• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDetailhandel og en grosForskning og uddannelse22. 06. 2023 | Mikkel Bækgaard

Pres på madbudgettet: 136.000 børn lider afsavn

AktueltDetailhandel og en grosForskning og uddannelse22. 06. 2023 By Mikkel Bækgaard

Mindre frugt og grønt, dårligere madpakker og nej tak til sociale arrangementer. Det er virkeligheden for mange danske børn, viser ny undersøgelse fra Madkulturen.

Tilbudsvarer i en bunke

Hver tiende børnefamilie i Danmark er så presset økonomisk, at de må gå på kompromis med kvaliteten og mængderne af den mad, der ender i familiens maver, viser en ny rapport fra Madkulturen. Det mærker børnene bl.a. i form af dårligere madpakker, færre grøntsager og afbud til sociale arrangementer med udgifter til mad.

”136.000 børn. Det svarer til to i hver skoleklasse, der er ringere stillet end deres kammerater, både i forhold til sundhed, gode madvaner og social deltagelse. Det vidner om et ret stort samfundsproblem,” siger direktør i Madkulturen Judith Kyst.

Hellere usund end sulten i seng

Ni ud af ti forældre på et hårdt presset madbudget må gå på kompromis med sundheden for at få enderne til at mødes. De prioriterer mad, som med sikkerhed ender i børnenes maver frem for i skraldespanden. Det betyder mindre frugt og grønt, fordi det ofte har kort holdbarhed og ikke altid er blandt børnenes favoritter. Halvdelen af de pressede børnefamilier får ikke grøntsager på en gennemsnitlig aften, og tre ud af fire spiser ikke frugt dagligt.

”Det er meget bekymrende tal, særligt når man holder dem op imod de stigende tal for både overvægt blandt børn og unge og ulighed i sundhed. Samtidig er det jo enormt forståeligt, at de her forældre prioriterer, at deres børn ikke går sultne i seng,” siger Judith Kyst.

Hun gør opmærksom på, at forældrene i de berørte familier går lige så meget op i sundhed som andre forældre. Der har bare ikke råd til at leve op til idealet om sund mad.

Ikke råd til gæster og fornøjelser

Det er ikke kun den fysiske sundhed, der bliver presset sammen med madbudgettet. Det gælder også trivslen og det sociale liv. Forældrene i de pressede familier fortæller om et liv uden råd til ferier, biografture og legeland, og hvor det at købe en is skal planlægges længe i forvejen.

To ud af tre af familierne undlader at invitere gæster af økonomiske årsager, og næsten lige så mange må takke nej til sociale arrangementer med udgifter til mad. Alt ud over det sædvanlige er med andre ord sparet væk.

Det efterlader familierne med netop det sædvanlige – hverdagen, hvor måltiderne er styret af datovarer og ugens tilbud. Forældrene har svært ved at finde overskud til madlavning, fordi de bruger mange timer på tilbudsjagten og alligevel ender med at skulle kokkerere ud fra utilfredsstillende få ingredienser. Derfor ender de oftere end andre familier med nemme måltidsløsninger som færdigretter.

Kalder på løsninger

Også spisningen hjemme i familien bliver påvirket, når økonomiske bekymringer fylder. Undersøgelsen viser, at mere end hver femte af de pressede familier spiser aftensmad på under et kvarter, og mange spiser hver for sig eller foran en skærm.

”Alt dette tegner et billede af, at spisningen for de her familier er mindre social. Det går både ud over selve spiseoplevelsen og følelsen af at tilhøre et fællesskab. Vi ser også i undersøgelsen, at halvdelen af de pressede forældre føler sig ensomme, og seks ud af ti er utilfredse med deres liv generelt. Vi har ikke målt på børnenes trivsel, men der er grund til at tro, at den også bliver påvirket af de her faktorer,” fortæller Judith Kyst.

Det kalder ifølge Judith Kyst på løsninger fra mange forskellige sider.

”Maden er en akilleshæl, når børnefamilier bliver presset socialt og økonomisk. Men maden kan også blive en del af løsningen. Det håber jeg på, at mange aktører vil tænke med på. Det kan være kommuner, organisationer, supermarkeder, skoler eller professionelle på det sociale område, som på hver deres måde kan være med til at lette presset på hverdagsmaden for de børnefamilier, som er i klemme.”

Madkulturens eget første skridt at nedsætte en tænketank med 25 nøglepersoner, som sammen kan få øje på de gode løsninger på tværs af fødevaredanmark og de sociale arenaer.

Læs rapporten her: https://www.madkulturen.dk/viden/med-maden-som-indsats/

Hovedresultater af undersøgelsen

  • 136.000 børn lever i familier med et hårdt presset madbudget. Dette defineres ud fra den internationale standard for fødevareusikkerhed.
  • 80 % af forældrene i disse familier har spist mindre, end de kunne, for at der var nok til børnene. Tre ud af fire har ligefrem sprunget måltider over.
  • Forældrene går lige så højt op i sundhed som andre forældre. Alligevel må 89 % gå på kompromis med den sunde mad.
  • Halvdelen af de pressede børnefamilier får ikke grøntsager på en gennemsnitlig aften, og tre ud af fire spiser ikke frugt dagligt.
  • 66 % af familierne undlader at invitere gæster pga. økonomi.
  • 33 % af børnene i de pressede familier har måttet undvære sociale arrangementer med mad.
  • 50 % af forældrene i de pressede familier føler sig ensomme. 57 % oplever lav tilfredshed med livet.

Skrevet i: Aktuelt, Detailhandel og en gros, Forskning og uddannelse

Seneste nyt fra redaktionen

Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

Emballage03. 06. 2025

Nemco opfordrer virksomhederne til at søge rådgivning og medlemskab af en kollektiv ordning. Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle sikre, at deres

Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhed03. 06. 2025

Danskernes madfærdigheder bliver dårligere og dårligere, og det får nu Danmarks største fødevarevirksomhed Arla til at slå alarm. Madfærdigheder er nemlig afgørende, når det kommer til danskernes sundhed, klimaet og det sociale samvær. 42 pct. af danske børn og unge siger, at de ikke kan koge

Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed03. 06. 2025

For sjette år i træk sætter Landbrug & Fødevarer fokus på de offentlige køkkener, der gør en forskel. Med Køkkenprisen 2025 hyldes de madhåndværkere, der kombinerer faglighed, smag og bæredygtighed i hverdagen - og viser vejen for fremtidens offentlige måltider. Hver dag serveres mere end

Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

AktueltMesser og konferencer03. 06. 2025

15.-24. august bliver Københavns gader igen fyldt med langborde og leben, når årets Copenhagen Cooking løber af stablen. I år kan gæsterne glæde sig til 100 oplevelser på tværs af hele byen: Fra petanqueturneringer til pizzakonkurrence, en ny version af Smørrebrødets Dag og middag midt på Kongens

Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

Detailhandel og en grosKonfektureMejeriTop03. 06. 2025

De seneste år har danskerne oplevet prisstigninger på mange varer. Nye tal viser, at danskerne ændrer forbrug på nogle varer, mens andre må koste, hvad de koster. Prisen på chokolade har gennem de seneste år været på himmelflugt. Ifølge nye tal fra analysevirksomheden YouGov er kiloprisen for

Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

Detailhandel og en grosFrugt og grønt27. 05. 2025

Nemlig.com offentliggør sit "garantiregnskab" for at vise, hvad det koster at stå bag kvaliteten og friskheden af varer solgt online. I en tid hvor danske forbrugere i stigende grad kræver gennemsigtighed og høj kvalitet, vælger Nemlig som en af de første dagligvareaktører åbent at dele tallene

150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

Foodservice27. 05. 2025

En af landets ældste og mest erfarne leverandører til professionelle køkkener, Oluf Brønnum & Co A/S, åbner 1. juli nyt showroom, kontor og Food Lab på Runetoften 15 i Aarhus – i det tidligere Ken Storkøkken-domicil. Virksomheden, der i 2024 kunne fejre sit 150-års jubilæum, får dermed sin

Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

AktueltDrikkevarer27. 05. 2025

Dansk vin er en voksende branche med stolte rødder og høj kvalitet. Nu bliver Foreningen Dansk Vin en del af SMVdanmark. SMVdanmark vokser med endnu en medlemsorganisation. Foreningen Dansk Vin (FDV) er den syvende organisation, der har meldt sig ind under SMVdanmarks faner det seneste år. FDV

Food&Drink på gaden med fokus på kød

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ27. 05. 2025

Seneste udgave af branchemagasinet Food&Drink er på gaden. I dette nummer har vi fokus på kød og er blandt andet på besøg hos Grambogård på Fyn. Vi har også lært om grønt charcuteri, været (næsten) i luften med Restaurant AOC og været hos en fantastisk producent af Pinot Noir i

Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

Brød og kagerDrikkevarerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 05. 2025

I år kan festivalgæsterne på Roskilde Festival glæde sig til en helt unik øloplevelse, der ikke kun slukker tørsten, men også bidrager til bæredygtighed. Husbryggeriet Jacobsen lancerer en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik