• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionLandbrug05. 10. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Plantebranchen glad for ny landbrugsaftale

FødevareproduktionLandbrug05. 10. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Plantebranchen glæder sig over, at to grønne milepæle er flyttet i den nye landbrugsaftale: Der skal nu laves en handlingsplan for at fremme de plantebaserede fødevarer i Danmark, og en fond med 75 mio. kr. årligt fra 2022 til 2030 skal være med til at understøtte den grønne omstilling af maden. Oveni kommer 580 mio. kr. i grøn landbrugsstøtte.

For første gang i historien har de grønne fødevarer fået en særlig plads i den landbrugsaftale, som netop er indgået med et bredt flertal bag.

– Landbrugsaftalen er et vigtigt skridt i den rigtige retning. I Plantebranchen glæder vi os over, at de grønne fødevarer har fået en central plads i aftalen. Det vidner om, at der er politisk vilje til flere grønne fødevarer – fra jord til bord, siger sekretariatschef i Plantebranchen, Frederik Madsen.

Han fremhæver fødevareminister Rasmus Prehns vedholdenhed i forhandlingerne og fokus på at skabe et fundament for, at Danmark internationalt kan komme i førertrøjen inden for plantebaserede fødevarer. Han glæder sig desuden over, at der er et bredt flertal bag aftalen.

Plantebranchen repræsenterer 41 virksomheder og organisationer, der beskæftiger sig med plantebaserede fødevarer og grøn omstilling.

Handlingsplan skal sikre mål og retning for grønne fødevarer
– Sammen med en række organisationer har vi i visionsrapporten ’Fra foder til føde’ anbefalet politikerne, at der bliver udarbejdet en strategi for at fremme de plantebaserede fødevarer. Uden mål og retning sker der ingen grøn omstilling. Derfor er det yderst glædeligt, at tilblivelsen af en handlingsplan er en del af den nye landbrugsaftale, siger Frederik Madsen.

Han ser frem til at bidrage til indholdet af handlingsplanen, som skal være med til at sikre, at Danmark får del i den store vækst, der er inden for plantebaserede fødevarer.

Plantebranchen mener, at potentialet for plantebaserede fødevarer er enormt. Investeringerne i grønne fødevareselskaber er det seneste år tredoblet til omkring 18 mia. kr. Og om seks år ventes markedet for plantebaserede fødevare i Vesteuropa at udgør en værdi på 460 mia. kr. og 870 mia. kr. to år senere.

Fond understøtter omstilling
Frederik Madsen understreger også vigtigheden af, at der nu bliver stiftet en fond, som skal understøtte udviklingen af flere plantebaserede fødevarer.

– Nedsættelse af en plantefond, som vi også har anbefalet, er en vigtig brik i den grønne omstilling. Det vil medføre fokus på alt fra forskning og udvikling i plantebaserede fødevarer og planteproteiner til initiativer inden for produktion, uddannelse og offentlige indkøb, siger Frederik Madsen.

Et ekstra incitament til grøn omlægning af landbruget er EU’s nye grønnere landbrugsstøtte, som i mindst fem år vil gå til landmænd, som producerer plantebaserede fødevarer. Her er sat 580 mio. kr. af over fem år.

Og forbrugerne er med på den grønne omstilling. Sidste år svarede 6 ud af 10 i en Voxmeter-analyse, at de var enige i, at Danmark skulle lægge sig i front med hensyn til at være bedst til at producere plantebaserede fødevarer.

Den nye aftale er både godt nyt for forbrugerne, landbruget og klimamålene. Forbrugerne efterspørger flere grønne fødevarer af hensyn til klimabelastning, dyrevelfærd og kostanbefalinger. Dansk landbrug kan blive frontløber inden for dyrkning og forarbejdning af nye afgrøder. Og med hensyn til klimamålene, så har fødevareproduktionen stor indflydelse på udledning af klimagasser. Her medfører produktionen af animalske fødevarer et langt større klimaaftryk end plantebaserede fødevarer, lyder det fra organisationen.

– Danmark er et stolt landbrugsland, hvor vi i dag dyrker foder på 80 pct. af landbrugsarealet. Fremover er vi nødt til at fokusere mere på at producere føde, som kan spises uden først at have været igennem en ko eller en gris. Vi er på vej i en ny og mere grøn retning, og den bliver understøttet af den nye landbrugsaftale, siger Frederik Madsen.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Landbrug

Seneste nyt fra redaktionen

Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

AktueltFoodservicePolitik og eksport18. 09. 2025

HORESTA har forfremmet Jeppe Møller-Herskind til administrerende direktør. Som vicedirektør har han gennem de seneste år været en central del af organisationens medlemsvækst og kommercielle udvikling. Han har desuden været branchens synlige stemme i medierne på mange af de politiske dagsordener.

Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

FoodserviceMesser og konferencerTop18. 09. 2025

Danmarks bedste kantine ligger i Hedensted hos Normal A/S. I hvert fald, hvis man spørger Landbrug & Fødevarer, der mandag kunne afsløre vinderen vinderen af Kantineprisen 2025. Der var feststemning og faglig stolthed, da Landbrug & Fødevarer samlede fødevarebranchen til

De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

Detailhandel og en grosPolitik og eksport18. 09. 2025

Fødevarepriserne har pil opad, og det rammer danskerne på pengepungen. Det er oplagt at lette momsen på fødevarer – og det kan endda nemt finansieres: Skal momsen på fødevarer sænkes til 15 pct., skal momsen på andre varer som f.eks. cykler og elektronik hæves med blot 1,6 pct. Det viser nye

I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl sender fælles opfordring til kunderne: Køb Fairtrade-bananer – for bondens løn og bananens fremtid. For første gang nogensinde går de største danske dagligvarekæder – Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl – sammen i en fælles kampagne, der opfordrer danskerne til at

Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

AktueltFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Gæsterne kan smage, lytte, lære og opleve mangfoldigheden, når biodiversiteten på den københavnske madscene fejres for første gang. Mere end 30 producenter, landmænd, kokke, bagere, bryggere, biavlere, møllere, slagtere, pølsemagere og ostemagere samles til festival på Skjolds Plads d. 21.

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

    18.09.2025

  • Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

    18.09.2025

  • De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

    18.09.2025

  • I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

    18.09.2025

  • Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

    18.09.2025

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik