• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 11. 2023 | Mikkel Bækgaard

Nyt selskab vil eliminere kaffens klima- og miljøbelastning

DrikkevarerFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 11. 2023 By Mikkel Bækgaard

Med tre erfarne profiler i spidsen og Peter Larsen Kaffe og svenske Löfbergs i ryggen vil selskabet GrowGrounds ændre en global kaffeindustri med store klima- og miljømæssige udfordringer. I samarbejde med kaffefarmere i hele verden er målet at eliminere kaffens CO2-belastning og genskabe ødelagt natur.

Verdens kaffeproduktion er i krise. Mens efterspørgslen på verdensplan forventes at stige med 50 pct. frem mod 2050, vil store dele af den jord, der er egnet til dyrkning af kaffen, blive lagt øde. Klimaforandringerne gør betingelserne for kaffedyrkning ekstremt vanskelige, og kaffeindustrien har selv bidraget til krisen med dyrkningsmetoder, der både udleder enorme mængder CO2 og udpiner den jord og natur, som kaffeplanterne skal vokse i.

Det skal der laves radikalt om på, mener selskabet GrowGrounds, der er stiftet af tre erfarne kaffe-og bæredygtighedsprofiler. En af dem er Lars Aaen Thøgersen. Han kommer fra en delt stilling som chef for innovation og kommunikation hos Peter Larsen Kaffe og innovationsdirektør med ansvaret for cirkulær omstilling i moderkoncernen, svenske Löfbergs, der også er medstiftere af GrowGrounds.

”Begge kaffevirksomheder har en lang tradition for at arbejde med at forbedre vilkårene for både den natur, kaffen skal dyrkes i, og de mennesker der producerer den. Jeg kan bare se, at hvis vi virkelig skal gøre en forskel og ultimativt redde kaffens fremtid, skal vi helt ud på kaffefarmene, hvor eksempelvis 80 pct. af den samlede CO2-udledning fra kaffeproduktionen sker, og skabe radikale forandringer,” siger Lars Aaen Thøgerse.

Hen henviser til, at Peter Larsen Kaffes egen produktion på risterierne i Danmark og Sverige, der allerede er næsten klimaneutral, udgør under 1 pct. af kaffens samlede CO2-udledning.

”Indsatsen herhjemme batter ikke ret meget i det store billede. I dag dyrkes langt det meste kaffe i såkaldte monokulturer, som dels ikke er godt for jorden, dels kræver store mængder kunstgødning og pesticider. GrowGrounds samarbejder med kaffefarmere i hele verden om at omlægge deres produktion til skovlandbrug, så både jorden, kaffeplanterne og naturen i almindelighed får bedre betingelser. Det vil, udover forventninger om en CO2-positivkaffeproduktion, fordi de mange træer, der skal plantes, også optager CO2, betyde mere økologisk dyrkning, større biodiversitet og nye indtægtskilder for kaffefarmerne i form af flere afgrøder,” forklarer han.

Vil skabe globale forandringer

Den ene af Lars Aaen Thøgersens, snart tidligere, chefer, CEO i Löfbergs, Anders Fredriksson, ser GrowGrounds som en helt naturlig investering for den svenske kaffekoncern, og han er også en del af bestyrelsen i det nye selskab.

”Vi vil styrke arbejdet med bæredygtighed og klimapåvirkning i hele vores forsyningskæde, og derfor vil vi bidrage til en global omlægning af kaffeproduktionen, både af hensyn til klimaet og miljøet og af hensyn til kaffefarmerne,” siger han og understreger, at investeringen handler om at sikre selve grundlaget for både Löfbergs og andre kaffeproducenters fremtid.

Hos Peter Larsen Kaffe i Danmark er administrerende direktør, Claus Bertelsen enig med sin svenske kollega.

”Det handler om at skabe en synlig og dokumentérbar effekt, der virkelig batter. GrowGrounds kan skabe reelle forandringer på en skala, der kommer til at gøre en forskel,” vurderer han.

Mere end 1500 agronomer skal hjælpe kaffefarmerne

Udover Peter Larsen Kaffe og Löfbergs samarbejder GrowGrounds med kaffeaktører i hele verden. En af dem er den globale råvare- og rådgivningsvirksomhed ECOM, der er eksperter inden for handel og dyrkning af kaffe, kakao og bomuld og har flere end 1.500 agronomer fordelt over hele verden. Deres verdensomspændende organisation skal blandt andet hjælpe kaffefarmerne med undervisning og praktisk omlægning af dyrkningsmetoderne.

Etableringen af GrowGrounds er et væsentligt skridt for Peter Larsen Kaffe og Löfbergs i deres cirkulære omstilling og i bestræbelserne om at reducere deres klimapåvirkning med 30 pct. inden 2030. Målsætningen er blandt andet at fjerne 5 mio. tons CO2 fra atmosfæren, svarende til ca. 10 pct. af Danmarks samlede årlige udledning, blandt andet ved at plante 15 mio. træer. En omstilling som samtidig skal sikre væsentligt højere indtægter hos ca. 300.000 kaffebønder.

GrowGrounds er stiftet af Lars Aaen Thøgersen sammen med Poul David Videbæk, der er tidligere direktør for COOP i Afrika, og Christina Singh, der er tidligere international projektleder hos Löfbergs.

Skrevet i: Drikkevarer, Fødevareproduktion, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Techmedia får ny ejer

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Techmedia A/S, der blandt andet driver Fødevarekus og magasinet Food&Drink, er blevet købt af FrontMedia ApS, der dermed styrker positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende

Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

Foodservice04. 11. 2025

Kokkene har talt: Wassim Hallal er kåret som Kokkenes Kok 2024 – en af de største hædersbevisninger i dansk gastronomi. Prisen gives til en kok, der med talent, generøsitet og faglig styrke har gjort en særlig forskel for branchen. Den prestigefyldte pris blev overrakt ved Fonden Dansk Gastronomis

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

FoodserviceMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20

Juleudgave af Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Julen sig nærmer, og det betyder, at nyeste nummer af Food&Drink sætter fokus på julen og alle dens glæder. Læs blandt andet om spændende jule-nyheder, men kom også med til Aalborg for at besøge byens første Michelin-restaurant. Udover at drage nordpå og se på julen har Food&Drink også

Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

Pico Pizza vandt Årets plantebaserede takeaway-måltid ved weekendens Plant Food Festival, hvor Dansk Vegetarisk Forening og Plantebranchen hyldede årets bedste plantebaserede madoplevelser på farten. Hvem laver landets bedste plantebaserede måltid to go? Det blev afgjort i weekenden, da

Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

Foodservice30. 10. 2025

World Culinary Awards har offentliggjort årets vinder af ”Denmark’s Best Hotel Restaurant”. Siden 2020 har World Culinary Awards kåret verdens bedste gastronomiske oplevelser, både internationale og nationalt.  I år har de nomineret blandt andet været Radissons Blue Elephant, Nimb Brasserie

En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

DrikkevarerMejeri30. 10. 2025

God kaffe er god medarbejderpleje. Flere virksomheder investerer i kaffemaskiner med friskmalet kaffe og frisk mælk for at tiltrække og fastholde medarbejdere. Kaffe er nemlig ikke bare kaffe – det er en vigtig del af hverdagen, der kan gøre en forskel for både trivsel og tilknytning på

Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

AktueltDrikkevarer30. 10. 2025

Efter en todages konkurrence den 19. og 20. oktober blev danske Ketil Sauer kåret som vinder af den første udgave af Master of Port Scandinavia, og kunne tage den prestigefyldte Silver Goblet med hjem. Den danske sommelier imponerede juryen med sin dybe viden om portvin, sine sommelierfærdigheder og

Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 10. 2025

En ny publikation fra Tænketanken Frej peger på, hvordan regler og rammer kan ændres, så det bliver lettere for fødevaresektoren at fremme natur og biodiversitet. Over hele Danmark står lodsejere, landmænd og virksomheder klar til at skabe mere natur. Men alt for ofte bliver de bremset af

Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

Detailhandel og en grosFoodserviceTop30. 10. 2025

Den danske Spiseguide har kåret AOC som Årets Restaurant ved en gallamiddag på Kokkedal Slot, hvor også Peter Trauboth fra Restaurant Levi blev hædret for sin rolle som restaurantchef. Den danske Spiseguide er en årlig guide, som siden 1978 har bedømt danske restauranter i forskellige

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Techmedia får ny ejer

    04.11.2025

  • Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Juleudgave af Food&Drink på gaden

    04.11.2025

  • Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

    04.11.2025

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

  • Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

    27.10.2025

  • Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

    27.10.2025

  • Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

    27.10.2025

  • Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

    27.10.2025

  • Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

    27.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik