Tirsdag mødes ejere og topledere fra udvalgte restaurationskæder i Danmark til det årlige symposium Restore Restaurants for at drøfte de udfordringer, som branchen står overfor. Der er både fokus på inflation, samt stigende råvare- og energipriser, men dagens måske vigtigste emne handler om, hvordan man får skabt en arbejdskultur og en branche, der er attraktiv at arbejde i.
Restore Restaurant er et samarbejde mellem Food Organisation of Denmark og Wonderful Copenhagen. Formålet er at styrke restauranterne i tider med modgang og i år er der særligt fokus på arbejdskultur, når knap 50 af landets topledere og restaurantejere af mere end 200 danske restauranter samles.
Restaurationsbranchen har gentagne gange vist, at den drives af en enorm vækstmotor og en masse engagerede madfolk, men det er ikke nok til at holde på de ansatte og hvis ikke man får ændret opfattelsen af branchens forhold, miljø og vilkår, så er der ikke nogen til at servere, kokkerere og drive restauration i fremtiden.
Vi skal have en branche, der fungerer som helhed.
– Det er ingen hemmelighed, at landets restauranter og spisesteder endnu engang er presset til det yderste. Alting stiger, og udfordringen er, at man ikke bare kan fortsætte med at sætte priserne op, eller presse lønningerne ned. Gæsterne skal fortsat have lyst til at tage ud og spise og medarbejderne skal have lyst til at gå på arbejde. Men regningerne skal jo også betales, fortæller Pelle Øby Andersen, der er direktør i Food Organisation of Denmark, som står bag Restore Restaurant Symposium.
– En af de helt store udfordringerne er, at branchen ikke er tillokkende for de unge og det er svært at holde på dem, der er i branchen, hvis restauranterne skal vende hver en krone. Derfor samler vi nogle af landets førende eksperter, restaurantejere og topledere til en snak om, hvordan man får ændret kulturen og skabt arbejdspladser, som vi også fremadrettet kan rekruttere til, afslutter Pelle Øby Andersen.
Til dette års Symposium er blandt andet Noma, Formel B, Aamanns, Madklubben, Gasoline Grill, Mikkeller, Madkastellet, Grød og holdet bag Omar, Safari og Lamar repræsenteret.
Parterne får både mulighed for at dele viden og erfaringer med hinanden, men dagens program byder også på oplæg fra nogle af Danmarks førende eksperter, såsom:
- Steen Bocian, Cheføkonom og Økonomisk Redaktør på Dagbladet Børsen, der tegner udsigten for dansk økonomi
- Kasper Fogh, Formand for Madens Folkemøde, der giver indblik i den globale fødevarekrise
- Mikkel Aarup Hansen, CEO i Wonderful Copenhagen, som sætter ord på forventningerne til turismen
- Allan Agerholm, Formand for PARKEN Sport & Entertainment, som kommer forbi og fortæller om Parkens nye strategi og investering, der blandt andet baner vejen for flere spiseoplevelser fremover
- Emilia Van Hauen, Kultursociolog og forfatter, der, med oplægget ‘De unge viser vejen til fremtiden’ vil gøre gruppen klogere på, hvordan vi skaber fremtidens arbejdspladser og
- Lars Novrup, People & Culture Director på TV2 Danmark, som fortæller meget mere om, hvordan mediehuset har arbejdet dedikeret med at ændre arbejdskulturen efter det massive ‘metoo’-stormvejr.
Symposiet er en del af Restore Restaurants, der er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.