Politikerne er trætte af den, is-producenterne er trætte af den, erhvervsorganisationerne er trætte af den. Afgiften på luft i is er til debat.
Hvem havde troet, at der også var afgift på luft. Svulmeafgiften bliver den kaldt, og du betaler den, hver gang du køber en softice.
Softice er underlagt samme afgift som almindelig is. Den bløde is har blot den omstændighed, at råvarerne til softice består af mælk, naturligt fedt og smagsstoffer, som er svære at afgiftsbelægge særskilt for netop den del, der går til softice. Derfor har de danske myndigheder valgt at pålægge afgiften efter, at råvarerne er pisket op til den færdige spise. Ofte er softice beriget med sukker, hvorved afgiften pr. liter bliver 6,98 kr.
Ved oppiskning til softice vokser råvarernes oprindelige volumen med en faktor 1,65. Den proces betyder, at der er tilføjet ca. 65 pct. luft for at give den fyldige softice. Afgiften ryger oveni hele den færdige vare – og dermed også den luft, der er pisket ind i råvarerne.
– Vi har lagt afgifter på alt muligt pjank og pjat og tilmed også på luft, som får en softice til at svulme op. Spørgsmålet er, om det provenu på 300 mio. kr., staten får ind her, modsvarer den belastning, det pålægger de virksomheder, som skal administrere afgiften. Jeg mener, at der fra politisk hold er brug for, at der gøres op med en lang række fjollede afgifter, der er pålagt produktionen i dette land, siger cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby.
Ifølge en af Danmarks største is-producenter, Premier Is er problemstilingen langt mere alvorlig end beskatningen af luften i softice.
– Svulmeafgiften er naturligvis en lidt latterlig afgift – dels pga. betegnelsen og dels fordi mange kan se det fjollede i at beskatte luft, som tilsættes et produkt. Men is er formentlig den fødevare, som er hårdest beskattet i Danmark, siger Kim Gade Pedersen, økonomidirektør i Premier IS, Mejerigården A/S.
Det skriver FoodCulture i dag.