• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionLandbrug05. 10. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Plantebranchen glad for ny landbrugsaftale

FødevareproduktionLandbrug05. 10. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Plantebranchen glæder sig over, at to grønne milepæle er flyttet i den nye landbrugsaftale: Der skal nu laves en handlingsplan for at fremme de plantebaserede fødevarer i Danmark, og en fond med 75 mio. kr. årligt fra 2022 til 2030 skal være med til at understøtte den grønne omstilling af maden. Oveni kommer 580 mio. kr. i grøn landbrugsstøtte.

For første gang i historien har de grønne fødevarer fået en særlig plads i den landbrugsaftale, som netop er indgået med et bredt flertal bag.

– Landbrugsaftalen er et vigtigt skridt i den rigtige retning. I Plantebranchen glæder vi os over, at de grønne fødevarer har fået en central plads i aftalen. Det vidner om, at der er politisk vilje til flere grønne fødevarer – fra jord til bord, siger sekretariatschef i Plantebranchen, Frederik Madsen.

Han fremhæver fødevareminister Rasmus Prehns vedholdenhed i forhandlingerne og fokus på at skabe et fundament for, at Danmark internationalt kan komme i førertrøjen inden for plantebaserede fødevarer. Han glæder sig desuden over, at der er et bredt flertal bag aftalen.

Plantebranchen repræsenterer 41 virksomheder og organisationer, der beskæftiger sig med plantebaserede fødevarer og grøn omstilling.

Handlingsplan skal sikre mål og retning for grønne fødevarer
– Sammen med en række organisationer har vi i visionsrapporten ’Fra foder til føde’ anbefalet politikerne, at der bliver udarbejdet en strategi for at fremme de plantebaserede fødevarer. Uden mål og retning sker der ingen grøn omstilling. Derfor er det yderst glædeligt, at tilblivelsen af en handlingsplan er en del af den nye landbrugsaftale, siger Frederik Madsen.

Han ser frem til at bidrage til indholdet af handlingsplanen, som skal være med til at sikre, at Danmark får del i den store vækst, der er inden for plantebaserede fødevarer.

Plantebranchen mener, at potentialet for plantebaserede fødevarer er enormt. Investeringerne i grønne fødevareselskaber er det seneste år tredoblet til omkring 18 mia. kr. Og om seks år ventes markedet for plantebaserede fødevare i Vesteuropa at udgør en værdi på 460 mia. kr. og 870 mia. kr. to år senere.

Fond understøtter omstilling
Frederik Madsen understreger også vigtigheden af, at der nu bliver stiftet en fond, som skal understøtte udviklingen af flere plantebaserede fødevarer.

– Nedsættelse af en plantefond, som vi også har anbefalet, er en vigtig brik i den grønne omstilling. Det vil medføre fokus på alt fra forskning og udvikling i plantebaserede fødevarer og planteproteiner til initiativer inden for produktion, uddannelse og offentlige indkøb, siger Frederik Madsen.

Et ekstra incitament til grøn omlægning af landbruget er EU’s nye grønnere landbrugsstøtte, som i mindst fem år vil gå til landmænd, som producerer plantebaserede fødevarer. Her er sat 580 mio. kr. af over fem år.

Og forbrugerne er med på den grønne omstilling. Sidste år svarede 6 ud af 10 i en Voxmeter-analyse, at de var enige i, at Danmark skulle lægge sig i front med hensyn til at være bedst til at producere plantebaserede fødevarer.

Den nye aftale er både godt nyt for forbrugerne, landbruget og klimamålene. Forbrugerne efterspørger flere grønne fødevarer af hensyn til klimabelastning, dyrevelfærd og kostanbefalinger. Dansk landbrug kan blive frontløber inden for dyrkning og forarbejdning af nye afgrøder. Og med hensyn til klimamålene, så har fødevareproduktionen stor indflydelse på udledning af klimagasser. Her medfører produktionen af animalske fødevarer et langt større klimaaftryk end plantebaserede fødevarer, lyder det fra organisationen.

– Danmark er et stolt landbrugsland, hvor vi i dag dyrker foder på 80 pct. af landbrugsarealet. Fremover er vi nødt til at fokusere mere på at producere føde, som kan spises uden først at have været igennem en ko eller en gris. Vi er på vej i en ny og mere grøn retning, og den bliver understøttet af den nye landbrugsaftale, siger Frederik Madsen.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Landbrug

Seneste nyt fra redaktionen

Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

Foodservice30. 10. 2025

World Culinary Awards har offentliggjort årets vinder af ”Denmark’s Best Hotel Restaurant”. Siden 2020 har World Culinary Awards kåret verdens bedste gastronomiske oplevelser, både internationale og nationalt.  I år har de nomineret blandt andet været Radissons Blue Elephant, Nimb Brasserie

En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

DrikkevarerMejeri30. 10. 2025

God kaffe er god medarbejderpleje. Flere virksomheder investerer i kaffemaskiner med friskmalet kaffe og frisk mælk for at tiltrække og fastholde medarbejdere. Kaffe er nemlig ikke bare kaffe – det er en vigtig del af hverdagen, der kan gøre en forskel for både trivsel og tilknytning på

Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

AktueltDrikkevarer30. 10. 2025

Efter en todages konkurrence den 19. og 20. oktober blev danske Ketil Sauer kåret som vinder af den første udgave af Master of Port Scandinavia, og kunne tage den prestigefyldte Silver Goblet med hjem. Den danske sommelier imponerede juryen med sin dybe viden om portvin, sine sommelierfærdigheder og

Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 10. 2025

En ny publikation fra Tænketanken Frej peger på, hvordan regler og rammer kan ændres, så det bliver lettere for fødevaresektoren at fremme natur og biodiversitet. Over hele Danmark står lodsejere, landmænd og virksomheder klar til at skabe mere natur. Men alt for ofte bliver de bremset af

Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

Detailhandel og en grosFoodserviceTop30. 10. 2025

Den danske Spiseguide har kåret AOC som Årets Restaurant ved en gallamiddag på Kokkedal Slot, hvor også Peter Trauboth fra Restaurant Levi blev hædret for sin rolle som restaurantchef. Den danske Spiseguide er en årlig guide, som siden 1978 har bedømt danske restauranter i forskellige

Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed27. 10. 2025

Det er ikke kun sollys, men også kosten, der styrer vores indre biologiske ur og dets evne til at tilpasse sig årstiderne, viser ny forskning i mus. Derfor kan det have betydning for vores sundhed, at vi spiser sæsonens lokalt producerede fødevarer, vurderer forsker. Vores blodtryk stiger fra

Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

Frugt og grøntFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Mangfoldigheden af planter bliver begrænset, hvis EU vedtager ny lov om bytte og handel med frø, mener Frie Bønder – Levende Land og Landsforeningen Praktisk Økologi. En menu med høj biodiversitet er den sundeste - det er efterhånden almen viden, mener Levende Land og Landsforeningen Praktisk

Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksport27. 10. 2025

Årets finanslov er blevet offentliggjort, og her modtager Madens Folkemøde 1 mio. kroner til at afholde et Nationalt Forum for Ung Sundhed i 2026. Indsatsen skal samle en breds kreds af aktører for at forebygge overvægt og styrke sundhed og madvaner blandt børn og unge både lokalt og

Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

AktueltFødevareproduktionMiljø og sundhed27. 10. 2025

Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 % sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske partnerskaber inden for restaurant- og

Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Landbrug & Fødevarer har kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Køkkenprisen 2025 uddeles til det offentlige køkken, der bedst formår at kombinere sundhed, smag og økologi. I år har Skolerne i Oure

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

  • Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

    27.10.2025

  • Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

    27.10.2025

  • Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

    27.10.2025

  • Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

    27.10.2025

  • Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

    27.10.2025

  • Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

    23.10.2025

  • Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

    23.10.2025

  • Hørkram-stifter er død

    23.10.2025

  • Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

    23.10.2025

  • Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

    23.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik