• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTop09. 09. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Mere madmod på menuen i de danske kantiner

FoodserviceTop09. 09. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Tillid til kokken og køkkenet giver medarbejderne mod på at smage på ny mad, så kokkene kan motivere medarbejderne i en kantine til at spise mere bæredygtigt. Som kantineleverandør har vi et ansvar for at præge de voksne i en klimavenlig retning, mener Søren Kanne, direktør for Food by Coor i service management-virksomheden Coor. For nylig deltog han i en livlig debat, om hvorvidt bæredygtige råvarer er hysteri eller sund fornuft.

Som forbrugere i Danmark har vi vænnet os til billige råvarer fra hele verden året rundt. Det sætter et klimaaftryk, men er det altid bedre at vælge dansk? Har vi brug for flere mærkningsordninger? Hvem har ansvaret for at gå forrest? Samtidig er selve begrebet bæredygtighed svært at gennemskue. Til en nylig debat blev der taget kærligt fat på balancen mellem hysteri og sund fornuft. Med i panelet var blandt andet Mikkel Hesselager, som med økoslagteriet Spis Min Gris har markeret sig i forhold til dyrevelfærd, Selina Juul fra Stop Spild Af Mad, og Søren Kanne, som står i spidsen for Food by Coor, hvor man i den grad har en holdning til råvarerne.

Jeg vil ikke sige, at det er vigtigt at tænke bæredygtigt, fordi ordet er så diffust. Men det er vigtigt, at du tager kritisk stilling til dit produkt fra start til slut – fra bonden over leverandøren til madspildspolitikken, siger Mikkel Hesselager, der er glad for Coors tilgang til madspild og ønske om at aftage alle dele af kalven, så hele dyret bliver brugt.

Prøv noget nyt

Netop bedre udnyttelse af råvarer kan Søren Kanne tale med om. Han er divisionsdirektør i Food by Coor, som driver 75 kantiner i Danmark for blandt andet Politiet, Velux og NNIT. Han mener, at man både privat og som professionel skal forholde sig kritisk til råvarerne. I Coors kantiner udfordrer man således bevidst danskerne til at udvide menukortet – for eksempel gennem anvendelse af indvolde, som mange ikke længere spiser.

– Vi kan se, at tillid avler madmod. Jeg er privilegeret, fordi jeg som kantineleverandør kan pådutte gæsterne mad og derigennem præge både voksne og børn. Første gang, vi laver gryderet med hjerter eller tunge, er gæsterne skeptiske, men så finder de ud af, at det smager rigtig godt – og så bruger vi pludselig meget mere af dyret, siger Søren Kanne fra Coor, der ønsker at hæve standarden for dyrevelfærd.

Høj dyrevelfærd er derfor årsagen til, at Coor sidste år indledte samarbejde med Mikkel Hesselager, som i 2014 startede virksomheden Spis Min Gris. Her er dyrevelfærd og økologi hos de tilknyttede landmænd alfa og omega. Blandt andet skal dyrene leve det frie liv og aflives på gården, så levende dyretransport undgås.

– Jeg vil ikke sige, at det er vigtigt at tænke bæredygtigt, fordi ordet er så diffust. Men det er vigtigt, at du tager kritisk stilling til dit produkt fra start til slut – fra bonden over leverandøren til madspildspolitikken, siger Mikkel Hesselager, der er glad for Coors tilgang til madspild og ønske om at aftage alle dele af kalven, så hele dyret bliver brugt.

– Tillid til kokken og køkkenet giver medarbejderne mod på at smage på ny mad, så kokkene kan lokke medarbejderne i en kantine til at spise mere bæredygtigt. Som kantineleverandør har vi et ansvar for at præge de voksne i en klimavenlig retning, udtaler Søren Kanne, direktør for Food by Coor i service management-virksomheden Coor.

Tag ansvar for det, du sælger

For Mikkel Hesselager er drivkraften at hæve barren og påvirke landmænd, lovgivere og forbrugere til at tage mere ansvar for dyrevelfærd og bæredygtighed.

– Det vigtigste for mig er, at der bliver taget ansvar. Det er for nemt at sige, at forbrugeren skal tage ansvar. Men vi lever i et samfund med tillid til autoriteter, og derfor skal det være dem, der sælger varen, der tager ansvar for, om varen er den bedste og mest optimale for forbrugerne og vores sundhed – og for den natur, vi efterlader, understreger Mikkel Hesselager.

Et klogere forbrug

Selina Juul fra Stop Spild Af Mad kom blandt andet ind på, at vi ikke skal forbruge mindre men klogere, ligesom både private og virksomheder kan blive meget bedre til at udnytte råvarerne. Hun nævnte som eksempel de grøntsager, der kasseres, fordi de ikke er kønne nok.

– Stop Spild Af Mad har fået stor indflydelse på bedre udnyttelse af råvarer. For eksempel har vi et samarbejde med Danmarks største tomatproducent, Alfred Pedersen & Søn. Før kasserede de næsten hver femte tomat, men nu bliver de grimme tomater til ketchup, siger Selina Juul.

Bæredygtighed kan dermed også være at bevæge sig væk fra, at alt skal være perfekt. Samtidig er en anden pointe, at udenlandske produkter i nogle perioder faktisk kan være det mest fornuftige valg i forhold til CO2-aftryk. For eksempel bruges der masser af ”sort” strøm på at opbevare danske æbler i løbet af vinteren, så i den sammenhæng kan udenlandske æbler være mere ”bæredygtige”.

Med i debatten var også Thomas Roland, chef for CSR hos Coop Danmark, og Mogens Werge, chef for CSR og Public Affairs hos Dagrofa.

Artiklen er bragt i Food&Drink nr. 7, der netop er kommet på gaden. Bladet kan i øvrigt læses online lige her.

Skrevet i: Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik