• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed06. 03. 2025 | Mikkel Bækgaard

Plantetopmøde baner vej for flere planter i 1 million måltider

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed06. 03. 2025 By Mikkel Bækgaard

Tirsdag i denne uge var mere end 300 madprofessionelle samlet til Plantetopmøde i København med målet om at få endnu flere planter i de mere end 1 million måltider, der hver dag serveres i offentlige institutioner og private kantiner. Køkkenledere, politikere og producenter mødtes om alt fra kantinebranchens grønne succeser til plante-charcuterie, og konklusionen var klar: Der skal ledelse, velsmag og kompetenceløft på agendaen for at få flere til at spise grønt med glæde. 

Foto: Sophie Due, Food Organisation of Denmark

På en af årets første forårsdage åbnede Hotel- og Restaurantskolen dørene til årets Plantetopmøde, der blev afholdt for at sætte det grønne på dagsordenen i professionelle køkkener i hele Danmark. 

Mere end 300 køkkenledere fra alle landets regioner samt en bred skare af små og store virksomheder, private kantiner og institutioner deltog i debatter og masterclasses, og dagen blev afsluttet med en debat mellem folketingspolitikere Franciska Rosenkilde (ALT), Carsten Bach (LA), Claus Jørgensen (SF) og Zenia Stampe (RV). 

Her diskuterede politikerne hvilke politiske værktøjer, der kan skabe mere planteglæde i de offentlige og private køkkener, blandt andet fremtiden for Det Økologiske Spisemærke. 

Adspurgt af moderator Trine Krebs viste det sig, at mere end hver tredje af tilhørerne arbejder i køkkener med et Spisemærke, og flere efterspurgte varig finansiering. Her udtalte Claus Jørgensen, at SF går til de næste finanslovsforhandlinger med ambition om at sikre en permanent finansiering af Spisemærket, mens Zenia Stampe argumenterede for, at finansiering af Spisemærket skal sikres et andet sted end på finansloven, da denne altid er tidsbegrænset.

Danmarks største kantineudbydere samlet på én scene

En anden scene bød på en helt særlig premiere: Her var en række af Danmarks største kantineoperatører samlet for første gang for at diskutere kantinesektoren som drivkraft i den grønne omstilling. Til debatten deltog Food by Coor, Compass Group, ISS, Meyers, Serwiz, Jespers Torvekøkken og Kokkenes Køkken, der alle arbejder for at få flere planter i de daglige måltider hos deres kunder:

”Tilsammen serverer vi hver dag mere end 250.000 måltider, og alle vores gæster går jo hjem til deres familier og kan dermed potentielt påvirke spisevanerne for endnu flere. Det forpligter”, fortalte Kenneth Balieu Sørensen, der er Head of Culinary hos Compass Group. 

I arbejdet for at skabe grøn omstilling af køkkenerne diskuterede kantinerepræsentanterne både rekruttering, efteruddannelse og CO2-reduktion:

”Mange kunder ønsker at starte den grønne rejse, men har en bekymring om, at denne rejse kan kompromittere medarbejdertilfredsheden. Der er derfor en forventning til os som leverandør, at vi kan balancere en større forandring af vores gæsters spisevaner uden negative reaktioner. Det kan være udfordrende, da al forandring er svær – særligt noget så grundlæggende som vores madvaner. Det kræver ekstremt dygtige ledere i vores køkkener,” sagde Anne-Mette Knudsen fra Food by Coor og uddybede:

”Vi lykkes bedst dér hvor forandringen drives sammen med kunden, og hvor overgangen skal ske gradvist. Og jeg har stor respekt for de kunder og kantineudvalg, der aktivt tilvælger den grønne rejse og går forrest i at kommunikere deres beslutninger i egen organisation”.

Ledelse, velsmag og kompetenceløft skal sætte planter på agendaen

Plantetopmødet blev afholdt som et samarbejde mellem Food Organisation of Denmark, Landbrug & Fødevarer og Kost & Ernæringsforbundet, og værtinde for dagen, Trine Krebs, var tilfreds med dagen:

”Det er opløftende at kunne samle så mange ledere fra hele Danmark om at sætte flere planter på tallerknerne, for mange oplever de samme problemer med manglende efteruddannelse og ledelsessparring,” fortæller Trine Krebs, der også er grøn chef i Food organisation of Denmark,
og sluttede:

”Derfor er det så vigtigt, at vi samles for netop at sætte fokus på hvordan ledelse, kompetenceløft og velsmag er afgørende for at ledere af alle køkkener slår seriøst igennem plantemuren. På den måde kan det mærkes på alle de samfulde kriser vi står med vores fælles fødder i og som handler om både folkesundhed, miljø og bæredygtighed – både i landbruget og i køkkenerne”.

Skrevet i: Foodservice, Frugt og grønt, Messer og konferencer, Miljø og sundhed, Politik og eksport, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Medaljeregn til Slagter Lampe

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencer15. 05. 2025

Det blev til hele 22 medaljer - 21 af guld og sølv - da Slagter Lampe deltog med deres produkter ved fagkonkurrencen på IFA-messen i Frankfurt. Kvaliteten er i fokus i det sønderjyske, familiedrevet pølsemageri i Hammelev, og produkterne testes løbende i fagkonkurrencer i ind- og udland. I en

Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

FødevareproduktionLandbrugPolitik og eksport15. 05. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) og den ukrainske landbrugsminister Vitalii Koval har på et møde i København underskrevet en aftale, der skal udbygge det samarbejde, som landene etablerede i 2023. Aftalen styrker det gode forhold mellem Danmark og Ukraine og samarbejdet om landbrug, fiskeri og

Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

AktueltFødevareproduktion15. 05. 2025

Orkla Danmark har ansat Simon Mosegaard Fibiger som ny administrerende direktør med tiltrædelse den 1. august 2025. Simon Mosegaard Fibiger kommer med solid ledelseserfaring og har arbejdet med nogle af de allerstørste FMCG-brands, senest som direktør for Carlsberg Tyskland. Tidligere har Simon

Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

MejeriTop15. 05. 2025

Årets vindere af Mejeriforeningens Gourmetprisen er Syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri, Fyrtårnsost fra Thise Mejeri og Sølvræv fra Arla Unika samt Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt og flødeis med pistacie begge fra Aabybro Mejeri. Vinderne blev fundet af en stærk dommertrio bestående

Det er blevet dyrere at spise varme hveder

AktueltBrød og kagerDetailhandel og en grosMejeriRåvarer og ingredienser15. 05. 2025

Selvom Store Bededag ikke længere er en helligdag, så ynder danskerne fortsat at spise varme hveder aftenen inden. Men med stigende fødevarepriser er denne tradition blevet dyrere at holde i hævd. En krydderbolle med smør er tradition for mange dagen inden Store Bededag. Men med stigende

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Medaljeregn til Slagter Lampe

    15.05.2025

  • Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

    15.05.2025

  • Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

    15.05.2025

  • Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

    15.05.2025

  • Det er blevet dyrere at spise varme hveder

    15.05.2025

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik