• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltForskning og uddannelse21. 06. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Nyt hovedsæde til skolehavecenter

AktueltForskning og uddannelse21. 06. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Den landsdækkende skolehaveforening Haver til Maver får et nyt hovedsæde på Frederiksberg. Foreningen arbejder med at styrke børns viden om madens vej fra jord til bord. Det er det tidligere Økologiske Inspirationshus, som nu genopbygges og ventes at stå klar i starten af 2023 til gavn for eleverne, landets skolehaver og byens borgere.

Frederiksberg bliver meget snart hjemsted for et nyt skolehavecenter, der skal vise og udvikle nye måder at
lære, lege og leve i samspil med naturen, haven og maden. Allégade 7 ved Frederiksberg Have omdannes til
et nyt Haver til Maver-univers, hvor næste generation inspireres og begejstres til en fremtid med mere
kålrabi, kimchi og kammeratskab. Frederiksbergfonden køber, renoverer og udlejer ejendommen, som
foreningen Realdania bidrager med støtte til den indretningsmæssige og arkitektoniske udformning.
Det nye sted får betydning for alle landets skolebørn, fortæller direktør i Haver til Maver, Daniel Hervik:

– Haver til Maver har som ambition, at alle landets kommuner inden 2030 har skolehaver. Det nationale
skolehavecenter bliver en hjørnesten i at nå den målsætning. På den ene side som hovedkontor for
sekretariatet. På den anden side som det sted, hvor vi i sammenhæng med den eksisterende skolehave i
Frederiksberg Have eksperimenterer med nye læringsforløb, materialer og værktøjer til landets skolehaver.
Det bliver der, vi klæder haveformidlere, lærere og pædagoger på til at arbejde med skolehaver som en del
af undervisningen i den danske folkeskole. Derfor er vi både stolte og dybt taknemmelige over denne
mulighed, fortæller han.

Huset på 300 m2 i alt, fordelt på to etager og en mindre terrasse på 1. sal, skal rumme et plantebaseret
undervisningskøkken og laboratorium for børn og unge. Der vil også være plads til aktivitetsrum og
klasseværelse, ligesom 1. salens terrasse skal rumme en minihave. Det kobles til de 3.000 m2 skolehaver i
Frederiksberg Have 90 m fra huset. Haver til Mavers sekretariat får sin daglige gang i huset, der også åbner
sig op mod lokalsamfundet med mulighed for filmvisninger, fællesspisninger og familieworkshops. Huset vil
desuden rumme andre samarbejdspartnere som fx Hello Kitchen, der driver Fars Køkkenskole og Mors
Verdenskøkken, og som kan udnytte faciliteterne om eftermiddagen, aftenen og i weekenderne.

Opvækst og byliv under forvandling

Haver til Maver har siden 2006 arbejdet for at skabe gastronomiske skolehaver for landets skoleelever og
vise, hvordan børnene helt konkret kan bruge virkeligheden som klasseværelse. På lokalt plan er visionen,
at huset og den nærliggende skolehave bliver steder, som børn og borgere møder gentagne gange i deres
liv i byen. Samtidig kan Haver til Maver-huset og haven være en slags eksemplificering for andre kommuner
og lokalsamfund i forhold til, hvordan fremtidens bæredygtige byer, byrum og fællesskaber også kan se ud.

– At fonden indgår et langsigtet samarbejde med Haver til Maver, sker ud fra ønsket om at bidrage til
børnenes adgang til nye kundskaber og vigtig viden om natur og fødevarer. Allégade er samtidig
Frederiksbergs centrale kulturstrøg, som med Haver til Mavers nye, nationale center bliver en endnu
vigtigere destination. Frederiksbergs tidlige historie, før bosætningen begyndte i større stil i området,
bestod også af fødevaredyrkning og Frederiksbergs oprindelse får på den måde helt nyt liv på Allégade,
siger direktør for Frederiksbergfonden, Martin Dahl.

Projektchef i Realdania, Pelle Lind Bournonville, stemmer i:
– Genopbygningen af Det Økologiske Inspirationshus fra 1990’erne er et spændende eksempel på, hvordan
man kan arbejde videre med de oprindelige tanker i bygningen og se bæredygtighed i en nutidig kontekst
med den nyeste viden. Ikke mindst, når det gælder de indlejrede drivhusgasser, hvor vi bruger nye
materialer og nye løsninger. Skolehavecentret vil ikke kun være til glæde rent lokalt som et nyt mødested
og en ramme om fællesskaber, men vil også fungere som et nationalt eksempel for, hvordan fremtidens
bæredygtige fællesskaber også kan se ud i byerne. Vi glæder os til at se resultatet, når skolehavecentret er
færdigindrettet om et par år, fortæller han.

Skrevet i: Aktuelt, Forskning og uddannelse

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik