• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 06. 2024 | Mikkel Bækgaard

Ny undersøgelse: Danskerne er klar til kultiveret kød

AktueltForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 06. 2024 By Mikkel Bækgaard

En ny undersøgelse viser, at et flertal af danskerne gerne vil prøve kultiveret kød på hylderne – og 60 pct. mener, at de skal produceres i Danmark, så vi kan få de økonomiske fordele. Kultiveret kød, der er dyrket i et dyrkningsanlæg, kan allerede købes nogle steder i verden, men ikke i EU.

Pølser af kultiveret kød

Det er umuligt at skelne fra det oksekød, svinekød og kylling, som folk nyder at spise i dag, og det kunne have en brøkdel af den miljømæssige påvirkning. I en stor undersøgelse udført af YouGov for den almennyttige tænketank Good Food Institute Europe (GFI Europe), er forbrugere i EU, inklusive i Danmark, blevet spurgt om deres holdning til kultiveret kød.

Kultiveret kød sælges allerede på restauranter i USA og Singapore, men er endnu ikke blevet godkendt til salg i EU. Hvis fødevaremyndighederne vurderer, at sikkerheden og kvaliteten er i orden, mener 62 pct. af danskerne, at det skal gøres tilgængeligt for salg i Danmark. Og næsten lige så mange (60 pct.) mener, at vi også skal producere kultiveret kød i Danmark og få de økonomiske fordele.

Ifølge undersøgelsen vil mere end halvdelen af danskerne (55 pct.) prøve kultiveret kød, hvis det kom til Danmark, og mere end hver fjerde (27 pct.) vil endda erstatte det kød, de spiser i dag, med kultiveret kød.

Udvikling og opbakning er hønen og ægget

En af dem, der har læst forbrugerundersøgelsen med stor interesse, er professor Jette Feveile Young, leder af Differentierede og biofunktionelle fødevarer ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet og forsker i udviklingen af kultiveret kød:

“Kultiveret kød er en ny produktionsmetode, og der er et element af hønen og ægget i at skabe udvikling og udbredelse. For det er svært for forbrugerne at tage stilling til noget, man ikke har set og smagt endnu, men det er også svært at udvikle, hvis der ikke er folkelig opbakning. Derfor er det meget interessant, at de fleste forbrugere allerede nu er positive. Det kan skubbe på udviklingen.”

De potentielle gevinster ved kultiveret kød er ifølge Jette Feveile Young markante for både miljø og dyr.

“Vi kan jo se, at madvaner ikke ændres særligt hurtigt. Selvom der i dag er flere muligheder for at spise vegetarisk og vegansk, er kød stadig essentielt for de fleste. Kød har nogle ernæringsmæssige egenskaber som gør det fordelagtigt for den største del af befolkningen at spise kød – men mængden kan reduceres kraftigt. Kødproduktionen og specielt drøvtyggere som kvæg har størst klimabelastning, og derfor er der stort potentiale, hvis bare en del af vores kød i fremtiden bliver kultiveret i stedet for.”

Elena Walden, senior policy manager ved Good Food Institute Europe: siger

“Kultiveret kød kan supplere de bedste landbrugspraksisser og spille en central rolle i at styrke fødevaresikkerheden og skabe fremtidssikrede jobs. Med sin appetit for innovation og stærke life sciences-sektor er Danmark godt positioneret til at udnytte denne hurtigt voksende globale industri, og det er fantastisk at se, at næsten to tredjedele af danskerne værdsætter de økonomiske fordele, som denne fødevare kan bringe.”

Hvad er kultiveret kød?

Kultiveret kød er ligesom konventionelt oksekød, svinekød, kylling og skaldyr. Forskellen ligger i metoden, hvor kultiveret kød produceres i dyrkningsfaciliteter i stedet for at opdrætte dyr. Faciliteterne kan sammenlignes med de fermenteringstanke, der bruges til at brygge øl.

Hvordan fremstilles det?

Produktion af kultiveret kød er som at dyrke planter fra stiklinger i et drivhus, der leverer varme, frugtbar jord, vand og næringsstoffer. I processen tages en lille celleprøve fra et dyr, som dyrkes i en dyrkningsfacilitet. Dette understøtter den samme proces, der sker inde i et dyr, ved at levere varme og de basale næringsstoffer, der er nødvendige for at producere kød – vand, proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer og mineraler. Resultatet er kød, der kan bruges til at lave velkendte produkter som burgere og pølser, bare produceret på en mere bæredygtig måde.

Hvorfor har vi brug for det?

Peer-reviewed forskning viser, at kultiveret kød produceret med vedvarende energi kan reducere klimaudledningerne med op til 92% og reducere luftforureningen med op til 94% sammenlignet med konventionel kødproduktion. Fordi kultiveret kød bruger op til 90% mindre landareal, kan det hjælpe med at imødekomme efterspørgslen inden for Europas grænser, samtidig med at det skaber den plads, landbruget har brug for.

Skrevet i: Aktuelt, Forskning og uddannelse, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025

Nu kan råmælksost sikres mod uønskede bakterier, samtidig med at den unikke smag bevares. Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas bruger den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras. Det giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og

Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

AktueltCertificeringForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

En ny undersøgelse viser, at videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt. Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu. Forskere fra hvert eneste beboede kontinent er

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

Politik og eksport12. 06. 2025

Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Henrik Kjærgaard kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han har været afdelingschef siden 2020. Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen siger om den nye

Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

I går den 12. juni fik Carlsberg Byen et nyt gastronomisk pejlemærke, da Paula åbnede dørene til en restaurant, der hylder nordisk skånsomt fanget fisk og skaldyr, fritlevende vildt og danske grøntsager.   Køkkenchefen Stefan Hansen medbringer erfaring fra bl.a. Kong Hans Kælder og

Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

MarkedsføringMesser og konferencerTop12. 06. 2025

På mandag bliver de eftertragtede Michelinstjerner uddelt ved et arrangement i Odsherred. Og som optakt til stjerneuddelingen er der fra 13. til 15. juni der liv og glade dage i Anneberg Kulturpark, når madfestivalen ’Smag på Anneberg’ løber af stablen for allerførste gang. Festivalen markerer

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik