• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedTop20. 06. 2024 | Mikkel Bækgaard

Takeaway vokser i popularitet og portionsstørrelser, mens måltiderne er blevet mindre grønne

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedTop20. 06. 2024 By Mikkel Bækgaard

Danskerne køber masser af takeaway, i større portioner, mens indholdet af kød har fået mere plads på bekostning af grøntsagerne. Det fremgår af en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Burger med fritter
Foto: Freepik.com

En gennemsnitlig husstand i Danmark køber 84 pct. mere fastfood og takeaway end for bare 8 år siden. Det stigende forbrug kalder på en dybere forståelse af, hvad det er, vi faktisk spiser. Derfor har forskere fra DTU Fødevareinstituttet gennemført en undersøgelse af 726 takeaway-måltider fra små, uafhængige restauranter rundt om i landet.

Sammenlignet med en lignende undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet i 2005 tyder undersøgelsen på en stigning i både portionsstørrelser og indhold af kød, ost og bacon, og en mindre mængde grøntsager.

”Takeaway-måltiderne er desværre generelt blevet større. Indholdet af grøntsager er reduceret og de grøntsager, der bruges, er stadig mest icebergsalat, tomat og agurk,” siger projektleder i DTU Fødevareinstituttet og hovedforfatter til undersøgelsen, Marija Langwagen.

En burger med en bøf af oksekød eller kylling med en vægt på ca. 300 gram, indeholder typisk kun 50 gram fine grøntsager, hvilket svarer til 8 pct. af den anbefalede mængde af frugt og grønt om dagen.

Bekymring for sundheden af de mest populære måltider

Der er et stort fokus på sundhed i samfundet, og det kan ses på takeaway-markedet og udvalget af takeaway-måltiderne. I storbyerne er der kommet flere og sundere alternativer, men når forskerne ser samlet på hele landet, er det stadig de traditionelle pizzeriaer og grillbarer, som står for over halvdelen af salget.

”Takeaway-måltiderne er typisk mindre grønne, uden fuldkorn og indeholder en høj andel af animalsk fedt fra kødprodukter og ost. Og når den type takeaway-restauranter ikke sælger sunde måltider, har det en negativ indflydelse på folkesundheden,” siger Marija Langwagen.

Mængden af oksekød i en burger er i gennemsnit steget med 31 pct. svarende til 23 gram per bøf, mens mængden af ost og bacon er steget med henholdsvis 39 pct. og 53 pct.. Samtidig er mængden af grøntsager faldet med 24 pct..

Et andet eksempel på en stigning i indholdet af kød er kebab med pommes frites, hvoraf det gennemsnitlige indhold af kebab er 160 pct. (104 g) større i 2022 sammenlignet med 2005.

Store takeaway-portioner

Mange takeaway-måltider kommer i store portioner. For eksempel har 77 pct. af restauranterne, som sælger asiatiske retter, gennemsnitlige portionsstørrelser på over 700 gram, og en burger med dobbelt bøf, ost og bacon vejer hos halvdelen af restauranterne over et halvt kilo. Der er dog store udsving i størrelsen på de udleverede takeaway-retter, fra en fransk hotdog på 138 gram til wokret med oksekød og ris på 1280 gram.

”Jeg er overrasket over, at portionsstørrelserne generelt er store. Vi har ingen tal for, om de asiatiske retter er vokset, da de ikke var med i undersøgelsen fra 2005, men vi kan se, at de typisk vejer mellem 540 og 849 gram,” siger Marija Langwagen.

En sandwich med kylling og bacon er i gennemsnit blevet 36 pct. større sammenlignet med 2005, og mængden af kylling og bacon er steget med henholdsvis 77 pct. og 58 pct.. Den mindste stigning er indholdet af grøntsager, som trods vægtøgningen på mere end en tredjedel, kun er steget med 15 pct..

Skrevet i: Foodservice, Forskning og uddannelse, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. For nylig åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit

Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed04. 12. 2025

Dansk akvakultur kan stå over for et markant gennembrud i indsatsen for at reducere brugen af antibiotika. Forskere fra Københavns Universitet leder projektet AQUAPHAGE, der udvikler en virusbaseret teknologi, som kan anvendes som et bæredygtigt og målrettet alternativ til antibiotika i produktionen

Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltDrikkevarer04. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri hædres af Danske Ølentusiaster for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene. Bad Seed Brewing løb med hver femte stemme, da medlemmerne af forbrugerorganisationen

Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ04. 12. 2025

Der er fisk og skaldyr på menuen i årets sidste udgave af branchemagasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Vi besøger blandt andet Krogs Fiskerestaurant og hører mere om forædling af fisk, der ikke altid behøves at være pivfrisk. Samme budskab får vi også fra en fiskeopdrætter i

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

Miljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

I forrige uge samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, skulle

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik