• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Brød og kager05. 12. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Nyt madkulturhus i det nordligste Jylland ser dagens lys

Brød og kager05. 12. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Den 12. december slår Danmarks nye madkulturhus, Kornets Hus, dørene op og er klar til at tage imod både børn og voksne i corona-trygge rammer. I og omkring den arkitektoniske perle syd for Hjørring kan man dyrke, høre om, bage med og smage på historiens vigtigste fødevare: Kornet.

Fra venstre: Centerleder Johannes Haandsbæk Vestergaard inspicerer sammen med idémanden til Kornets Hus, Jørn Ussing Larsen, fødevareingeniør og bagenørd, Christiane Lindrup Pedersens bagværk. Foto: Svenn Hjartarson / Studio03

Dækket af brændte teglsten rejser Kornets Hus sig smukt på en kornmark midt i det nordjyske landskab med en ambition om at begejstre og berige dets gæster med bageglæde, nye smagsoplevelser og inspiration til at gå i køkkenet sammen. Det nu færdigindrettede hus rummer både et stort åbent bageri, hvor gæster inviteres indenfor til at deltage i alt fra pizzabagning for hele familien, kage-konkurrencer og nørdede surdejskurser, samt en spændende interaktiv udstilling, som følger kornets store indvirkning på vores kultur helt fra bondestenalderen 4000 år f.Kr. og frem til nutidens bage-entusiaster I Kornets Hus bliver de besøgende fyldt af sanseindtryk, og husets café lægger fra land med en ambition om skabe Danmarks lækreste brødkurv, hvor gæsterne kan smage et stort udvalg af både nye moderne og mere traditionelle brødtyper samt et væld at hjemmelavede specialiteter fra lokale producenter.

Åbning i skyggen af coronarestriktioner
Coronaen har lagt en dæmper på den store åbningsfest, som er udskudt til foråret, men folkene bag Kornets Hus tripper allerede nu for at få liv i huset og dets flere end ti forskellige ovne, som spænder fra almindelige husholdningsovne til håndbyggede støbejernsovne fra Sydtyrol. Derfor vil åbningen i december blive markeret med hyggelige julestuearrangementer, hvor de mange nysgerrige fra lokalområdet kan opleve huset i coronatrygge rammer.
På sigt satser folkene i huset på at blive et decideret udflugtsmål med åbent hver weekend og udvidet åbningstid i sommerperioden. Men for at sikre en god og tryg oplevelse for alle gæster har man valgt kun at afholde arrangementer med forud-tilmelding på hjemmesiden i den første tid. Udover at være en attraktion i det nordjyske kommer Kornets Hus til at danne ramme for et alsidigt formidlingsprogram til både folkeskoler og erhvervsskoler. Og som en særlig indsats under coronaen har Nordea-fonden og Hjørring Kommune, som begge har været trofaste støtter i etableringen, valgt at gå sammen om at tilbyde 20 lokale folkeskoler en tur i Kornets Hus med det til lejligheden udviklede undervisningsforløb ”Fra mark til mave” med udgangspunkt i rugbrødets danmarkshistorie.

Kornets Hus er en arkitektonisk perle. Foto: Svenn Hjartarson / Studio03

En gave til Nordjylland
I spidsen for Kornets Hus står centerleder Johannes Haandsbæk Vestergaard sammen med fødevareingeniør og bagenørd Christiane Lindrup Pedersen samt mangeårig leder af mølleriet Aurion og idémand til Kornets Hus, Jørn Ussing Larsen. De glæder sig til, at huset snart summer af liv og dufter af friskbagt brød. Særligt håber de, at de lokale vil tage godt imod projektet og bruger huset. Og at det store projekt kan formå at trække turister fra sommerhusområderne.
– Kornets Hus er en gave til alle nordjyder og madelskere fra hele landet, fortæller Johannes Haandsbæk Vestergaard, der selv er kok og tidligere har drevet restauranter i København.
– Vi glæder os til at inspirere de besøgende og give dem både brugbar viden og nye smagsoplevelser. Kornet rummer et væld af gode historier, og dem kan man som gæst i Kornets Hus få indblik i igennem sanseoplevelser og fede aktiviteter.

En idé bliver til virkelighed
Idémanden bag Kornets Hus, Jørn Ussing Larsen, er også kendt som manden, der for årtier siden genintroducerede spelt til de danske husholdninger. I dag ser han Kornets Hus som et monument over hans eget og mange andres arbejde med udviklingen af kornets alsidighed. Idéen til Kornets Hus er spiret fremover de sidste 17-18 år. Hurtigt dannede der sig en forening af lokale ildsjæle, som ufortrødent har arbejdet videre med planerne og i dag fortsat spiller en stor rolle i Kornets Hus dagligdag. Jørn Ussing Larsen lægger ikke skjul på, at Kornets Hus er en drøm, som går
i opfyldelse.
– Kornets Hus fortæller verdens vigtigste historie. Efter et helt livs arbejde med at udforske kornets mange muligheder og perspektiver er det et stort privilegie at få lov at se huset blive en realitet. Vi er meget taknemmelige og ydmyge over den store opbakning, vi har oplevet fra lokalområdet og de
trofaste bidragsyderne. Nu glæder vi os bare til at dele stedet med andre.

Skrevet i: Brød og kager

Seneste nyt fra redaktionen

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed16. 10. 2025

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Hun har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed. Når man taler med Hanne Lakkenborg

Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

Foodservice16. 10. 2025

Falsled Kro har modtaget en Michelin-nøgle som det eneste hotel vest for Storebælt. Det er afgørende for turismen til Sydfyn, mener kroen. Den internationalt anerkendte Michelinguide uddelte i sidste uge sine nye Michelin-nøgler til udvalgte hoteller, og i Danmark er blot otte hoteller blevet

Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

AktueltKonfektureMejeri16. 10. 2025

Froneri, en af verdens største isproducenter, har indgået aftaler om at overtage Food Unions europæiske isforretning, herunder Mejerigaarden A/a som bl.a har mærker som Premier-is, Hjem-IS, Polar is, Rønbjerg is og Underground is. De specifikke finansielle detaljer offentliggøres ikke. Den

Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

AktueltForskning og uddannelseFødevaresikkerhedMiljø og sundhed16. 10. 2025

I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener. PFAS er en fællesbetegnelse for en

Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

FoodserviceTop16. 10. 2025

Andelen af forgæves rekrutteringer i hotel- og restaurationsbranchen er faldet markant siden sidste år, men de regionale forskelle er fortsat store, fremgår det fra Horesta i deres seneste nyhedsbrev. Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at udfordringen langt fra er

El Bulli-legende bag gigantisk bogværk

DrikkevarerFoodserviceForskning og uddannelseTop14. 10. 2025

I hele 60 bind vil den legendariske kok Feran Adrià og hans team forsøge at formidle al viden om gastronomi og vin. Vi var med, da bind 5-6 i seriens bøger om vin blev præsenteret i København. Hvordan formidler man al viden om mad og vin på en forståelig og anvendelig måde, så man kan tage lige

Økomesse vender tilbage til Malmø

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 10. 2025

Fokus på økologiske og bæredygtige fødevarer vender tilbage, når Nordic Organic Expo finder sted den 19.-20. november i Malmø. Nordens største messe for økologiske og bæredygtige fødevarer vender tilbage til Malmömässan den 19.-20. november 2025, når Nordic Organic Expo – tidligere kendt som

Danmarks største forhandler af espressomaskiner og espressokaffe åbner første showroom og kaffelaboratorium på Sjælland

Detailhandel og en grosDrikkevarer14. 10. 2025

Gazellevirksomheden Rigtig Kaffe, som har Danmarks største udvalg af bl.a. espressomaskiner og espressokaffe, åbner sit første showroom på Sjælland. De forventer at slå dørene den 29. oktober 2025, hvor kaffeelskere kan få glæde af unikke åbningstilbud. Med en fælles passion for kvalitetskaffe

Tican bliver en del af FødevareDanmark

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræPolitik og eksport14. 10. 2025

Tican melder sig ind i brancheorganisationen, FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af fødevarebranchen og sikre en stærkere samlet stemme for den danske fødevareproduktion. Tican, der med sine godt 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup og godt

Bog om smag på vej fra Noma

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse14. 10. 2025

Udover at være at være en af verdens mest anerkendte restauranter har Noma også udgivet en række bøger gennem årene - blandt andet Nomas bog om Fermentering. Nu er Noma snart klar med endnu en bog i serien, denne gang om at opbygge smag. Efter mange års smagen, testning og læring er The Noma

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    16.10.2025

  • Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

    16.10.2025

  • Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

    16.10.2025

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    16.10.2025

  • Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

    16.10.2025

  • El Bulli-legende bag gigantisk bogværk

    14.10.2025

  • Økomesse vender tilbage til Malmø

    14.10.2025

  • Danmarks største forhandler af espressomaskiner og espressokaffe åbner første showroom og kaffelaboratorium på Sjælland

    14.10.2025

  • Tican bliver en del af FødevareDanmark

    14.10.2025

  • Bog om smag på vej fra Noma

    14.10.2025

  • Hæder til Dansk Destilleri

    09.10.2025

  • Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

    09.10.2025

  • Målet er en michelinstjerne: Christoffer Sørensen skal være køkkenchef på Lille Mølle

    09.10.2025

  • AI-vinrådgiver hjælper tusindvis af kunder hos Danmarks ældste vinhandel

    09.10.2025

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    09.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik