• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTop26. 03. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Neurogastronomisk restaurantindretning kan styre gæster og økonomi

FoodserviceTop26. 03. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

I Hotel Kong Arthurs nye morgenmadsrestaurant har man anvendt neurogastronomi til at skabe en restaurant, hvor fuglekvidder, planter og portionsanretninger har reduceret spildet og øget gæstetilfredsheden

Af Lars Roest-Madsen

I Hotel Kong Arthurs nye morgenmadsrestaurant er der både bacon og kaffe, men de vigtigste ingredienser er nærmere lyden af kvidrende fuglesang, god akustik og grønne planter.

Hvad er de vigtigste ingredienser i en god morgenmadsbuffet? Nogle vil måske sige bacon, røræg og rigeligt med kaffe og juice. Men sådan er det ikke nødvendigvis i Hotel Kong Arthurs nye morgenmadsrestaurant. Her er både bacon og kaffe, men de vigtigste ingredienser er nærmere lyden af kvidrende fuglesang, den gode akustik og de grønne planter, der slanger sig ned langs et espalier med sprossede vinduer, som udgør rammen om buffeten.

Ingen af de ting smager af noget, men alligevel giver de mening i restauranten. De er nemlig med til at højne oplevelsen af måltidet, fordi de giver rummet en stemning af rolighed, afslapning og langsomt tempo. Den stemning har ikke alene betydning for gæsternes oplevelse af måltidet, men også for, hvor meget de spiser, fortæller kok og forfatter Rasmus Bredahl, som sammen med partneren Nikolaj Buchardt de senere år har udviklet rammerne omkring københavnske Hotel Kong Arthurs morgenmadsrestaurant.

Det er ikke tilfældigt, for makkerparret er forfattere til bogen ”Neurogastronomi”, som med baggrund i forskning på området giver praktiske anvisninger til, hvordan man gennem restaurantens indretning og måltidets anretning kan være med til at styre gæsternes adfærd og samtidig højne deres oplevelse af måltidet. Adfærdsdesign af restauranten kan desuden betyde en bedre økonomi, fordi man bedre kan styre uden om madspild. Det er væsentlige problemstillinger for enhver restaurant, men det giver især mening på steder, hvor der arbejdes med buffeter, mener Rasmus Bredahl.

– Alle buffeter er udfordret af menneskets adfærd. Mødet med bugnende bjerge af mad aktiverer vores indre urhjerne, som fortæller os, at nu skal vi altså spise igennem, for nu er muligheden der. Det er rent overlevelsesinstinkt, der tager over, fortæller Rasmus Bredahl.

Buffeten stresser og fører til overspisning

Forskningen viser, at de fleste overspiser med 30-40 procent i buffeten. De tager mere på tallerkenen, end de kan spise, og som resultat forlader de måske buffeten med en let fornemmelse af kvalme og en ikke-mindeværdig spiseoplevelse. Urhjernetænkningen fører til massive mængder madspild og overspisning og dermed til en dårligere forretning, som kommer til at handle mere om kvantitet end om kvalitet. Og en del af overspisningen skyldes ganske enkelt stress, fortæller Rasmus Bredahl og Nikolaj Buchardt.

Det er her, at fuglesangen og de grønne planter kommer ind i billedet.

– Ofte er morgenmadsrestauranter store rum med højt til loftet, skarpt lys og meget larm. De ting stresser os og gør os opmærksomme, og når vi er det, så spiser vi også hurtigere, så vi ender med overspisning og en dårligere oplevelse. Vi har derfor investeret i en masse lyddæmpning, vi har dæmpet belysningen, og de mange forskellige møbler gør, at selv om det egentlig er et stort lokale, så føles det nærmere som en hyggelig dagligstue, fortæller Nikolaj Buchardt, som vi har sat stævne til morgenmad i den nye restaurant.

Selve buffeten gemmer sig bag et espalier med sprossede vinduer og grønne planter, der slanger sig ned ad siderne. Fuglekvidderen bidrager til nysgerrighed, og det grønne beroliger, samtidig med at det signalerer til urhjernen, at det er tid til spisning, fortæller Rasmus Bredahl.

Lokalets udformning kan styre oplevelse og stemning

Udformningen af lokalet har enorm betydning for gæsteadfærden og oplevelsen, og man kan styre gæsterne meget mere, end man umiddelbart skulle tro. Hvis man for eksempel kører med dobbelt-seating på sin restaurant, og dermed gerne vil have folk nogenlunde hurtigt igennem, så kan man gradvist skrue højere op for lyset og musikken.

– Det er ikke for sjov, at Joe & the Juice kalder volumenknappen på anlægget for ”omsætningsknappen”. Det er, fordi høj musik giver et højere tempo. Så vil du have folk til at drikke mere alkohol, så skal du skrue op for musikken og sætte dem i baren, hvor de kan se flaskerne. Eksponerer du folk for ting, så bruger de dem.

”Ude af syne, ude af sind”, lyder et velkendt ordsprog, og det er tanken bag indretningen her, hvor buffeten er skjult bag espalieret, og hvor gæsterne spiser med siden til buffeten. På den måde er buffeten ude af syne, og gæsterne sidder så ikke og ærgrer sig over, at de måske glemte at få brunchpølser med ned til bordet.

Portionsanretning og pincetter mindsker spild

Men rummets udformning er bare ét parameter, der kan drejes på. Et andet spørgsmål er, hvad man gør på selve buffeten? På Hotel Kong Arthur var der tidligere meget spild på bacon og røræg. Ingen af delene er forsvundet fra buffeten. I stedet kommer de i dag som en portionsanretning, hvor rørægget er i et lille glas belagt med en halv skive lokal bacon i bedst tænkelige kvalitet. Det hele spises med en lille dessertske.

– Portionsanretninger i mindre glas og mindre skeer betyder langsommere spisning og dermed mere nydelse. Det signalerer kvalitet. Gæsterne spiser meget mindre, og vi undgår, at de som tidligere bare hælder bacon og æg på tallerkenen i rå mængder, fortæller Nikolaj Buchardt.

Alene det lille indgreb har betydet, at man har kunnet sænke forbruget af bacon og æg med omkring 70 procent, fortæller Mads Krogh, som er head of food and beverage på Hotel Kong Arthur. Når spildet reduceres, betyder det samtidig, at man kan prioritere kvaliteten i stedet for kvantiteten, fortæller han.

På Hotel Kong Arthur har man for eksempel dyrt økologisk pålæg fra lokale småproducenter, og også her har man halveret spildet ved at benytte sig af et enkelt, men genialt indgreb.

– Vi skiftede simpelthen de store tænger ud med de pincetter, som man anretter med på gourmetrestauranter. Det signalerer eksklusivitet, og i modsætning til tængerne gør pincetterne det muligt at tage et præcist antal skiver op, fortæller Mads Krogh.

Det lave spild på buffeten gør, at man kan fylde den med gode produkter med lokal forankring og for eksempel udelukkende servere kaffe af høj kvalitet. Den øgede kvalitet kan tydeligt aflæses på gæstetilfredsheden, fortæller han.

– Vi får meget positive tilbagemeldinger. Vi har kun haft enkelte, der har brokket sig over, at de for eksempel ikke kan få appelsinjuice. Men når vi så forklarer dem, at vi hellere vil give dem en oplevelse af noget, der er særligt dansk frem for at fragte appelsiner herop, så giver det mening for de fleste.

Portionsanretninger i mindre glas og skåle har sænket forbruget af æg og bacon med omkring 70 procent på Hotel Kong Arthur.

Branchens servicegen er en akilleshæl

Den klassiske buffettilgang, hvor man med et stort udvalg forsøger at gøre alle glade, er en del af restaurationsbranchens iboende servicegen. Men det er også lidt af en akilleshæl, som kan ende med bjerge af spild, som koster på bundlinjen og kvaliteten. I stedet for at gøre alle glade ender man med en kvalitet, der gør ingen glade, mener Rasmus Bredahl.

Men gør man det rigtigt, kan man altså reducere både spild og udgifter, mens man samtidig øger kvaliteten og skåner planeten. Det lyder umuligt, men det er det ikke. Og det er det, der er hele drivkraften bag Rasmus Bredahls og Nikolaj Buchardts virke.

– Vi mener, at alle i restaurationsbranchen burde arbejde meget mere med det her. Jeg er idealistisk anlagt, og vores mål er at få folk til at spise mindre og bedre. Bæredygtighed er den nye virkelighed, og det går ikke væk igen. Det gode er, at man relativt enkelt kan styre adfærden, så det gode valg bliver lystbetonet i stedet for at være pligt og pisk.

 

 

 

Skrevet i: Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

Drikkevarer22. 05. 2025

Nu kan vinentusiaster modtage vinanbefalinger fra Danmarks dygtigste sommelierer og samtidigt støtte lokale vinhandlere. Initiativet er blevet taget så godt imod, at vinplatformen Bottle Hero nu gør klar til at gå internationalt med frisk kapital i ryggen.  Nu kan man få vinoplevelsen fra

Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

Forskning og uddannelseMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der

Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

AktueltDrikkevarerFoodservice22. 05. 2025

Go Nordic Cruiseline, selskabet bag Oslobåden, skifter fra Heineken til Carlsberg som ny ølleverandør på ruten mellem København og Oslo. Skiftet er led i en større rebranding med øget fokus på nordisk identitet, hvor Carlsberg viser sig at være gæsternes foretrukne øl. Fremover vil passagererne

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres position

Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

FoodserviceTop22. 05. 2025

Da tusindvis af københavnske skoleelever tirsdag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken. På menuen står der enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med

Foodexpo lancerer nyt messekoncept

Messer og konferencer20. 05. 2025

Et helt nyt messekoncept med 15 unikke zoner venter de besøgende på næste års Foodexpo, der med den nye konstruktion samler brancherne i hver deres zone. Nordens største event for fødevareprofessionelle finder sted 22.-24. marts 2026 i MCH Messecenter Herning. Udstillerne på næste års Foodexpo

Ny AI skal nudge til at spise grønnere

Detailhandel og en grosForskning og uddannelseFrugt og grøntMiljø og sundhed20. 05. 2025

Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online. Hvis du bruger Netflix, Spotify eller TikTok, kender du også til den anbefalelsesalgoritme, som baseret på dine

Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed20. 05. 2025

70 spændende, lokale produkter fra hele landet er reduceret til 12, der nu skal dyste om Produktprisen 2025 i kategorierne Mad, Konfekture, Drikke og Innovation. Ved smagningen smagte og udvalgte dommerne samtidig fem produkter, der for første gang skal dyste om Coops nye pris, Irmaprisen, og dermed

Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

AktueltMesser og konferencer20. 05. 2025

15.-17. maj blev Madens Folkemøde afholdt Nykøbing Falster. Folkemødet har tidligere været afholdt på et lokalt gods, men flyttede i år netop for at kunne få flere besøgende. Madens Folkemøde mere end tredoblede deres besøgstal i forhold til sidste år.  André Andersen har været direktør i

Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

FoodserviceMesser og konferencerTop20. 05. 2025

Tre af Danmarks dygtigste kokke dystede fredag på torvet i Nykøbing Falster for at blive landets næste repræsentant ved de prestigefyldte Bocuse d’Or-konkurrencer. Vinderen er nu fundet: Christian Wellendorf, køkkenchef og partner på Babette i København. Christian Wellendorf konkurrerede mod

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Ny AI skal nudge til at spise grønnere

    20.05.2025

  • Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

    20.05.2025

  • Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

    20.05.2025

  • Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

    20.05.2025

  • Medaljeregn til Slagter Lampe

    15.05.2025

  • Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

    15.05.2025

  • Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

    15.05.2025

  • Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

    15.05.2025

  • Det er blevet dyrere at spise varme hveder

    15.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik