• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceForskning og uddannelseTop21. 01. 2025 | Mikkel Bækgaard

Stemme til unge gastronomiske talenter

FoodserviceForskning og uddannelseTop21. 01. 2025 By Mikkel Bækgaard

Netværket Morgendagens Madtalenter lancerer et nyt advisory board bestående af unge madiværksættere. Det skal dele erfaringer og fungere som rollemodeller for andre unge talenter og bliver et vigtigt skridt mod at styrke unges iværksætterdrømme.

Foto: Sophie Due

Danskerne bruger stadig flere penge på at spise ud og købe take-away, og restauranternes omsætning satte rekord i 2023. Men på trods af væksten følger antallet af nyopstartede restauranter ikke med. Ifølge HORESTA’s rapport Danskernes udespisevaner 2023 faldt antallet af restauranter gennemsnitligt med 1,9 procent på landsplan, mens der samme år var 333 konkurser, hvilket er det højeste siden 2024.

Så hvis det skal mere gang i iværksætteriet blandt restauratører – og særligt hos de unge – skal der mere til. Og derfor er der mere end nogensinde brug for sparring, rådgivning og erfaringsudveklsing blandt de unge, lyder det fra den unge kok og iværksætter Emilie Qvist Kjærgaard: 

“Der er mange udfordringer, når man starter op i madbranchen, og det kan være ensomt at finde vej selv.”

Svært at komme i gang

Det er ellers ikke fordi, at de unge mangler blod på tanden, når det kommer til iværksætteri. Men der er udfordringer, når det kommer til rent faktisk at kaste sig ud i det. En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser således, at hele 29% af de unge i aldersgruppen 18-29 år peger på, at de ikke mener at have de nødvendige kompetencer til at starte egen virksomhed. Samtidig svarer 25%, at de ikke kan overskue, hvordan de skal komme i gang. 

Derfor er der brug for netværk og inspiration til de unge, så de kan lære af hinanden. Og derfor har Morgendagens Madtalenter lanceret et nye advisory board. Det består af unge madiværksættere, kokke, tjenere, slagtere og konditorer, der har gjort sig bemærket inden for feltet – blandt andet Emilie Qvist Kjærgaard, der som helt ung fik stor succes med Restaurant Medvind i Hanstholm. Medlemmerne deler deres erfaringer og fungerer som rollemodeller for andre unge, der ønsker at starte deres egen virksomhed. Deres mission er dermed at skabe et stærkt netværk, der kan fungere som en livline i en branche, der er præget af høje krav og en ofte usikker opstart. 

På den måde kan medlemmerne hjælpe andre, mener Oskar Mathiassen, der også er medlem af advisory boardet og til daglig arbejder som tjener på Restaurant Fru Larsen i Langå:

“Det bedste ved mit arbejde er at være vært for glade gæster og skabe gode oplevelser, men det kræver mod og inspiration at udvikle sig i branchen. For mig er Morgendagens Madtalenter en fantastisk mulighed for at dele erfaringer og få nye idéer sammen med andre, der brænder for mad og værtskab.”

Netværk er nøglen til succes

Morgendagens Madtalenter er et tre-årigt acceleratorprogram, der støtter unge madentreprenører i Danmark og hjælper dem med at udvikle og fastholde deres karriere i restaurationsbranchen. Projektet blev lanceret med støtte fra Tuborgfondet og sigter mod at skabe et stærkt netværk og en platform, hvor unge talenter kan få adgang til sparring, mentorordninger og de nødvendige ressourcer til at realisere deres drømme om at starte egen virksomhed. I løbet af programmet vil deltagerne få hands-on erfaringer, deltage i workshops og pop-up-restauranter samt opbygge et netværk med erfarne branchefolk. 

Og netop netværk er nøglen til succes, mener man, og derfor er det nye advisory board et middel til at give flere unge blod de nødvendige kompetencer, forklarer projektchef for Morgendagens Madtalenter, Katja Seerup Clausen:

“Netværk og sparring er afgørende for at skabe en bæredygtig fremtid for gastronomiske iværksættere. Med advisory boardet sætter vi unge i spidsen for at hjælpe hinanden og give nye talenter de redskaber, de har brug for til at lykkes. Vi er sikre på, at dette initiativ vil have en positiv indvirkning på hele branchens udvikling. “

Morgendagens Madtalenters advisory board

Advisory boardet består af:  

  • Christina Ivang, konditor, La Glace 
  • Elisabeth Madsen, kok, Falsled Kro, var med til at vinde guld ved Bocuse d’Or 2023  
  • Emily Rindal, souschef, Restaurant Vie
  • Ida Schellerup Andersen, slagter, vinder af Slagterprisen 2024 
  • Karen Bech, sous-chef, Restaurant Maison, vinder af DM i paté en croute 
  • Mia Maja Frederiksen, kok, Restaurant Vie 
  • Magnus Ravnbo, kokkelev, Restaurant Liefferoy, vinder af Kokkenes Kokketalent 2024 og medlem af kokkelandsholdet 
  • My Skovgaard, gartner og ejer af jordbruget Jordfryd 
  • Oskar Mathiassen, tjener, Fru Larsen
  • Emilie Qvist Kjærgaard, kok og tidligere ejer af Restaurant Medvind 
  • Simon Basballe, tidligere kok på Restaurant Lyst  
  • Boris Lunderskov, tidligere kok på Restaurant Kong Hans 

Skrevet i: Foodservice, Forskning og uddannelse, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

AktueltFoodservicePolitik og eksport18. 09. 2025

HORESTA har forfremmet Jeppe Møller-Herskind til administrerende direktør. Som vicedirektør har han gennem de seneste år været en central del af organisationens medlemsvækst og kommercielle udvikling. Han har desuden været branchens synlige stemme i medierne på mange af de politiske dagsordener.

Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

FoodserviceMesser og konferencerTop18. 09. 2025

Danmarks bedste kantine ligger i Hedensted hos Normal A/S. I hvert fald, hvis man spørger Landbrug & Fødevarer, der mandag kunne afsløre vinderen vinderen af Kantineprisen 2025. Der var feststemning og faglig stolthed, da Landbrug & Fødevarer samlede fødevarebranchen til

De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

Detailhandel og en grosPolitik og eksport18. 09. 2025

Fødevarepriserne har pil opad, og det rammer danskerne på pengepungen. Det er oplagt at lette momsen på fødevarer – og det kan endda nemt finansieres: Skal momsen på fødevarer sænkes til 15 pct., skal momsen på andre varer som f.eks. cykler og elektronik hæves med blot 1,6 pct. Det viser nye

I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl sender fælles opfordring til kunderne: Køb Fairtrade-bananer – for bondens løn og bananens fremtid. For første gang nogensinde går de største danske dagligvarekæder – Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl – sammen i en fælles kampagne, der opfordrer danskerne til at

Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

AktueltFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Gæsterne kan smage, lytte, lære og opleve mangfoldigheden, når biodiversiteten på den københavnske madscene fejres for første gang. Mere end 30 producenter, landmænd, kokke, bagere, bryggere, biavlere, møllere, slagtere, pølsemagere og ostemagere samles til festival på Skjolds Plads d. 21.

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

    18.09.2025

  • Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

    18.09.2025

  • De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

    18.09.2025

  • I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

    18.09.2025

  • Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

    18.09.2025

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik