• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed06. 03. 2025 | Mikkel Bækgaard

Plantetopmøde baner vej for flere planter i 1 million måltider

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed06. 03. 2025 By Mikkel Bækgaard

Tirsdag i denne uge var mere end 300 madprofessionelle samlet til Plantetopmøde i København med målet om at få endnu flere planter i de mere end 1 million måltider, der hver dag serveres i offentlige institutioner og private kantiner. Køkkenledere, politikere og producenter mødtes om alt fra kantinebranchens grønne succeser til plante-charcuterie, og konklusionen var klar: Der skal ledelse, velsmag og kompetenceløft på agendaen for at få flere til at spise grønt med glæde. 

Foto: Sophie Due, Food Organisation of Denmark

På en af årets første forårsdage åbnede Hotel- og Restaurantskolen dørene til årets Plantetopmøde, der blev afholdt for at sætte det grønne på dagsordenen i professionelle køkkener i hele Danmark. 

Mere end 300 køkkenledere fra alle landets regioner samt en bred skare af små og store virksomheder, private kantiner og institutioner deltog i debatter og masterclasses, og dagen blev afsluttet med en debat mellem folketingspolitikere Franciska Rosenkilde (ALT), Carsten Bach (LA), Claus Jørgensen (SF) og Zenia Stampe (RV). 

Her diskuterede politikerne hvilke politiske værktøjer, der kan skabe mere planteglæde i de offentlige og private køkkener, blandt andet fremtiden for Det Økologiske Spisemærke. 

Adspurgt af moderator Trine Krebs viste det sig, at mere end hver tredje af tilhørerne arbejder i køkkener med et Spisemærke, og flere efterspurgte varig finansiering. Her udtalte Claus Jørgensen, at SF går til de næste finanslovsforhandlinger med ambition om at sikre en permanent finansiering af Spisemærket, mens Zenia Stampe argumenterede for, at finansiering af Spisemærket skal sikres et andet sted end på finansloven, da denne altid er tidsbegrænset.

Danmarks største kantineudbydere samlet på én scene

En anden scene bød på en helt særlig premiere: Her var en række af Danmarks største kantineoperatører samlet for første gang for at diskutere kantinesektoren som drivkraft i den grønne omstilling. Til debatten deltog Food by Coor, Compass Group, ISS, Meyers, Serwiz, Jespers Torvekøkken og Kokkenes Køkken, der alle arbejder for at få flere planter i de daglige måltider hos deres kunder:

”Tilsammen serverer vi hver dag mere end 250.000 måltider, og alle vores gæster går jo hjem til deres familier og kan dermed potentielt påvirke spisevanerne for endnu flere. Det forpligter”, fortalte Kenneth Balieu Sørensen, der er Head of Culinary hos Compass Group. 

I arbejdet for at skabe grøn omstilling af køkkenerne diskuterede kantinerepræsentanterne både rekruttering, efteruddannelse og CO2-reduktion:

”Mange kunder ønsker at starte den grønne rejse, men har en bekymring om, at denne rejse kan kompromittere medarbejdertilfredsheden. Der er derfor en forventning til os som leverandør, at vi kan balancere en større forandring af vores gæsters spisevaner uden negative reaktioner. Det kan være udfordrende, da al forandring er svær – særligt noget så grundlæggende som vores madvaner. Det kræver ekstremt dygtige ledere i vores køkkener,” sagde Anne-Mette Knudsen fra Food by Coor og uddybede:

”Vi lykkes bedst dér hvor forandringen drives sammen med kunden, og hvor overgangen skal ske gradvist. Og jeg har stor respekt for de kunder og kantineudvalg, der aktivt tilvælger den grønne rejse og går forrest i at kommunikere deres beslutninger i egen organisation”.

Ledelse, velsmag og kompetenceløft skal sætte planter på agendaen

Plantetopmødet blev afholdt som et samarbejde mellem Food Organisation of Denmark, Landbrug & Fødevarer og Kost & Ernæringsforbundet, og værtinde for dagen, Trine Krebs, var tilfreds med dagen:

”Det er opløftende at kunne samle så mange ledere fra hele Danmark om at sætte flere planter på tallerknerne, for mange oplever de samme problemer med manglende efteruddannelse og ledelsessparring,” fortæller Trine Krebs, der også er grøn chef i Food organisation of Denmark,
og sluttede:

”Derfor er det så vigtigt, at vi samles for netop at sætte fokus på hvordan ledelse, kompetenceløft og velsmag er afgørende for at ledere af alle køkkener slår seriøst igennem plantemuren. På den måde kan det mærkes på alle de samfulde kriser vi står med vores fælles fødder i og som handler om både folkesundhed, miljø og bæredygtighed – både i landbruget og i køkkenerne”.

Skrevet i: Foodservice, Frugt og grønt, Messer og konferencer, Miljø og sundhed, Politik og eksport, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik