• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDetailhandel og en grosFrugt og grøntMarkedsføringMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed14. 03. 2024 | Mikkel Bækgaard

Sukkerafgift, subventioner eller mærkninger? Ny rapport viser vejen til nye madvaner

AktueltDetailhandel og en grosFrugt og grøntMarkedsføringMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed14. 03. 2024 By Mikkel Bækgaard

I dag lanceres en ny rapport om, hvad der skal til for at ændre madvanerne i de nordiske lande. Rapporten viser, at skatter og subventioner er vigtige politiske værktøjer, og den indeholder desuden forslag om samarbejde, når det gælder mærkning og regler for markedsføring med henblik på at gøre det lettere for nordboerne at spise sundere og mere klimavenligt.

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rapporten Policy tools for sustainable and healthy eating – Enabling a food transition in the Nordic countries er et supplement til de nordiske næringsstofanbefalinger 2023 (NNR2023), som blev lanceret sidste år. For første gang nogensinde indeholdt NNR2023 videnskabelige anbefalinger i forhold til både sundhed og miljø, og det skabte stor opmærksomhed. 

Den nye rapport ser på, hvad der helt konkret kan gøres politisk for at skabe forudsætninger for, at befolkningen vælger sundere og mere bæredygtige alternativer i en tid, hvor videnskaben gang på gang viser, hvordan både klimaet og folkesundheden er under pres.

“At forbedre vores madvaner er den mest effektive indsats, som vi kan gøre for både folkesundheden og klimaet i Norden. Den nye rapport giver os retning og værktøjer for de modige beslutninger og diskussioner, som vi skal tage for at gøre det lettere for vores borgere at leve bæredygtigt og sundt,” siger Karen Ellemann, generalsekretær i Nordisk Ministerråd.

Sukkerafgift, kødafgift, subventioner og mærkninger – hvad skal få os til at spise rigtigt?

Rapporten viser, hvordan de nordiske lande på forskellige måder kan styrke deres strategier for et forbedret madforbrug og skabe et miljø, som gør det muligt for borgerne at spise både sundt og bæredygtigt. Forbindelserne mellem en række politiske værktøjer fra nudging til regulering er blevet undersøgt i relation til adfærdsændringer. 

Forskerne anbefaler en kombination af indsatser, som også tager hensyn til, at forskellige fødevarerelaterede, personlige og socio-miljømæssige faktorer påvirker, hvordan mennesker reagerer:

“Hvis man ønsker, at nordboerne skal ændre deres madvaner, er det vigtigt at overveje en kombination af policy-instrumenter og incitamenter. Skatter og subventioner spiller en afgørende rolle, men de skal suppleres med yderligere tiltag som informationskampagner og motiverende indsatser,” siger forskeren Leneisja Jungsberg, som er en af forfatterne til rapporten.

Læs rapporten her

Fem anbefalinger til politiske indsatser for bæredygtigt fødevareforbrug

Anlæg et helhedsperspektiv – der er ingen isolerede løsninger

I alle indsatser, som handler om et bedre fødevaresystem, skal vi huske, at der ikke findes nogen lette løsninger. Vi skal gennemføre en række indsatser på samme tid for at skabe bæredygtige, sunde og modstandsdygtige fødevaresystemer. 

Indfør kød- og sukkerafgifter samt subventioner til frugt og grønt 

Forskning viser, at styremidler som afgifter og subventioner påvirker købsadfærden. Det kan for eksempel dreje sig om afgifter på visse former for kød, punktafgifter på drikkevarer tilsat sukker eller subventioner til grøntsager. Hvis de nordiske lande sammen indfører disse former for styremidler, kan det øge offentlighedens accept, hvilket ofte er en udfordring med disse styremidler.

Styrk offentlige indkøb og uddannelse

Norden har en unik mulighed for at kunne bruge de offentlige måltider som en effektiv løftestang for at påvirke forbrugerne til at tage bedre valg i det øvrige liv. De offentlige måltider skal styres for i højere grad at kunne fremme bæredygtige og sunde alternativer i tråd med NNR2023.

Indfør en nordisk fødevaremærkning for klimaet

Mærkninger på varer har en effekt på forbrugernes adfærd. I de nordiske lande har vi haft stor succes med Nøglehulsmærket, som blev udviklet i Sverige for at give vejledning om sunde valg. Nøglehulsmærket er siden blevet videreudviklet, og det er blevet implementeret i både Norge og Danmark. Danmark udvikler nu en klimamærkning for fødevarer, som vi sammen kan bygge videre på og sprede i Norden.

Udarbejd fælles nordiske retningslinjer for at reducere markedsføringen af usund mad 

Flere af vores store fødevarevirksomheder findes i alle nordiske lande, og en harmonisering af reglerne vil gøre det lettere for virksomhederne. Det kan derfor give mening, at de styrkede retningslinjer og lovgivningen med henblik på at reducere markedsføringen af usund mad forberedes i et nordisk samarbejde. I dag er lovgivningen på området svag, og der er brug for nye greb for at reducere reklamer, som påvirker os, og ikke mindst børn og unge, til ubæredygtige og usunde vaner.

Skrevet i: Aktuelt, Detailhandel og en gros, Frugt og grønt, Markedsføring, Miljø og sundhed, Politik og eksport, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 11. 2025

Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder. Den danske app Too Good To Go har på få år etableret sig som en markant aktør på det amerikanske marked. Siden lanceringen i 2020

Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

AktueltFoodserviceFrugt og grøntRåvarer og ingredienser18. 11. 2025

Michelinkok og leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, Per Mandrup, er udnævnt som Kartoffelambassadør 2025 af Danmarks Kartoffel Råd. Kartoflen bør inkluderes på lige fod med linser og bælgfrugter, når de planterige måltider skal på bordet. I hvert fald hvis det står til kulinarisk leder

Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

AktueltMarkedsføringPolitik og eksport18. 11. 2025

Forum for Fødevarereklamer og Læskedrikreklamenævnet hæver aldersgrænsen fra 13 til 15 år for reklamer for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt og for reklamer for læskedrikke. Forum for Fødevarereklamer har siden januar 2008 arbejdet for god markedsførings etik i forhold til

Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

Kød, fisk og fjerkræMejeriTop18. 11. 2025

Ved et storstilet gallaarrangement blev Årets Ret med Gris og Årets Ret med Ost i går uddelt. Med et imponerende håndværk kan Brasserie Carl således kalde sig vinder af Årets ret med gris 2025, mens Ti Trin Ned tog prisen for den bedste osteret. Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik