• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltForskning og uddannelseFødevareproduktionFødevaresikkerhed18. 05. 2020 | Peter Friis

Nyt forskningssamarbejde skal styrke de lokale fødevarer

AktueltForskning og uddannelseFødevareproduktionFødevaresikkerhed18. 05. 2020 By Peter Friis

– Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg i lang tid har arbejdet for at styrke vores uddannelses- og forskningsmiljø, siger borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder. (Arkivfoto).
Roskilde Universitet og Guldborgsund Kommune er gået sammen om et tre-årigt samfinansieret ph.d.-projekt, der skal undersøge de regionale fødevaresystemer som en drivkraft for lokal udvikling.
Siden 2017 har Roskilde Universitet og Guldborgsund Kommune haft en strategisk partnerskabsaftale, som er kommet til udtryk i flere projekter. Nu har universitet og kommune igangsat et nyt, samfinansieret ph.d.-projekt inden for moderne fødevaresystemer og udvikling af lokal bæredygtighed.
– Med dette nye forskningssamarbejde om fødevaresystemer med Guldborgsund har vi sat endnu mere blus på udviklingen af langsigtede samarbejder, hvor vi deler vores ekspertise og viden med ikke blot studerende, men også med erhvervslivet og de kommunale institutioner. Jeg er sikker på, at dette kan blive et eksempel til efterfølgelse, da der er et stort behov for at tilføre forskningsbaseret og nytænkende viden om bæredygtige fødevaresystemer til hele regionen, siger Roskilde Universitets prorektor Peter Kjær.
Det overordnede formål med ph.d.-projektet er at kortlægge og karakterisere fødevaresystemer i Guldborgsund, som skal resultere i forslag til handlinger. Målet er at skabe et forskningsbaseret grundlag for Guldborgsundområdets strategi for udvikling af lokale, stedbundne og bæredygtige fødevarer.
Fremgangsmåden skal desuden dokumenteres og publiceres, så den potentielt vil kunne bruges og udbredes til andre geografiske områder, som ligger inden for ‘Greater Copenhagen’-området, der dækker over Region Sjælland, Region Hovedstaden og regioner i Sverige.

Fremtiden fordrer samarbejde
Samarbejdet mellem Roskilde Universitet og Guldborgsund Kommune handler om at dele læring, viden og problemløsning, så man i fællesskab kan bidrage til at flytte landbrugs- og fødevaresektoren fremad.
– Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg i lang tid har arbejdet for at styrke vores uddannelses- og forskningsmiljø, og det gør vi helt klart med dette nye initiativ. Når vi opbygger disse samarbejder handler det altid om at styrke uddannelsesmiljøet og vores erhvervsliv, og så er fødevarer jo samtidig én af områdets styrkepositioner, så det er helt perfekt, siger borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder.
Det bakker forretningschef for landbrug & fødevarer i Business Lolland Falster Steffen Lund op om.
– Med dette projekt får vi et godt og veldokumenteret overblik over vores forretningsmuligheder inden for landbrugs- og fødevareområdet for de kommende år. En forskningsbaseret karakteristik af vores fødevaresystem vil supplere og styrke den indsats, vi allerede er i gang med. Og jeg tror, at dette pionerarbejde vil give os et godt grundlag for en samlet indsats, som kan komme alle lokale aktører – og særligt virksomhederne inden for området – til glæde og gavn, siger Steffen Lund.
På Roskilde Universitet vil det nye projektsamarbejde med Guldborgsund Kommune blive en del af et forskningsmiljø, der har stor erfaring med internationalt og nationalt samarbejde inden for bæredygtig og grøn omstilling i fødevaresystemet, og den kommende ph.d.-studerende bliver tilknyttet forskningsgruppen, der forsker i bæredygtige fødevaresystemer. Forskningsgruppen METRIK står blandt andet bag tre store internationale projekter under EUs Horizon 2020-program for forskning og innovation samt flere nationale projekter om blandt andet madspild i det offentlige, ældremad, skolemad og udespisning. Med det nye ph.d.-projekt udbygges dette område yderligere med forskning i lokale, bæredygtige fødevaresystemer.

Skrevet i: Aktuelt, Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Fødevaresikkerhed

Seneste nyt fra redaktionen

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

DrikkevarerForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i f.eks. pølser. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt. For mange går en øl

Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse11. 11. 2025

Mens hotel- og restaurationsbranchen kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft, har Hotel Vejlefjord succes med at fastholde og udvikle medarbejdere gennem målrettede talentprogrammer. Hotel- og restaurationsbranchen har i flere år været blandt de hårdest ramte af forgæves rekrutteringer.

Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den 18.–19. november samles landmænd, forskere, rådgivere og virksomheder i Kolding til Økologikongres 2025. Med 47 faglige sessioner og temaer fra grøn trepart til sundhed og økologisk regenerativt landbrug sætter kongressen fokus på, hvordan økologien kan levere løsninger på tidens største

Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMesser og konferencerMiljø og sundhedTop11. 11. 2025

Den offentlige debat om ultraforarbejdede fødevarer fylder meget hos både forbrugere og fødevaresektor. På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut satte forskere og aktører problemstillingen under lup og opfordrede til at flytte fokus fra proces til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik