• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedTop20. 06. 2024 | Mikkel Bækgaard

Takeaway vokser i popularitet og portionsstørrelser, mens måltiderne er blevet mindre grønne

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedTop20. 06. 2024 By Mikkel Bækgaard

Danskerne køber masser af takeaway, i større portioner, mens indholdet af kød har fået mere plads på bekostning af grøntsagerne. Det fremgår af en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Burger med fritter
Foto: Freepik.com

En gennemsnitlig husstand i Danmark køber 84 pct. mere fastfood og takeaway end for bare 8 år siden. Det stigende forbrug kalder på en dybere forståelse af, hvad det er, vi faktisk spiser. Derfor har forskere fra DTU Fødevareinstituttet gennemført en undersøgelse af 726 takeaway-måltider fra små, uafhængige restauranter rundt om i landet.

Sammenlignet med en lignende undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet i 2005 tyder undersøgelsen på en stigning i både portionsstørrelser og indhold af kød, ost og bacon, og en mindre mængde grøntsager.

”Takeaway-måltiderne er desværre generelt blevet større. Indholdet af grøntsager er reduceret og de grøntsager, der bruges, er stadig mest icebergsalat, tomat og agurk,” siger projektleder i DTU Fødevareinstituttet og hovedforfatter til undersøgelsen, Marija Langwagen.

En burger med en bøf af oksekød eller kylling med en vægt på ca. 300 gram, indeholder typisk kun 50 gram fine grøntsager, hvilket svarer til 8 pct. af den anbefalede mængde af frugt og grønt om dagen.

Bekymring for sundheden af de mest populære måltider

Der er et stort fokus på sundhed i samfundet, og det kan ses på takeaway-markedet og udvalget af takeaway-måltiderne. I storbyerne er der kommet flere og sundere alternativer, men når forskerne ser samlet på hele landet, er det stadig de traditionelle pizzeriaer og grillbarer, som står for over halvdelen af salget.

”Takeaway-måltiderne er typisk mindre grønne, uden fuldkorn og indeholder en høj andel af animalsk fedt fra kødprodukter og ost. Og når den type takeaway-restauranter ikke sælger sunde måltider, har det en negativ indflydelse på folkesundheden,” siger Marija Langwagen.

Mængden af oksekød i en burger er i gennemsnit steget med 31 pct. svarende til 23 gram per bøf, mens mængden af ost og bacon er steget med henholdsvis 39 pct. og 53 pct.. Samtidig er mængden af grøntsager faldet med 24 pct..

Et andet eksempel på en stigning i indholdet af kød er kebab med pommes frites, hvoraf det gennemsnitlige indhold af kebab er 160 pct. (104 g) større i 2022 sammenlignet med 2005.

Store takeaway-portioner

Mange takeaway-måltider kommer i store portioner. For eksempel har 77 pct. af restauranterne, som sælger asiatiske retter, gennemsnitlige portionsstørrelser på over 700 gram, og en burger med dobbelt bøf, ost og bacon vejer hos halvdelen af restauranterne over et halvt kilo. Der er dog store udsving i størrelsen på de udleverede takeaway-retter, fra en fransk hotdog på 138 gram til wokret med oksekød og ris på 1280 gram.

”Jeg er overrasket over, at portionsstørrelserne generelt er store. Vi har ingen tal for, om de asiatiske retter er vokset, da de ikke var med i undersøgelsen fra 2005, men vi kan se, at de typisk vejer mellem 540 og 849 gram,” siger Marija Langwagen.

En sandwich med kylling og bacon er i gennemsnit blevet 36 pct. større sammenlignet med 2005, og mængden af kylling og bacon er steget med henholdsvis 77 pct. og 58 pct.. Den mindste stigning er indholdet af grøntsager, som trods vægtøgningen på mere end en tredjedel, kun er steget med 15 pct..

Skrevet i: Foodservice, Forskning og uddannelse, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik