• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltEmballageFødevareproduktionFødevaresikkerhed22. 01. 2020 | Dann Bjarke Jensen

Miljøvenlig og bionedbrydelig lim er ikke det samme

AktueltEmballageFødevareproduktionFødevaresikkerhed22. 01. 2020 By Dann Bjarke Jensen

Hos industrilimproducenten PKI Supply oplever man en stigende efterspørgsel på bionedbrydelig lim fra kunder, som bruger lim i deres emballage. Efterspørgslen skyldes, at kunderne ønsker at have en miljørigtig produktion, da det er blevet et større fokusområde hos de danske forbrugere.

– Vi kan mærke, at der er kommet et større fokus fra kunderne på at være miljørigtige, og det er her, at tanken om bionedbrydelige løsninger er opstået. Hos PKI Supply har vi i mange år produceret miljørigtige lime, og vi kan også producere bionedbrydelig lim, men vi er varsomme med at anbefale det til vores kunder. Dels fordi det kræver, at limen bliver opvarmet, før den kan nedbrydes og fordi vores erfaring viser, at kunderne ofte kan finde andre klæbemidler, som gør deres produkt langt mere miljøvenlige end bionedbrydelig lim, siger Rasmus Nielsen, kemiingeniør og teknisk chef hos PKI Supply.

Hos Teknologisk Institut får de også mange henvendelser om bionedbrydelige løsninger og forespørgsler på test og udvikling af disse. Dog mener man også hos Teknologisk Institut, at de bionedbrydelige emballageløsninger skal overvejes grundigt.

Genanvendelse eller bionedbrydelig løsning

– Bionedbrydelighed er et komplekst område. Derfor skal man gøre sig klart, hvad formålet med ens produkt er, samt hvorfor man ønsker, at det skal være bionedbrydeligt. For mange produkter er ”design for recycling” – dvs. et produktdesign, der muliggør genanvendelse af materialerne – nemlig mere miljøvenligt end en bionedbrydelig løsning. Det kommer helt an på funktionen og affaldshåndteringen af det enkelte produkt, siger Gitte Tang Kristensen, forretningsleder i Life Science på Teknologisk Institut.

Og netop genanvendelse af produkterne er ofte et overset område, når det kommer til at være miljørigtig. For selvom valget er faldet på en bionedbrydelig løsning, kræves der i mange tilfælde et specielt industrielt anlæg for at lave komposteringen. For at emballager kan kaldes bionedbrydelige, kræver standarden, at de kan nedbrydes i et komposteringsanlæg, men kun de færreste plastemballager fra de danske husstande ender i komposteringsanlægget i dag.

20 års erfaring i rådgivning

– Meget plastemballage kan i dag indgå i de etablerede indsamlings- og genanvendelsessystemer, vi har i Danmark, og genanvendelse i nye produkter frem for kompostering er oftest den gode løsning. I andre tilfælde giver bionedbrydelig lim rigtig god mening – hvis resten af produktets materialer har samme bionedbrydelighed og produktet håndteres, som det skal ved end of life. Derfor håber vi, at kommunikationen omkring bionedbrydelige løsninger bliver bedre, men det kræver, at man som producent sætter sig grundigt ind i området eller søger rådgivning, inden man træffer beslutningen om at fremstille og markedsføre et bionedbrydeligt produkt, siger Gitte Tang Kristensen.

Hos PKI Supply har de mere end 20 års erfaring i rådgivning af virksomheder og producenter af emballageløsninger, og det er ikke kun limen – men hele produktionen, som kan gøres mere skånsom for miljøet.

– Vi er glade for, at der er kommet et større fokus på miljøhensyn, og derfor vil vi også meget gerne komme ud til virksomheder og producenter og fortælle mere om de mange muligheder. Hos PKI Supply rådgiver vi nemlig ikke kun i at tilføre for eksempel bionedbrydelig lim. Vi ser også på, hvordan produktionen og i sidste ende produktet kan gøres mest klimavenligt, siger Rasmus Nielsen.

Skrevet i: Aktuelt, Emballage, Fødevareproduktion, Fødevaresikkerhed

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik