• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed06. 03. 2025 | Mikkel Bækgaard

Plantetopmøde baner vej for flere planter i 1 million måltider

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed06. 03. 2025 By Mikkel Bækgaard

Tirsdag i denne uge var mere end 300 madprofessionelle samlet til Plantetopmøde i København med målet om at få endnu flere planter i de mere end 1 million måltider, der hver dag serveres i offentlige institutioner og private kantiner. Køkkenledere, politikere og producenter mødtes om alt fra kantinebranchens grønne succeser til plante-charcuterie, og konklusionen var klar: Der skal ledelse, velsmag og kompetenceløft på agendaen for at få flere til at spise grønt med glæde. 

Foto: Sophie Due, Food Organisation of Denmark

På en af årets første forårsdage åbnede Hotel- og Restaurantskolen dørene til årets Plantetopmøde, der blev afholdt for at sætte det grønne på dagsordenen i professionelle køkkener i hele Danmark. 

Mere end 300 køkkenledere fra alle landets regioner samt en bred skare af små og store virksomheder, private kantiner og institutioner deltog i debatter og masterclasses, og dagen blev afsluttet med en debat mellem folketingspolitikere Franciska Rosenkilde (ALT), Carsten Bach (LA), Claus Jørgensen (SF) og Zenia Stampe (RV). 

Her diskuterede politikerne hvilke politiske værktøjer, der kan skabe mere planteglæde i de offentlige og private køkkener, blandt andet fremtiden for Det Økologiske Spisemærke. 

Adspurgt af moderator Trine Krebs viste det sig, at mere end hver tredje af tilhørerne arbejder i køkkener med et Spisemærke, og flere efterspurgte varig finansiering. Her udtalte Claus Jørgensen, at SF går til de næste finanslovsforhandlinger med ambition om at sikre en permanent finansiering af Spisemærket, mens Zenia Stampe argumenterede for, at finansiering af Spisemærket skal sikres et andet sted end på finansloven, da denne altid er tidsbegrænset.

Danmarks største kantineudbydere samlet på én scene

En anden scene bød på en helt særlig premiere: Her var en række af Danmarks største kantineoperatører samlet for første gang for at diskutere kantinesektoren som drivkraft i den grønne omstilling. Til debatten deltog Food by Coor, Compass Group, ISS, Meyers, Serwiz, Jespers Torvekøkken og Kokkenes Køkken, der alle arbejder for at få flere planter i de daglige måltider hos deres kunder:

”Tilsammen serverer vi hver dag mere end 250.000 måltider, og alle vores gæster går jo hjem til deres familier og kan dermed potentielt påvirke spisevanerne for endnu flere. Det forpligter”, fortalte Kenneth Balieu Sørensen, der er Head of Culinary hos Compass Group. 

I arbejdet for at skabe grøn omstilling af køkkenerne diskuterede kantinerepræsentanterne både rekruttering, efteruddannelse og CO2-reduktion:

”Mange kunder ønsker at starte den grønne rejse, men har en bekymring om, at denne rejse kan kompromittere medarbejdertilfredsheden. Der er derfor en forventning til os som leverandør, at vi kan balancere en større forandring af vores gæsters spisevaner uden negative reaktioner. Det kan være udfordrende, da al forandring er svær – særligt noget så grundlæggende som vores madvaner. Det kræver ekstremt dygtige ledere i vores køkkener,” sagde Anne-Mette Knudsen fra Food by Coor og uddybede:

”Vi lykkes bedst dér hvor forandringen drives sammen med kunden, og hvor overgangen skal ske gradvist. Og jeg har stor respekt for de kunder og kantineudvalg, der aktivt tilvælger den grønne rejse og går forrest i at kommunikere deres beslutninger i egen organisation”.

Ledelse, velsmag og kompetenceløft skal sætte planter på agendaen

Plantetopmødet blev afholdt som et samarbejde mellem Food Organisation of Denmark, Landbrug & Fødevarer og Kost & Ernæringsforbundet, og værtinde for dagen, Trine Krebs, var tilfreds med dagen:

”Det er opløftende at kunne samle så mange ledere fra hele Danmark om at sætte flere planter på tallerknerne, for mange oplever de samme problemer med manglende efteruddannelse og ledelsessparring,” fortæller Trine Krebs, der også er grøn chef i Food organisation of Denmark,
og sluttede:

”Derfor er det så vigtigt, at vi samles for netop at sætte fokus på hvordan ledelse, kompetenceløft og velsmag er afgørende for at ledere af alle køkkener slår seriøst igennem plantemuren. På den måde kan det mærkes på alle de samfulde kriser vi står med vores fælles fødder i og som handler om både folkesundhed, miljø og bæredygtighed – både i landbruget og i køkkenerne”.

Skrevet i: Foodservice, Frugt og grønt, Messer og konferencer, Miljø og sundhed, Politik og eksport, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

Fødevaregrosissten Dagrofa Foodservice og techvirksomheden FoodOp har forenet kræfterne i et nyt partnerskab, der skal gøre det nemmere drive et professionelt køkken. En digital assistent skal sikre, at der kommer mere fokus på madglæde og på kampen mod madspild i en travl hverdag. Dagrofa

Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

AktueltBrød og kagerForskning og uddannelse09. 09. 2025

Line Munk Erikslev, der er bager hos KonditorBager i Ørum, deltager ved EuroSkills 2025 i Herning. Med masser af træning og lokal opbakning sætter hun barren højt og sigter efter øverste trin på podiet.  Den efterhånden rutinerede Skills-deltager og bager Line Munk Erikslev, som sidste år vandt

DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

LandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

I de seneste to år har DLG Group arbejdet for at fremme det regenerative landbrug, og nu tager andelsselskabet endnu et skridt, når man samler 10 udvalgte landbrug i et pilotprojekt, der skal opsamle data og beregne effekterne på dyrkningsformen. ”Et er, at vi kan se og mærke med vores egne

To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ09. 09. 2025

På et møde i sidste uge har Danish Crowns repræsentantskab godkendt, at Mogens Nørgaard Mogensen og Carsten Rasmussen træder ind i bestyrelsen for Danish Crown AmbA. På indstilling fra Nominerings- og Evalueringsudvalget har Danish Crowns repræsentantskab i sidste uge godkendt to ændringer i

Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

AktueltMesser og konferencer09. 09. 2025

Danmarks største madfestival ”Food Festival” stifter et nyt ambassadørkorps med målet om at konsolidere og styrke festivalens fremtid. Blandt ambassadørerne er blandt andre Aarhus’ borgmester Anders Winnerskjold, regionsrådsformand Anders Kühnau og næstformand i Salling Fondene Karin

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

  • Toms Gruppen giver nyt liv til den ikoniske Guldæske

    04.09.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på brød, mel og bagværk

    04.09.2025

  • 1400 studerende fra amerikanske universiteter skal opleve dansk madkultur og gastronomi

    04.09.2025

  • Danmarkshistoriens største uddannelsesevent starter snart

    04.09.2025

  • Vinderne af Produktprisen og Irma-Prisen 2025 er fundet

    04.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik