• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Messer og konferencer25. 09. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Torino, Milano, London, Grenoble, Oostende og Rom: Byer deler erfaringer med deres fødevarepolitik

Messer og konferencer25. 09. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Byer – hvor halvdelen af verdens befolkning bor og 70 % af den mad, der produceres på verdensplan, forbruges – kan skabe resiliens og bæredygtighed i deres fødevaresystemer: På Terra Madre Salone del Gusto, der i år fandt sted fra den 22. til 26. september i Parco Dora i Torino, blev der torsdag den 22. september afholdt to på hinanden følgende paneldiskussioner på konferenceområdet “Feeding the City“, hvor projektdeltagere og andre eksperter i byers fødevarepolitik diskuterede, hvordan man gør.

Repræsentanter og eksperter fremhævede betydningen af samarbejdet og etableringen af relationer for at sikre resiliens, bæredygtighed og kvalitet i byernes fødevaresystemer.

– Torino var den første italienske by, der gjorde retten til mad til en statut og ikke bare retten til mad, men retten til kvalitetsmad, tilstrækkelig, næringsrig, sund og kulturelt og religiøst acceptabel mad, huskede Michela Favaro, viceborgmester i Torino, og Milanos viceborgmester, Anna Scavuzzo, understregede betydningen af en integreret tilgang til håndteringen af komplicerede situationer og af koalitioner, og understregede, at “en tilgang er enten integreret eller det er ikke en tilgang, det er bare et forsøg,” som eksemplificeret ved Food Trails og deres overordnede projekt, Milan Urban Food Policy Pact, en international aftale om urban fødevarepolitik underskrevet af 243 byer over hele verden. Pagten blev lanceret efter Expo 2015 og samler flere byer over hele verden til at dele bedste praksis og uddeler desuden en pris for at anerkende dem. Ud over oprettelsen af et bibliotek med nye fødevarestrategier fra hele verden implementerer den også innovative, EU-finansierede projekter og har investeret i alt 31 mio. EUR i 16 projekter.

De tre elementer, som byerne bør fokusere på, er ifølge Corinna Hawkes, professor og direktør for Center for Fødevarepolitik ved City, University of London: offentlige indkøb, f.eks. i skoler og hospitaler, markeder for fødevarer i byer og nul madspild. “Hvis alle byer kunne implementere disse tre ting, ville det være transformerende,” sagde hun. Det ville betyde “sunde fødevarer i skolerne gennem offentlige indkøb, sikring af fødevaremarkeder med sunde, gavnlige fødevarer og støtte til producenterne samt reduktion af madspild, hvilket betyder, at vi skal tage fat på miljøet, fødevareusikkerheden og klimaændringerne. Ved grundlæggende at fokusere på borgerne får man en brugercentreret tilgang til fødevaresystemet, der også tager hensyn til behovene hos alle de andre aktører i kæden.”

Marta Messa, Slow Foods generalsekretær, bemærkede:

– vi er nødt til at sætte byernes og bypolitikkens rolle i centrum for at regenerere fødevaresystemet, og hvis vi vil ændre fødevaresystemet, skal vi alle arbejde sammen. Vi kan ikke forvente, at enkeltpersoner ændrer systemet selv.

Slow Food er en vigtig partner i Food Trails, et fireårigt, EU-finansieret projekt, der blev lanceret i oktober 2020, og som har til formål at fremme udviklingen af integrerede fødevarepolitikker i byer ved at etablere “Living Labs”, der gør det muligt for offentlige myndigheder og borgere at samarbejde om at udforme fødevarepolitikker, der styrker samfundet, reducerer spild, øger bæredygtigheden og sikrer, at folk har sunde og sikre kostvaner.

Skolekantiner er et vigtigt element i fødevarepolitikken og nøglen til en reel forandring.

Denne tilgang blev illustreret ved erfaringerne fra Grenoble-Alpes Métropole, en kommunalforvaltning, der omfatter 49 kommuner i det sydøstlige Frankrig.

– Vi har ingen jurisdiktion, når det gælder fødevarer, udtalte Christine Oriol, der er konsulent inden for landbrugsudvikling i Grenoble.

– Det tillader loven ikke. Men vi kan arbejde med energiforsyning, vandforsyning, affald, social sammenhængskraft, finansiering, og alle disse afdelinger har nu programmer rettet mod fødevarepolitikken. Så vi har faktisk en integreret fødevarepolitik.

De var i stand til tangentielt at påvirke skolekantiner gennem deres jurisdiktion over affald og landbrug, arbejde med kvalitetsindkøb, reduktion af madspild og erstatning af engangsplast med genbrugsbeholdere.

Den belgiske by Oostende har implementeret et Food Shift Acceleration Lab, der samarbejder med ni byer for at skabe forandring. Et centralt fokus har været en landbrugspark i byen.

– Den er kun på 35 hektar, så den kommer ikke til at brødføde byen, men det er imponerende at se, hvor mange initiativer der er startet fra denne fødevarepark. Et fællesskabsstøttet landbrug, en gårdbutik, et grøntmarked, uddannelsesaktiviteter, arbejde med skoler, med bofællesskab. Senest har et plejecenter købt 50 aktier i det fællesskabsstøttede landbrug, så de kan få frisk økologisk mad produceret en kilometer fra, hvor det ligger. I stedet for at købe alt i plastikposer køber de nu mad fuld af mudret ler. Det giver dem mere arbejde, men de er virkelig glade for smagen, siger Kathy Belpaeme, leder af fødevareafdelingen.

Offentlig deltagelse er nøglen til ændringen af fødevarepolitikker:

– Rom har 200 fælleshaver, bemærkede Elisabetta Luzzi fra Risorse per Roma, et kommunalt agentur i byen Rom “og deltagelsens kraft udgår fra disse urbane haver. De er som de nye piazzaer – sociale samlingspunkter, fantastiske til at inkludere mennesker med funktionsnedsættelser, svagere mennesker og integrere flygtninge.” Til sidst siger hun: “Den bedste fødevarepolitik kommer fra borgerne. Et levende laboratorie med 400 mennesker fra forskellige organisationer, der repræsenterer flere end 5.000 personer, har mødtes siden februar og er kommet med regler for byens Food Council, som vil blive omsat til lov ved udgangen af året.

Skrevet i: Messer og konferencer

Seneste nyt fra redaktionen

Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 11. 2025

Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder. Den danske app Too Good To Go har på få år etableret sig som en markant aktør på det amerikanske marked. Siden lanceringen i 2020

Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

AktueltFoodserviceFrugt og grøntRåvarer og ingredienser18. 11. 2025

Michelinkok og leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, Per Mandrup, er udnævnt som Kartoffelambassadør 2025 af Danmarks Kartoffel Råd. Kartoflen bør inkluderes på lige fod med linser og bælgfrugter, når de planterige måltider skal på bordet. I hvert fald hvis det står til kulinarisk leder

Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

AktueltMarkedsføringPolitik og eksport18. 11. 2025

Forum for Fødevarereklamer og Læskedrikreklamenævnet hæver aldersgrænsen fra 13 til 15 år for reklamer for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt og for reklamer for læskedrikke. Forum for Fødevarereklamer har siden januar 2008 arbejdet for god markedsførings etik i forhold til

Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

Kød, fisk og fjerkræMejeriTop18. 11. 2025

Ved et storstilet gallaarrangement blev Årets Ret med Gris og Årets Ret med Ost i går uddelt. Med et imponerende håndværk kan Brasserie Carl således kalde sig vinder af Årets ret med gris 2025, mens Ti Trin Ned tog prisen for den bedste osteret. Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik