• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktion12. 10. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Svampe skal lave værdifuldt protein til maden af roepulp

Forskning og uddannelseFødevareproduktion12. 10. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

GUDP-projektet (Miljø og Fødeministeriets Grønt udviklings og demonstrationsprogram)  MycoProtein vil bruge østershatte til at producere fødevareingredienser med umami-smag og højt proteinindhold på basis af restprodukter som roepulp.

Spisesvampen østershat kan bruges til at konvertere restprodukter fra for eksempel sukkerproduktion til fødevareingredienser med et højt indhold af værdifuldt protein og kødagtig umami. Det vil GUDP-projektet MycoProtein gøre og derved bane vejen for en langt mere ressourceeffektiv udnyttelse af landbrugsafgrøderne, end vi kender i dag.

Projektet har fået en bevilling på næsten syv millioner kroner fra GUDP til at udvikle et anlæg, hvor østershatte bliver dyrket i fermenteringstanke på en vandig opløsning af restprodukter fra sukkerindustrien. Både svampe, mycelium og resten af dyrkningssubstratet skal høstes, tørres og anvendes som ingrediens til fødevarer.

Øger afgrødens værdi

I dag bliver restprodukter som roepulp og melasse fra sukkerindustrien primært brugt til dyrefoder, men ved at udnytte en større andel som fødevarer, bliver roer pludselig mere interessante som afgrøde.

– Vi forventer, at afgrødernes værdi kan fordobles uden ekstra input af energi. Det betyder, at CO2-udledningen per kilo produceret plantebaseret fødevare groft sagt kan halveres med ét slag. Det sker endda uden at beslaglægge mere landbrugsjord og med næsten hundrede procent recirkulering af vand, forklarer projektleder Steen Brock fra virksomheden Microbiota Food ApS.

Microbiota Food samarbejder med forskere fra Københavns Universitet og DTU om projektet, og desuden deltager Nordic Sugar og de to producenter af plantebaserede fødevarer, Planteslagterne og Rootly.

Bidrag til nedsat kødforbrug

Det tørrede svampeprodukt, som projektet vil udvikle, skal bruges i plantebøffer, planteburgere og lignende plantebaserede fødevarer for at øge både indholdet og kvaliteten af protein. Steen Brock forventer desuden, at den nye fødevareingrediens vil være interessant som tilsætning til forarbejdede kødprodukter. Begge dele kan bidrage til at nedsætte kødforbruget, og det er der behov for på globalt plan.

– Det er efterhånden almindeligt anerkendt, at kødproduktion er stærkt klimabelastende, og at det er en ineffektiv måde at producere fødevarer på, siger Steen Brock.

– Globalt set er vi nødt til at finde ud af, hvordan vi i fremtiden kan producere flere fødevarer, uden at det belaster miljøet væsentligt mere, og samtidig imødekomme den stigende efterspørgsel på plantebaserede produkter af god kvalitet med et højt proteinindhold.

Høj proteinkvalitet i svampe

En af udfordringerne ved at erstatte kød med planter i kosten er, at proteinet i kød generelt har en bedre sammensætning af essentielle aminosyrer, som er svær at opnå i plantebaseret kost. Det kan svampeprotein – også kaldet mycoprotein – være med til at rette op på.

– Proteinkvaliteten i svampe er på højde med det, som findes i kød, og svampe har et højt niveau af umami, som giver en kødagtig smag. Derfor er det meget velegnet til at hæve kvaliteten på de plantebaserede køderstatninger, forklarer Steen Brock.

Svampene producerer enzymer, der kan nedbryde lignin, cellulose og andre stoffer i planterne, som er ufordøjelige for mennesker. De nedbrydes til mere simple molekyler, som derefter indgår i nye proteiner, vitaminer og fibre, som er mere egnede til human ernæring.

Det gør svampen til et let fordøjeligt produkt med god proteinkvalitet, lavt indhold af simple sukkerarter, lavt fedtindhold og dermed en høj ernæringskvalitet.

– Vi tror på, at denne måde at udnytte svampe på kan blive et stort skridt på vejen mod en mere bæredygtig fødevareforsyning, fordi vi omsætter noget, der har ringe værdi, til sunde fødevarer, og fordi vi producerer det i fermenteringstanke, som ikke lægger beslag på megen plads eller mange ressourcer, siger Steen Brock.

Urgammelt recirkuleringssystem

Svampene har en lang forhistorie på planeten. De har været her i omkring 1,2 milliarder år, mens planterne først kom til for cirka 420 millioner år siden, og de spiller en væsentlig rolle i økosystemerne. Steen Brock kalder svampene for ”skovens forsørger og rengøringsassistent.”

– Svampe er det største, ældste og mest bæredygtige genanvendelsessystem, vi har på planten. De omsætter og omformer affald og dødt materiale til nye molekylære forbindelser og frigør kvælstof og fosfor, så næringsstofferne bliver tilgængelige for planter og dyr.

– Dermed er det naturens egen teknologi, vi overfører til fermenteringstankene og bruger til fremstilling af fødevarer, siger Steen Brock.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik