• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktionTop23. 09. 2025 | Mikkel Bækgaard

Orkla og stjernekok med i globalt partnerskab: Vil lave mad ud af CO₂

Forskning og uddannelseFødevareproduktionTop23. 09. 2025 By Mikkel Bækgaard

Orkla Danmark er gået med i et partnerskab, der skal udvikle fremtidens proteinrige fødevarer baseret på CO₂ – en teknologi, som potentielt kan brødføde mere end en milliard mennesker. Arbejdet foregår i et konsortium, der finansieres af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden. Også stjernekokken Rasmus Munk fra Alchemist er med inde over.

I juni 2023 lancerede Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden The Acetate Consortium – et ambitiøst internationalt samarbejde, der skal omdanne CO₂ til næringsrigt protein. Hermed styrkes indsatsen for at bekæmpe global fødevareusikkerhed og klimaforandringer gennem udviklingen af en skalerbar og økonomisk bæredygtig produktion af mad, som ikke er afhængig af landbrugsjord.

”Projektet kan potentielt revolutionere den globale fødevareproduktion, og derfor er vi både glade og stolte over at være med. Det passer rigtig godt ind i Orkla Danmarks indsats for at sænke vores klimaaftryk, minimere madspild og lancere innovative, grønnere produkter, der gør det lettere at vælge mere bæredygtigt i hverdagen,” siger Simon Mosegaard Fibiger, CEO i Orkla Danmark.

Konsortiet, der er finansieret af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden, blev etableret i 2023. I første fase har fokus været på at udvikle en platform, der omdanner CO₂ til acetat, som derefter bruges til at fermentere encellede og præcisionsproteiner.

Proteinet er et alternativ til animalsk protein og kan dermed mindske behovet for landbrug, fremme biodiversitet og bidrage til at sikre, at mere end én milliard mennesker – særligt i lav- og mellemindkomstlande – i fremtiden har adgang til tilstrækkeligt protein.

Fra science fiction til virkelighed

Projektet går nu ind i fase 2, der løber frem til 2027. Her er målet at optimere og opskalere de udviklede løsninger og at anvende proteinet i nye fødevareprototyper, som skal produceres og testes med henblik på senere at kunne skaleres fra prototype til reel produktion.

Det nye fokus udvider konsortiet med flere partnere, herunder Orkla Danmark, der bidrager med ekspertise inden for fødevarevidenskab, forbrugeradfærd, gastronomi og socioøkonomisk modellering.

“Vi har brug for konkrete løsninger, der kan brødføde flere mennesker uden at lægge yderligere pres på vores naturressourcer og gøre det muligt at producere mad i områder, der har adgang til meget lidt eller ingen landbrugsjord. Da konsortiet begyndte sit arbejde for to år siden, virkede fødevarer fremstillet af CO₂ som noget taget ud af en science fiction-film. Inden for de næste to år kan vi forvente at se egentlige fødevareprototyper, som skal testes af forbrugere,” Claus Felby, Vice President, Agri-Food hos Novo Nordisk Fonden.

Det afgørende er, at produkterne kan skaleres, at de kan spises uden for mange andre tilsætninger, og at produktionen hverken er for energikrævende eller for kompleks – så den også kan fungere i lande med mangel på fødevarer og proteiner.

”Nu begynder det krævende, men også spændende arbejde med at afdække, hvilke typer af produkter det nyudviklede protein kan indgå i. Man kan forestille sig en slags Havrefras baseret på proteinet, men det kan også være et vegansk pølsehorn eller en proteinbar. Alt er i princippet i spil. Vores opgave er at skabe et billede af fremtidens måltidssituationer – altså hvordan vi spiser om 10 eller 20 år, og hvordan vi fremover vil se på mad både som en kilde til næring og som kernen i et socialt fællesskab,” siger Stine Bruun Overgaard fra Orkla Danmark.

En sammenslutning af stærke partnere

Orkla Danmarks rolle bliver bl.a. at identificere de fødevarekategorier, som det nye protein potentielt kan bruges i, på de udvalgte markeder i Danmark og Storbritannien samt i Indien og Kenya. Desuden skal Orkla udvikle og teste nye produkter i samarbejde med fødevarelaboratoriet Spora

”Der ligger et meget spændende arbejde foran os med at udvikle produkter, der er både næringsrige, velsmagende og appellerende for forbrugerne. Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang og til det tætte samarbejde med projektets andre partnere,” siger Stine Bruun Overgaard, Head of Innovations i Orkla Danmark.

Stjernekok også med

Det er dog ikke kun store tekniske virksomheder, der er involveret i projektet. Stjernekokken Rasmus Munks innovationscenter Spora får vigtig rolle i internationalt konsortiet. Spora har nemlig en nøglerolle som partner i fase 2 af det globale “Acetate to Food”-projekt.

Opgaven med at få de nye proteiner til at smage mere som middag end experimenter er gået til Spora, innovationscentret som Rasmus Munk grundlagde i 2023.

“Vi står midt i en global fødevare- og klimakrise og har et desperat behov for radikale nye løsninger. Den teknologi, der er blevet udviklet i fase 1 af projektet, har et kæmpe potentiale til at gentænke, hvordan vi producerer mad. Jeg glæder mig meget til at arbejde med at forvandle resultaterne til næringsrige – og frem for alt velsmagende – fødevarer til fremtiden,” siger Rasmus Munk.

Maden bliver nemlig ikke kun skabt i et laboratorie. Spora kommer til at samarbejde med lokale kokke og familier for at studere madkultur og ernæringsbehov og sikre, at de nye retter tilpasses lokale smagspræferencer. Ambitionen er ikke blot at lave bæredygtige alternativer, men mad, der rent faktisk bliver spist – igen og igen.

“Dette projekt handler ikke kun om en ny teknologi. Det handler om at gentænke den måde vi forholder os til den globale madproduktion – og om at sikre, at fremtidens mad bliver bæredygtig, tilgængelig og virkelig velsmagende,” siger Rasmus Munk.

Projektet, der har et samlet budget på 162,2 mio. kr., er i høj grad dansk-funderet. Ud over Orkla består konsortiet af Topsoe, Novonesis, Spora, The Novo Nordisk Foundation CO₂ Research Center (CORC), Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet, Institut for Fødevarevidenskab og Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, Northwestern University og Copenhagen Process ApS.

”Konsortiet viser, hvad vi kan opnå med biosolutions, når forskere og virksomheder forener deres styrker og arbejder mod et fælles mål,” siger Claus Felby, Novo Nordisk Fonden.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

Foodservice30. 10. 2025

World Culinary Awards har offentliggjort årets vinder af ”Denmark’s Best Hotel Restaurant”. Siden 2020 har World Culinary Awards kåret verdens bedste gastronomiske oplevelser, både internationale og nationalt.  I år har de nomineret blandt andet været Radissons Blue Elephant, Nimb Brasserie

En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

DrikkevarerMejeri30. 10. 2025

God kaffe er god medarbejderpleje. Flere virksomheder investerer i kaffemaskiner med friskmalet kaffe og frisk mælk for at tiltrække og fastholde medarbejdere. Kaffe er nemlig ikke bare kaffe – det er en vigtig del af hverdagen, der kan gøre en forskel for både trivsel og tilknytning på

Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

AktueltDrikkevarer30. 10. 2025

Efter en todages konkurrence den 19. og 20. oktober blev danske Ketil Sauer kåret som vinder af den første udgave af Master of Port Scandinavia, og kunne tage den prestigefyldte Silver Goblet med hjem. Den danske sommelier imponerede juryen med sin dybe viden om portvin, sine sommelierfærdigheder og

Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 10. 2025

En ny publikation fra Tænketanken Frej peger på, hvordan regler og rammer kan ændres, så det bliver lettere for fødevaresektoren at fremme natur og biodiversitet. Over hele Danmark står lodsejere, landmænd og virksomheder klar til at skabe mere natur. Men alt for ofte bliver de bremset af

Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

Detailhandel og en grosFoodserviceTop30. 10. 2025

Den danske Spiseguide har kåret AOC som Årets Restaurant ved en gallamiddag på Kokkedal Slot, hvor også Peter Trauboth fra Restaurant Levi blev hædret for sin rolle som restaurantchef. Den danske Spiseguide er en årlig guide, som siden 1978 har bedømt danske restauranter i forskellige

Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed27. 10. 2025

Det er ikke kun sollys, men også kosten, der styrer vores indre biologiske ur og dets evne til at tilpasse sig årstiderne, viser ny forskning i mus. Derfor kan det have betydning for vores sundhed, at vi spiser sæsonens lokalt producerede fødevarer, vurderer forsker. Vores blodtryk stiger fra

Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

Frugt og grøntFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Mangfoldigheden af planter bliver begrænset, hvis EU vedtager ny lov om bytte og handel med frø, mener Frie Bønder – Levende Land og Landsforeningen Praktisk Økologi. En menu med høj biodiversitet er den sundeste - det er efterhånden almen viden, mener Levende Land og Landsforeningen Praktisk

Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksport27. 10. 2025

Årets finanslov er blevet offentliggjort, og her modtager Madens Folkemøde 1 mio. kroner til at afholde et Nationalt Forum for Ung Sundhed i 2026. Indsatsen skal samle en breds kreds af aktører for at forebygge overvægt og styrke sundhed og madvaner blandt børn og unge både lokalt og

Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

AktueltFødevareproduktionMiljø og sundhed27. 10. 2025

Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 % sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske partnerskaber inden for restaurant- og

Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Landbrug & Fødevarer har kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Køkkenprisen 2025 uddeles til det offentlige køkken, der bedst formår at kombinere sundhed, smag og økologi. I år har Skolerne i Oure

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

  • Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

    27.10.2025

  • Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

    27.10.2025

  • Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

    27.10.2025

  • Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

    27.10.2025

  • Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

    27.10.2025

  • Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

    23.10.2025

  • Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

    23.10.2025

  • Hørkram-stifter er død

    23.10.2025

  • Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

    23.10.2025

  • Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

    23.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik