• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionRåvarer og ingredienser26. 06. 2020 | Peter Friis

Øget efterspørgsel på danske fødevarer kan mærkes

FødevareproduktionRåvarer og ingredienser26. 06. 2020 By Peter Friis

Efterspørgslen på dansk brødkorn er stigende. (Foto: Danish Agro)

Hos både grovvareselskaber og fødevareproducenter mærker de, at corona-situationen har ændret danskernes forbrugsmønster. Det er i højere grad nu de danskproducerede produkter, der vælges på supermarkedets hylder.

Midt i en corona-tid og med en høstperiode, der kan skimtes forude, tilpasser flere aktører i dansk landbrug sig de ændringer, corona-situationen har ført med sig.
– I den seneste tid har vi oplevet, at endnu flere – både forbrugere, lokale bagere og andre kunder – efterspørger melprodukter af dansk oprindelse med kort vej fra jord til bord, både af hensyn til fødevaresikkerhed, klimaet og ikke mindst danske arbejdspladser, fortæller Niels Brinch-Nielsen, adm. direktør for Valsemøllen, der leverer mel, brødblandinger og havregryn bredt ud til forbrugere, foodservicebranchen, håndværksbagere og brødindustrien.
Det samme oplever de hos Danish Agro, der er et af Danmarks største grovvareselskaber, og som er bindeleddet i kæden fra jord til bord mellem de danske landmænd og de danske møller:
– Over de seneste år har danskproduceret korn til fødevarer været i vækst, og denne udvikling er blevet forstærket af corona-situationen. Vi oplever, at de danske landmænd har øget deres fokus på at producere eksempelvis brødhvede på deres marker, og vi laver dermed flere konceptkontrakter nu, fortæller Direktør i Danish Agro, Henning Fogh. Konceptkontrakterne udgør de aftaler, Danish Agro laver med de danske landmænd, og som betyder, at Danish Agro er garant for, at det korn, møllerne efterspørger, er det, landmanden producerer.

Efterspørgslen på korn stiger
Flere undersøgelser underbygger, at efterspørgslen på dansk brødkorn er stigende. En undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov viser eksempelvis, at det som følge af corona-krisen for hver tredje dansker er blevet vigtigere at købe danskproducerede fødevarer. Samtidig viser tal fra Danmarks Statistik om COVID-19-påvirkning af forskellige erhverv, at fødevareproduktionen i Danmark har oplevet øget omsætning. Opbakningen til de danske landmænd er dermed øget, og samtidig vinder miljøet, når forbrugerne i højere grad vælger produkter, der er transporteret over korte afstande:
– Det er utrolig positivt, at danskerne køber mere dansk. Det er både positivt for de danske landmænd, for miljøet og for bæredygtigheden, når fødevarerne produceres tæt på forbrugerne. Vi har i Danish Agro et effektivt logistiksetup, og det korn, vi håndterer for de danske landmænd, bevæger sig ikke mange kilometer. Når der på denne måde er kort vej fra marken til møllen for kornet, sparer det miljøet for en del CO2, forklarer Henning Fogh.
I Danmark bliver der hvert år i gennemsnit høstet 9,3 millioner tons korn. Arbejdet kræver dygtigt landmandskab og stor dedikation, særligt i et land som Danmark hvor vejrets luner nogle år stiller ekstra store krav til landmændene og deres afgrøder. Og de afgrøder, der i sidste ende lander som varer på supermarkedets hylder, er underlagt strenge krav og kvalitetskontroller:
– Første særlige krav til landmanden er, at han skal så en af de særlige møllekornsorter, som sikrer, at kornet har den rette kvalitet til at blive til mel med et højt protein- og glutenindhold. Derudover skal kornet dyrkes uden brug af stråforkorter og glyphosat, og det skal opbevares på forsvarlig vis af hensyn til fødevaresikkerheden. Sidst men ikke mindst skal kernerne efter høst leve op til en række kvalitets- og fødevaresikkerhedskrav. Alle krav kontrolleres både ude hos landmanden på kornet i marken, hos Danish Agro og ved modtagelsen af kornet på vores mølle, forklarer Niels Brinch-Nielsen om den omfattende kvalitetskontrol.
– Danmark er ude i verden bredt anerkendt for vores høje fødevaresikkerhed, som beror på vores dygtige landmænd og høje kvalitetskrav og kontroller. Der er således mange fordele ved at putte det danske mel i kurven, når man er ude at købe ind, og jeg håber, at danskerne også på den anden side af corona-tiden vil fortsætte med at købe dansk, slutter Henning Fogh.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Råvarer og ingredienser

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik