• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed31. 10. 2024 | Mikkel Bækgaard

Plantebaserede alternativer bruges kun lidt

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed31. 10. 2024 By Mikkel Bækgaard

Plantebaserede alternativer til kød, fisk og mejeriprodukter bliver kun brugt i et begrænset omfang, viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Plantebaserede drikke i kaffe og te er den mest udbredte brug af plantebaserede alternativer. Foto: Freepik.com

I alt 23 pct. af danskerne bruger et plantebaseret alternativ til kød, fisk eller mejeriprodukter indenfor en uge. Tallet omfatter, hvis de adspurgte har spist et plantebaseret alternativ som et hovedmåltid, brugt det som protein-delen af et måltid eller som erstatning for et mejeriprodukt, f.eks. som plantedrik i kaffe eller te. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

”Det kommer bag på mig, hvor lidt borgerne har taget de plantebaserede alternativer til sig, og det understreger, at: Ja, en kost-omstilling er i gang, men det går langsomt. Data viser, at den ernæringsmæssige betydning af de plantebaserede alternativer er lav, for de fylder så lidt i vores kost,” siger seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet, Sisse Fagt.

Plantebaserede drikke i kaffe og te er den mest udbredte brug af plantebaserede alternativer.

Undersøgelsen omfatter 1.391 voksne i alderen 18-80 år, som har ført kostdagbog og deltaget i et personligt interview.

Skepsis overfor sundhed og klimavenlighed

Undersøgelsen viser også, at danskerne opfatter de plantebaserede alternativer som nemme at gå til.

”Det kan være en let måde at komme til at spise mere plantebaseret på – det er convenience. Men folk sætter samtidig spørgsmålstegn ved, om de plantebaserede alternativer er sunde og klimavenlige,” siger forsker Mette Rosenlund Sørensen fra DTU Fødevareinstituttet.

Forbrugerne er opmærksomme på, at der ikke er tale om råvarer, men om forarbejdede fødevarer.

”Når man ser på den ofte lange ingrediensliste, så ved folk godt, at det koster noget på klima-kontoen at forarbejde produkterne. Og det har de også ret i. Hvis vi sammenligner grøntsager med kød, er der et spænd fra den mindst CO2-belastende grøntsag til det mest CO2-belastende kød, og her vil de plantebaserede alternativer typisk ligge i den høje ende af grøntsagsspektret, men altså stadig være mere klimavenlige end kød,” forklarer Sisse Fagt.

De hyppigste brugere af plantebaserede alternativer er yngre kvinder

Undersøgelsen viser, at kvinder mellem 18-49 år er mere tilbøjelige til at bruge plantebaserede alternativer end andre.

Den viser også, at brugerne af plantebaserede alternativer generelt spiser lidt sundere i forhold til De officielle Kostråd, da de har et højere indhold af frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder, frø og kornprodukter samt et lavere indhold af rødt kød og mejeriprodukter i kosten. Det betyder også, at de har et lidt højere indhold af kostfibre, folat, E- og C-vitamin samt magnesium sammenlignet med gruppen, som ikke bruger plantebaserede alternativer. Gruppen som ikke bruger plantebaserede alternativer har til gengæld et højere indhold af protein og B12, og til dels også et højere indhold af zink, A- og D-vitamin, niacin og riboflavin i kosten.

De plantebaserede alternativer bruges efter hensigten

Når fødevareproducenter ønsker at lave plantebaserede alternativer til kød, fisk og mejeriprodukter, kan de blive beriget med de vitaminer og mineraler, som er i det produkt, de er et alternativ for – dog undtaget de økologiske udgaver, som ikke må beriges.

Berigelse kræver en risikovurdering, som DTU Fødevareinstituttet leverer til Fødevarestyrelsen, hvilket også er baggrunden for undersøgelsen. Når forskerne skal lave en risikovurdering, er det bl.a. vigtigt for dem at vide, hvordan befolkningen bruger de plantebaserede alternativer.

”Generelt bruger borgerne de plantebaserede alternativer, som de var tiltænkt, og det betyder noget for ernæringen. Hvis du f.eks. spiser dobbelt så meget af et kødalternativ, som du ville have spist af kødet, kan det måske blive uhensigtsmæssigt set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt, men det er altså ikke tilfældet her,” siger Anja Biltoft-Jensen, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet.

Deltagerne i undersøgelsen oplyste, at de indtog de plantebaserede alternativer i nogenlunde samme mængder som de produkter, de erstatter. Resultaterne tyder ikke på, at de plantebaserede alternativer f.eks. erstatter frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder, frø og kornprodukter i kosten.

Ingen i undersøgelsen brugte plantebaserede fiskealternativer.

Fakta om plantebaserede alternativer

Plantebaserede alternativer til kød, fisk og mejeriprodukter er produkter, som er baseret på planter, men efterligner smag, tekstur og egenskaber ved traditionelle kød-, fisk- og mejeriprodukter.

Alternativerne er rettet mod f.eks. vegetarer, veganere og personer, der gerne vil nedsætte deres forbrug af animalske produkter. Plantealternativer til kød består mest af alternativer til hakket fars, for-formede bøffer, nuggets, schnitzel, pålæg, pølser, falafler og tofu. Plantealternativer til mejeriprodukter omfatter bl.a. plantedrikke, syrnede plantedrikke og plantebaserede oste.

Salget af plantebaserede alternativer, herunder plantedrikke, er steget i de senere år, men stigningen kommer fra et lavt udgangspunkt. I 2009 udgjorde salget af plantedrikke ifølge data fra Euromonitor 0,8 liter per person per år, hvilket i 2023 var steget til 3,1 liter per person per år – dvs. en stigning på 288 pct.. Data fra Euromonitor viser, at salget af kød- og fiskealternativer i 2016 udgjorde 0,3 kg per person per år, og i 2023 0,9 kg per person per år, hvilket er en stigning på 300 pct.. pct.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

Drikkevarer22. 05. 2025

Nu kan vinentusiaster modtage vinanbefalinger fra Danmarks dygtigste sommelierer og samtidigt støtte lokale vinhandlere. Initiativet er blevet taget så godt imod, at vinplatformen Bottle Hero nu gør klar til at gå internationalt med frisk kapital i ryggen.  Nu kan man få vinoplevelsen fra

Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

Forskning og uddannelseMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der

Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

AktueltDrikkevarerFoodservice22. 05. 2025

Go Nordic Cruiseline, selskabet bag Oslobåden, skifter fra Heineken til Carlsberg som ny ølleverandør på ruten mellem København og Oslo. Skiftet er led i en større rebranding med øget fokus på nordisk identitet, hvor Carlsberg viser sig at være gæsternes foretrukne øl. Fremover vil passagererne

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres position

Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

FoodserviceTop22. 05. 2025

Da tusindvis af københavnske skoleelever tirsdag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken. På menuen står der enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med

Foodexpo lancerer nyt messekoncept

Messer og konferencer20. 05. 2025

Et helt nyt messekoncept med 15 unikke zoner venter de besøgende på næste års Foodexpo, der med den nye konstruktion samler brancherne i hver deres zone. Nordens største event for fødevareprofessionelle finder sted 22.-24. marts 2026 i MCH Messecenter Herning. Udstillerne på næste års Foodexpo

Ny AI skal nudge til at spise grønnere

Detailhandel og en grosForskning og uddannelseFrugt og grøntMiljø og sundhed20. 05. 2025

Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online. Hvis du bruger Netflix, Spotify eller TikTok, kender du også til den anbefalelsesalgoritme, som baseret på dine

Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed20. 05. 2025

70 spændende, lokale produkter fra hele landet er reduceret til 12, der nu skal dyste om Produktprisen 2025 i kategorierne Mad, Konfekture, Drikke og Innovation. Ved smagningen smagte og udvalgte dommerne samtidig fem produkter, der for første gang skal dyste om Coops nye pris, Irmaprisen, og dermed

Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

AktueltMesser og konferencer20. 05. 2025

15.-17. maj blev Madens Folkemøde afholdt Nykøbing Falster. Folkemødet har tidligere været afholdt på et lokalt gods, men flyttede i år netop for at kunne få flere besøgende. Madens Folkemøde mere end tredoblede deres besøgstal i forhold til sidste år.  André Andersen har været direktør i

Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

FoodserviceMesser og konferencerTop20. 05. 2025

Tre af Danmarks dygtigste kokke dystede fredag på torvet i Nykøbing Falster for at blive landets næste repræsentant ved de prestigefyldte Bocuse d’Or-konkurrencer. Vinderen er nu fundet: Christian Wellendorf, køkkenchef og partner på Babette i København. Christian Wellendorf konkurrerede mod

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Ny AI skal nudge til at spise grønnere

    20.05.2025

  • Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

    20.05.2025

  • Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

    20.05.2025

  • Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

    20.05.2025

  • Medaljeregn til Slagter Lampe

    15.05.2025

  • Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

    15.05.2025

  • Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

    15.05.2025

  • Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

    15.05.2025

  • Det er blevet dyrere at spise varme hveder

    15.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik