• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Politik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 04. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Opråb efter kakaopriserne står i frit fald

Politik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 04. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Faldet i prisen på kakao i Elfenbenskysten er med til at underminere vejen til en højere indkomst for vestafrikanske kakaobønder, mener Fairtrade. EU-regulering af kakaoindustrien kan være et vigtigt skridt på vejen til at opnå leveløn for vestafrikanske kakaobønder.

To tredjedele af verdens kakaoproduktion kommer ifølge Fairtrade fra Elfenbenskysten og Ghana. Foto: Fairtrade.

Fairtrade opfordrer Europa-kommissionen og de europæiske regeringer til at anerkende retten til en fair indkomst i fremtidig due-diligence-regulering af menneskerettighederne for den europæiske kakaoindustri.

Opfordringen kommer, efter at Elfenbenskystens regering har annonceret et fald i prisen på 25 % for den kommende kakaosæson, der løber fra maj til oktober. Prisen er regeringsfastsat og angiver den mindstepris, opkøbere skal betale ved køb af kakao fra Elfenbenskysten.

Lave kakaopriser fastholder bønder i fattigdom

Faldet i kakaoprisen betyder samtidig, at Fairtrades faste minimumspris på kakao nu aktiveres og fungerer som et sikkerhedsnet for Fairtrade-certificerede kakaokooperativer, der i denne periode vil kunne sælge deres kakao til Fairtrades minimumspris, der nu er 13 % højere end den regeringsfastsatte pris.

Prisfaldet sker, efter at Elfenbenskysten og Ghana, der tilsammen producerer to tredjedele af verdens kakao, tilbage i oktober 2020 indførte en prisstigning på 20 % omtalt som ”Living Income Differential” (LID) på $400 USD per ton kakao. Dette LID anses som et skridt i retningen af en leveløn for kakaobønder og skal gøre op med de lave globale kakaopriser, som historisk set har holdt bønder fanget i fattigdom.

COVID-19 og manglende efterspørgsel

Et stort lager af kakao, der aldrig blev solgt i perioden oktober 2020 – marts 2021 tilskrives manglende efterspørgsel som følge af COVID-19-pandemien, mens andre oplysninger indikerer, at opkøbere har reageret negativt på LID-stigningen ved at reducere deres opkøb og i stedet har ledt efter billigere kakao andre steder.

Ifølge Fairtrade International vil implementeringen af en fastlagt leveløn komplementere Elfenbenskystens regerings forsøg på at stabilisere kakao-prisen for bønder.

– Det står ikke klart, hvor stor en del af prisnedgangen, der er forårsaget af pandemien, eller hvor stor en andel der kan tilskrives opkøberes ønske om at undgå LID’et. Dog står en ting klart og tydeligt – bønderne går glip af afgørende indtjening,” siger Jon Walker, Senior Advisor for kakao hos Fairtrade International.

– På trods af at nogle opkøbere eksplicit har været ude at støtte LID’et, så står det ikke klart, om alle gør. LID’et er et vigtigt indgreb fra Elfenbenskystens regering, hvis hensigt er at sikre stabilitet og forbedring af alle bønders levevilkår og menneskerettigheder, hvilket vi har arbejdet for i mange år.

– Der er behov for fælles spilleregler for at skabe ændringer – og den omdiskuterede menneskerettigheds due-diligence-lovgivning, der diskuteres netop nu mellem EU og dens medlemslande, udgør en sådan mulighed. Hvis retten til leveløn ikke kan anerkendes, hvordan kan vi så imødekomme alle andre menneskerettigheder?, siger Jon Walker.

Bæredygtig kakao på agendaen i EU

Europa-kommissionen afholder netop nu en række multi-stakeholdermøder med fokus på produktionen af bæredygtig kakao for at drøfte de igangværende relevante kommisionsinitiativer, heriblandt initiativer vedrørende due diligence og afskovning. Forslag om menneskerettigheds due diligence forventes klar i Europakommissionen i 2021.

Det skal du vide om salg af Fairtrade-certificeret kakao

  • Fairtrades minimumspris på $2.400/ton ved FOB er nu 13 % højere end den regeringsfastsatte pris, hvilket betyder, at Fairtrade-certificerede kooperativer nu kommer til at modtage $318 ekstra per ton for salg i perioden 1. april 2021- 20. september 2021.
  • Foruden prisen for kakao tjener kooperativerne en Fairtrade Premium-sum på $240/ton kakao, som de kan investere i deres landbrug og lokalsamfund.
  • Størstedelen af al vestafrikansk kakao sælges under hovedhøsten. Det gælder også Fairtrade-certificeret kakao, mens salget i den sekundære høstperiode, der starter i april er lavere.
  • Den nye ”farm gate” pris, som bønderne skal betales, er fastsat af Elfenbenskystens regering for perioden 1. april – 30. september 2021 og udgør 750 XOF per kg. ”Farm gate”-prisen under den forrige periode (1. oktober 2020 til 31. marts 2021) var 1000 XOF per kg, hvilket er en reduktion på 25 %.

Skrevet i: Politik og eksport, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

DrikkevarerForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i f.eks. pølser. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt. For mange går en øl

Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse11. 11. 2025

Mens hotel- og restaurationsbranchen kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft, har Hotel Vejlefjord succes med at fastholde og udvikle medarbejdere gennem målrettede talentprogrammer. Hotel- og restaurationsbranchen har i flere år været blandt de hårdest ramte af forgæves rekrutteringer.

Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den 18.–19. november samles landmænd, forskere, rådgivere og virksomheder i Kolding til Økologikongres 2025. Med 47 faglige sessioner og temaer fra grøn trepart til sundhed og økologisk regenerativt landbrug sætter kongressen fokus på, hvordan økologien kan levere løsninger på tidens største

Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMesser og konferencerMiljø og sundhedTop11. 11. 2025

Den offentlige debat om ultraforarbejdede fødevarer fylder meget hos både forbrugere og fødevaresektor. På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut satte forskere og aktører problemstillingen under lup og opfordrede til at flytte fokus fra proces til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik