hvor halvdelen af verdens befolkning bor og 70 % af den mad, der produceres på verdensplan, forbruges – kan skabe resiliens og bæredygtighed i deres fødevaresystemer: På Terra Madre Salone del Gusto, der i år fandt sted fra den 22. til 26. september i Parco Dora i Torino, blev der torsdag den 22. september afholdt to på hinanden følgende paneldiskussioner på konferenceområdet “Feeding the City“, hvor projektdeltagere og andre eksperter i byers fødevarepolitik diskuterede, hvordan man gør.

Repræsentanter og eksperter fremhævede betydningen af samarbejdet og etableringen af relationer for at sikre resiliens, bæredygtighed og kvalitet i byernes fødevaresystemer.

– Torino var den første italienske by, der gjorde retten til mad til en statut og ikke bare retten til mad, men retten til kvalitetsmad, tilstrækkelig, næringsrig, sund og kulturelt og religiøst acceptabel mad, huskede Michela Favaro, viceborgmester i Torino, og Milanos viceborgmester, Anna Scavuzzo, understregede betydningen af en integreret tilgang til håndteringen af komplicerede situationer og af koalitioner, og understregede, at “en tilgang er enten integreret eller det er ikke en tilgang, det er bare et forsøg,” som eksemplificeret ved Food Trails og deres overordnede projekt, Milan Urban Food Policy Pact, en international aftale om urban fødevarepolitik underskrevet af 243 byer over hele verden. Pagten blev lanceret efter Expo 2015 og samler flere byer over hele verden til at dele bedste praksis og uddeler desuden en pris for at anerkende dem. Ud over oprettelsen af et bibliotek med nye fødevarestrategier fra hele verden implementerer den også innovative, EU-finansierede projekter og har investeret i alt 31 mio. EUR i 16 projekter.

De tre elementer, som byerne bør fokusere på, er ifølge Corinna Hawkes, professor og direktør for Center for Fødevarepolitik ved City, University of London: offentlige indkøb, f.eks. i skoler og hospitaler, markeder for fødevarer i byer og nul madspild. “Hvis alle byer kunne implementere disse tre ting, ville det være transformerende,” sagde hun. Det ville betyde “sunde fødevarer i skolerne gennem offentlige indkøb, sikring af fødevaremarkeder med sunde, gavnlige fødevarer og støtte til producenterne samt reduktion af madspild, hvilket betyder, at vi skal tage fat på miljøet, fødevareusikkerheden og klimaændringerne. Ved grundlæggende at fokusere på borgerne får man en brugercentreret tilgang til fødevaresystemet, der også tager hensyn til behovene hos alle de andre aktører i kæden.”

Marta Messa, Slow Foods generalsekretær, bemærkede:

– vi er nødt til at sætte byernes og bypolitikkens rolle i centrum for at regenerere fødevaresystemet, og hvis vi vil ændre fødevaresystemet, skal vi alle arbejde sammen. Vi kan ikke forvente, at enkeltpersoner ændrer systemet selv.

Slow Food er en vigtig partner i Food Trails, et fireårigt, EU-finansieret projekt, der blev lanceret i oktober 2020, og som har til formål at fremme udviklingen af integrerede fødevarepolitikker i byer ved at etablere “Living Labs”, der gør det muligt for offentlige myndigheder og borgere at samarbejde om at udforme fødevarepolitikker, der styrker samfundet, reducerer spild, øger bæredygtigheden og sikrer, at folk har sunde og sikre kostvaner.

Skolekantiner er et vigtigt element i fødevarepolitikken og nøglen til en reel forandring.

Denne tilgang blev illustreret ved erfaringerne fra Grenoble-Alpes Métropole, en kommunalforvaltning, der omfatter 49 kommuner i det sydøstlige Frankrig.

– Vi har ingen jurisdiktion, når det gælder fødevarer, udtalte Christine Oriol, der er konsulent inden for landbrugsudvikling i Grenoble.

– Det tillader loven ikke. Men vi kan arbejde med energiforsyning, vandforsyning, affald, social sammenhængskraft, finansiering, og alle disse afdelinger har nu programmer rettet mod fødevarepolitikken. Så vi har faktisk en integreret fødevarepolitik.

De var i stand til tangentielt at påvirke skolekantiner gennem deres jurisdiktion over affald og landbrug, arbejde med kvalitetsindkøb, reduktion af madspild og erstatning af engangsplast med genbrugsbeholdere.

Den belgiske by Oostende har implementeret et Food Shift Acceleration Lab, der samarbejder med ni byer for at skabe forandring. Et centralt fokus har været en landbrugspark i byen.

– Den er kun på 35 hektar, så den kommer ikke til at brødføde byen, men det er imponerende at se, hvor mange initiativer der er startet fra denne fødevarepark. Et fællesskabsstøttet landbrug, en gårdbutik, et grøntmarked, uddannelsesaktiviteter, arbejde med skoler, med bofællesskab. Senest har et plejecenter købt 50 aktier i det fællesskabsstøttede landbrug, så de kan få frisk økologisk mad produceret en kilometer fra, hvor det ligger. I stedet for at købe alt i plastikposer køber de nu mad fuld af mudret ler. Det giver dem mere arbejde, men de er virkelig glade for smagen, siger Kathy Belpaeme, leder af fødevareafdelingen.

Offentlig deltagelse er nøglen til ændringen af fødevarepolitikker:

– Rom har 200 fælleshaver, bemærkede Elisabetta Luzzi fra Risorse per Roma, et kommunalt agentur i byen Rom “og deltagelsens kraft udgår fra disse urbane haver. De er som de nye piazzaer – sociale samlingspunkter, fantastiske til at inkludere mennesker med funktionsnedsættelser, svagere mennesker og integrere flygtninge.” Til sidst siger hun: “Den bedste fødevarepolitik kommer fra borgerne. Et levende laboratorie med 400 mennesker fra forskellige organisationer, der repræsenterer flere end 5.000 personer, har mødtes siden februar og er kommet med regler for byens Food Council, som vil blive omsat til lov ved udgangen af året.

Skrevet i: Messer og konferencer

Seneste nyt fra redaktionen

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

Frugt og grøntKød, fisk og fjerkræ06. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser - herunder prisen på oksekød - er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan

RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Ikke kategoriseret06. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske markeder, udvider

7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

AktueltDrikkevarerMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

7-Elevens iværksætterforløb Innovation Corner, der blev lanceret sidste år, er blevet taget så godt imod, at kæden nu åbner op for en ny runde. Samtidig kommer det fjerde produkt fra første runde – en alkoholfri elektrolytdrik ’Dansevand’ – på hylderne. Sidste år deltog Dansevand, en alkoholfri

Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

Ved en højtidelig fejring hos Søren Wiuff i Lammefjorden lørdag den 1. november blev Årets Wiuff 2025 uddelt for allerførste gang. Prisen er opfundet og etableret af Lokale Fødevarer Danmarks stifter og formand, Jesper Zeihlund, og siden blevet medstiftet af HORESTA. Formålet med prisen er at hædre

Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

Frugt og grøntLandbrugMiljø og sundhedTop06. 11. 2025

I årevis har de arbejdet med jordforbedring via næringsrige kompostblandinger på en gård i Nordjylland. Resultatet er klart: Den sunde jord giver ikke bare sundere og stærkere grøntsager – men også bedre smag. På gården Ny Vraa i Tylstrup har man i årevis arbejdet med at udvikle og teste

Techmedia får ny ejer

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Techmedia A/S, der blandt andet driver Fødevarekus og magasinet Food&Drink, er blevet købt af FrontMedia ApS, der dermed styrker positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende

Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

Foodservice04. 11. 2025

Kokkene har talt: Wassim Hallal er kåret som Kokkenes Kok 2024 – en af de største hædersbevisninger i dansk gastronomi. Prisen gives til en kok, der med talent, generøsitet og faglig styrke har gjort en særlig forskel for branchen. Den prestigefyldte pris blev overrakt ved Fonden Dansk Gastronomis

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

FoodserviceMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20

Juleudgave af Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Julen sig nærmer, og det betyder, at nyeste nummer af Food&Drink sætter fokus på julen og alle dens glæder. Læs blandt andet om spændende jule-nyheder, men kom også med til Aalborg for at besøge byens første Michelin-restaurant. Udover at drage nordpå og se på julen har Food&Drink også

Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

Pico Pizza vandt Årets plantebaserede takeaway-måltid ved weekendens Plant Food Festival, hvor Dansk Vegetarisk Forening og Plantebranchen hyldede årets bedste plantebaserede madoplevelser på farten. Hvem laver landets bedste plantebaserede måltid to go? Det blev afgjort i weekenden, da

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

  • Techmedia får ny ejer

    04.11.2025

  • Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Juleudgave af Food&Drink på gaden

    04.11.2025

  • Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

    04.11.2025

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik