• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltForskning og uddannelseFødevareproduktionFødevaresikkerhed18. 05. 2020 | Peter Friis

Nyt forskningssamarbejde skal styrke de lokale fødevarer

AktueltForskning og uddannelseFødevareproduktionFødevaresikkerhed18. 05. 2020 By Peter Friis

– Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg i lang tid har arbejdet for at styrke vores uddannelses- og forskningsmiljø, siger borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder. (Arkivfoto).
Roskilde Universitet og Guldborgsund Kommune er gået sammen om et tre-årigt samfinansieret ph.d.-projekt, der skal undersøge de regionale fødevaresystemer som en drivkraft for lokal udvikling.
Siden 2017 har Roskilde Universitet og Guldborgsund Kommune haft en strategisk partnerskabsaftale, som er kommet til udtryk i flere projekter. Nu har universitet og kommune igangsat et nyt, samfinansieret ph.d.-projekt inden for moderne fødevaresystemer og udvikling af lokal bæredygtighed.
– Med dette nye forskningssamarbejde om fødevaresystemer med Guldborgsund har vi sat endnu mere blus på udviklingen af langsigtede samarbejder, hvor vi deler vores ekspertise og viden med ikke blot studerende, men også med erhvervslivet og de kommunale institutioner. Jeg er sikker på, at dette kan blive et eksempel til efterfølgelse, da der er et stort behov for at tilføre forskningsbaseret og nytænkende viden om bæredygtige fødevaresystemer til hele regionen, siger Roskilde Universitets prorektor Peter Kjær.
Det overordnede formål med ph.d.-projektet er at kortlægge og karakterisere fødevaresystemer i Guldborgsund, som skal resultere i forslag til handlinger. Målet er at skabe et forskningsbaseret grundlag for Guldborgsundområdets strategi for udvikling af lokale, stedbundne og bæredygtige fødevarer.
Fremgangsmåden skal desuden dokumenteres og publiceres, så den potentielt vil kunne bruges og udbredes til andre geografiske områder, som ligger inden for ‘Greater Copenhagen’-området, der dækker over Region Sjælland, Region Hovedstaden og regioner i Sverige.

Fremtiden fordrer samarbejde
Samarbejdet mellem Roskilde Universitet og Guldborgsund Kommune handler om at dele læring, viden og problemløsning, så man i fællesskab kan bidrage til at flytte landbrugs- og fødevaresektoren fremad.
– Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg i lang tid har arbejdet for at styrke vores uddannelses- og forskningsmiljø, og det gør vi helt klart med dette nye initiativ. Når vi opbygger disse samarbejder handler det altid om at styrke uddannelsesmiljøet og vores erhvervsliv, og så er fødevarer jo samtidig én af områdets styrkepositioner, så det er helt perfekt, siger borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder.
Det bakker forretningschef for landbrug & fødevarer i Business Lolland Falster Steffen Lund op om.
– Med dette projekt får vi et godt og veldokumenteret overblik over vores forretningsmuligheder inden for landbrugs- og fødevareområdet for de kommende år. En forskningsbaseret karakteristik af vores fødevaresystem vil supplere og styrke den indsats, vi allerede er i gang med. Og jeg tror, at dette pionerarbejde vil give os et godt grundlag for en samlet indsats, som kan komme alle lokale aktører – og særligt virksomhederne inden for området – til glæde og gavn, siger Steffen Lund.
På Roskilde Universitet vil det nye projektsamarbejde med Guldborgsund Kommune blive en del af et forskningsmiljø, der har stor erfaring med internationalt og nationalt samarbejde inden for bæredygtig og grøn omstilling i fødevaresystemet, og den kommende ph.d.-studerende bliver tilknyttet forskningsgruppen, der forsker i bæredygtige fødevaresystemer. Forskningsgruppen METRIK står blandt andet bag tre store internationale projekter under EUs Horizon 2020-program for forskning og innovation samt flere nationale projekter om blandt andet madspild i det offentlige, ældremad, skolemad og udespisning. Med det nye ph.d.-projekt udbygges dette område yderligere med forskning i lokale, bæredygtige fødevaresystemer.

Skrevet i: Aktuelt, Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Fødevaresikkerhed

Seneste nyt fra redaktionen

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 11. 2025

Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder. Den danske app Too Good To Go har på få år etableret sig som en markant aktør på det amerikanske marked. Siden lanceringen i 2020

Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

AktueltFoodserviceFrugt og grøntRåvarer og ingredienser18. 11. 2025

Michelinkok og leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, Per Mandrup, er udnævnt som Kartoffelambassadør 2025 af Danmarks Kartoffel Råd. Kartoflen bør inkluderes på lige fod med linser og bælgfrugter, når de planterige måltider skal på bordet. I hvert fald hvis det står til kulinarisk leder

Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

AktueltMarkedsføringPolitik og eksport18. 11. 2025

Forum for Fødevarereklamer og Læskedrikreklamenævnet hæver aldersgrænsen fra 13 til 15 år for reklamer for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt og for reklamer for læskedrikke. Forum for Fødevarereklamer har siden januar 2008 arbejdet for god markedsførings etik i forhold til

Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

Kød, fisk og fjerkræMejeriTop18. 11. 2025

Ved et storstilet gallaarrangement blev Årets Ret med Gris og Årets Ret med Ost i går uddelt. Med et imponerende håndværk kan Brasserie Carl således kalde sig vinder af Årets ret med gris 2025, mens Ti Trin Ned tog prisen for den bedste osteret. Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik