• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Politik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 04. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Opråb efter kakaopriserne står i frit fald

Politik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 04. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Faldet i prisen på kakao i Elfenbenskysten er med til at underminere vejen til en højere indkomst for vestafrikanske kakaobønder, mener Fairtrade. EU-regulering af kakaoindustrien kan være et vigtigt skridt på vejen til at opnå leveløn for vestafrikanske kakaobønder.

To tredjedele af verdens kakaoproduktion kommer ifølge Fairtrade fra Elfenbenskysten og Ghana. Foto: Fairtrade.

Fairtrade opfordrer Europa-kommissionen og de europæiske regeringer til at anerkende retten til en fair indkomst i fremtidig due-diligence-regulering af menneskerettighederne for den europæiske kakaoindustri.

Opfordringen kommer, efter at Elfenbenskystens regering har annonceret et fald i prisen på 25 % for den kommende kakaosæson, der løber fra maj til oktober. Prisen er regeringsfastsat og angiver den mindstepris, opkøbere skal betale ved køb af kakao fra Elfenbenskysten.

Lave kakaopriser fastholder bønder i fattigdom

Faldet i kakaoprisen betyder samtidig, at Fairtrades faste minimumspris på kakao nu aktiveres og fungerer som et sikkerhedsnet for Fairtrade-certificerede kakaokooperativer, der i denne periode vil kunne sælge deres kakao til Fairtrades minimumspris, der nu er 13 % højere end den regeringsfastsatte pris.

Prisfaldet sker, efter at Elfenbenskysten og Ghana, der tilsammen producerer to tredjedele af verdens kakao, tilbage i oktober 2020 indførte en prisstigning på 20 % omtalt som ”Living Income Differential” (LID) på $400 USD per ton kakao. Dette LID anses som et skridt i retningen af en leveløn for kakaobønder og skal gøre op med de lave globale kakaopriser, som historisk set har holdt bønder fanget i fattigdom.

COVID-19 og manglende efterspørgsel

Et stort lager af kakao, der aldrig blev solgt i perioden oktober 2020 – marts 2021 tilskrives manglende efterspørgsel som følge af COVID-19-pandemien, mens andre oplysninger indikerer, at opkøbere har reageret negativt på LID-stigningen ved at reducere deres opkøb og i stedet har ledt efter billigere kakao andre steder.

Ifølge Fairtrade International vil implementeringen af en fastlagt leveløn komplementere Elfenbenskystens regerings forsøg på at stabilisere kakao-prisen for bønder.

– Det står ikke klart, hvor stor en del af prisnedgangen, der er forårsaget af pandemien, eller hvor stor en andel der kan tilskrives opkøberes ønske om at undgå LID’et. Dog står en ting klart og tydeligt – bønderne går glip af afgørende indtjening,” siger Jon Walker, Senior Advisor for kakao hos Fairtrade International.

– På trods af at nogle opkøbere eksplicit har været ude at støtte LID’et, så står det ikke klart, om alle gør. LID’et er et vigtigt indgreb fra Elfenbenskystens regering, hvis hensigt er at sikre stabilitet og forbedring af alle bønders levevilkår og menneskerettigheder, hvilket vi har arbejdet for i mange år.

– Der er behov for fælles spilleregler for at skabe ændringer – og den omdiskuterede menneskerettigheds due-diligence-lovgivning, der diskuteres netop nu mellem EU og dens medlemslande, udgør en sådan mulighed. Hvis retten til leveløn ikke kan anerkendes, hvordan kan vi så imødekomme alle andre menneskerettigheder?, siger Jon Walker.

Bæredygtig kakao på agendaen i EU

Europa-kommissionen afholder netop nu en række multi-stakeholdermøder med fokus på produktionen af bæredygtig kakao for at drøfte de igangværende relevante kommisionsinitiativer, heriblandt initiativer vedrørende due diligence og afskovning. Forslag om menneskerettigheds due diligence forventes klar i Europakommissionen i 2021.

Det skal du vide om salg af Fairtrade-certificeret kakao

  • Fairtrades minimumspris på $2.400/ton ved FOB er nu 13 % højere end den regeringsfastsatte pris, hvilket betyder, at Fairtrade-certificerede kooperativer nu kommer til at modtage $318 ekstra per ton for salg i perioden 1. april 2021- 20. september 2021.
  • Foruden prisen for kakao tjener kooperativerne en Fairtrade Premium-sum på $240/ton kakao, som de kan investere i deres landbrug og lokalsamfund.
  • Størstedelen af al vestafrikansk kakao sælges under hovedhøsten. Det gælder også Fairtrade-certificeret kakao, mens salget i den sekundære høstperiode, der starter i april er lavere.
  • Den nye ”farm gate” pris, som bønderne skal betales, er fastsat af Elfenbenskystens regering for perioden 1. april – 30. september 2021 og udgør 750 XOF per kg. ”Farm gate”-prisen under den forrige periode (1. oktober 2020 til 31. marts 2021) var 1000 XOF per kg, hvilket er en reduktion på 25 %.

Skrevet i: Politik og eksport, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

Frugt og grøntKød, fisk og fjerkræ06. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser - herunder prisen på oksekød - er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan

RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Ikke kategoriseret06. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske markeder, udvider

7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

AktueltDrikkevarerMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

7-Elevens iværksætterforløb Innovation Corner, der blev lanceret sidste år, er blevet taget så godt imod, at kæden nu åbner op for en ny runde. Samtidig kommer det fjerde produkt fra første runde – en alkoholfri elektrolytdrik ’Dansevand’ – på hylderne. Sidste år deltog Dansevand, en alkoholfri

Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

Ved en højtidelig fejring hos Søren Wiuff i Lammefjorden lørdag den 1. november blev Årets Wiuff 2025 uddelt for allerførste gang. Prisen er opfundet og etableret af Lokale Fødevarer Danmarks stifter og formand, Jesper Zeihlund, og siden blevet medstiftet af HORESTA. Formålet med prisen er at hædre

Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

Frugt og grøntLandbrugMiljø og sundhedTop06. 11. 2025

I årevis har de arbejdet med jordforbedring via næringsrige kompostblandinger på en gård i Nordjylland. Resultatet er klart: Den sunde jord giver ikke bare sundere og stærkere grøntsager – men også bedre smag. På gården Ny Vraa i Tylstrup har man i årevis arbejdet med at udvikle og teste

Techmedia får ny ejer

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Techmedia A/S, der blandt andet driver Fødevarekus og magasinet Food&Drink, er blevet købt af FrontMedia ApS, der dermed styrker positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende

Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

Foodservice04. 11. 2025

Kokkene har talt: Wassim Hallal er kåret som Kokkenes Kok 2024 – en af de største hædersbevisninger i dansk gastronomi. Prisen gives til en kok, der med talent, generøsitet og faglig styrke har gjort en særlig forskel for branchen. Den prestigefyldte pris blev overrakt ved Fonden Dansk Gastronomis

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

FoodserviceMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20

Juleudgave af Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Julen sig nærmer, og det betyder, at nyeste nummer af Food&Drink sætter fokus på julen og alle dens glæder. Læs blandt andet om spændende jule-nyheder, men kom også med til Aalborg for at besøge byens første Michelin-restaurant. Udover at drage nordpå og se på julen har Food&Drink også

Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

Pico Pizza vandt Årets plantebaserede takeaway-måltid ved weekendens Plant Food Festival, hvor Dansk Vegetarisk Forening og Plantebranchen hyldede årets bedste plantebaserede madoplevelser på farten. Hvem laver landets bedste plantebaserede måltid to go? Det blev afgjort i weekenden, da

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

  • Techmedia får ny ejer

    04.11.2025

  • Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Juleudgave af Food&Drink på gaden

    04.11.2025

  • Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

    04.11.2025

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik